Страница 1 от 1

Искам да си направя домашен компост - как става?

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2017, 14:28
от zheleva212
Живея в къща и имам страшно много цветя. Омръзна ми вече да купувам изкуствените торове - едно, че пари отиват, друго, че ми хрумна идеята да си направя компост, който да използвам като тор за тях. Само че не знам как точно става и какво мога да използвам. Затова ако има запознати, моля да се включат в темата и да дадат някой и друг съвет :smile: . Забелязвам, че доста органични отпадъци изхвърляме и мисля, че мога да ги употребя за тази цел, но дали всички са подходящи за тази цел? Например плодове, зеленчуци, друга храна? Как се прави домашен компост?

Re: Искам да си направя домашен компост - как става?

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2017, 14:53
от julianne
Ехе, това не е ли много трудно? Чувала съм, че се продават така наречените компостери, които се използват за тази цел. Може би трябва да се снабдиш с нещо такова. А за материал мисля, че могат да се използват обелки от плодове и зеленчуци.

Re: Искам да си направя домашен компост - как става?

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2017, 16:28
от sofi_black
Основното, което може да се използва за компостиране, е обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, окосена трева, листа и клони, хартия, вестници, слама, дрехи от вълна и коприна и др. Не може да се използват месо и кости, готвена храна, мазнини и олио, млечни продукти, кучешки и котешки изпражнения, орехови листа. Компостът трябва да е топъл и влажен и бъдете подготвени за мушичките. Така че му намерете подходящо място.

Re: Искам да си направя домашен компост - как става?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2017, 00:23
от zagrijena
Компост може да се прави и от животинските изпражнения на овце, кози, кокошки и т.н. Но явно вие нямате такива :smile: . Да знаете, че като го направите компоста, не бива да се ползва пресен, винаги трябва да се смесва с пръст. Иначе е много силен.

Re: Искам да си направя домашен компост - как става?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2017, 09:34
от exotic
Основните правила, които трябва да спазвате, са: съотношението между зелените и кафявите материали да е 1:2 или 1:1, влагата в сместа да е 40 – 60%, когато е по-малко, особено лятото, се полива, температурата на сместа да е 50 – 65 градуса. За да е богат компоста на кислород и да гние по-добре, трябва често да се разбърква.

Re: Искам да си направя домашен компост - как става?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2017, 14:48
от pavleta
Това нещо определено не е за апартамент :grin: . Биопроизводителите правят такива компости, като се замисля, нямам позноти, които да живеят в къща и да се насочват към естествен тор, постигнат по този начин. Е, изключвам на село хората, в това число и майка ми и баща ми, които имат така нареченото торище :smile: . Те го ползват и взимат тор от него, когато започнат напролет да садят едно друго.