Страница 1 от 4

Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 10:43
от sofi_black
От Великден насам ме гложди мисълта за това месене или биене е майката на козунаците и съм убедена, че трябва да правя козунаци или поне козуначени кифлички докато не се получат!

Първия ми опит беше изключително смел, но за съжаление неуспешен :| Някак самото тесто стана доста твърдо, след това не успя да се изпече добре, стана теклав и естествено нямаше конци, а целият беше като един огромен възел! :evil: :evil:
kozunak.jpg
kozunak.jpg (25.6 KiB) Прегледано 3980 пъти
Надявам се да ми кажете какви са тайните на вкусния козунак, как да го направя като този от снимката :?: :!: Месене или биене, каква трябва да е тактиката за направата на вкусен козунак, защо не се изпича отвътре и най-важното, може би, как да го направя на конци, като истинските козунаци? :roll:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 10:49
от Mon_ton
Той този на снимката по моите критерии не е хич вкусен, а точно и той е на възел. :mrgreen: :lol: :lol: Не знам каква е тайната им, мисля, че освен месенето и биенето, то при самото замесване трябва да се използва мазнина, която се разпределя и именно тя прави конците на козунака. :)

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 10:50
от Nightmare
Никога не съм правила козунак, но зная, че си изисква доста внимание, майката на моя приятелка правеше козуначени кифлички, които ставаха невероятно вкусни, но трябва да наблюдаваш да не превтаса, да е добре омесен, а за да стане на конци, не е задължително биенето, мисля, че просто това е една от техниките, но не е единствената :idea:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 11:05
от M.Tasheva
Вкусния козунак се прави с любов, но и със здрави ръце, дългото месене му е майката и в същото време тестото трябва да е нелепкаво, но въздушно! :idea:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 11:51
от Bass
Тайната е от пекарната, в която го купуваш! :lol:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 13:30
от Локумът
Bass написа:Тайната е от пекарната, в която го купуваш! :lol:

абе не е тъй, домашния козунак си е друга работа, много по-вкусен е от купения, тея по магазините имам чувството че използват само някви разтворими съставки. :mrgreen:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 15:25
от LaCoquine
Съгласна съм, но до нас има пекарна, в която сякаш любимите ни баби, майсторки с ръцете, работят, всичко е невероятно и аз предпочитам да пазарувам от там, отколкото да хабя продукти, докато се случи както трябва и то случайно :evil:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 15:30
от kauda
LaCoquine написа:Съгласна съм, но до нас има пекарна, в която сякаш любимите ни баби, майсторки с ръцете, работят, всичко е невероятно и аз предпочитам да пазарувам от там, отколкото да хабя продукти, докато се случи както трябва и то случайно :evil:

Е ти сигурна ли си, че използват яйца, вместо яйчен прах да речем? :roll:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 15:28
от Mon_ton
Nightmare написа:Никога не съм правила козунак, но зная, че си изисква доста внимание, майката на моя приятелка правеше козуначени кифлички, които ставаха невероятно вкусни, но трябва да наблюдаваш да не превтаса, да е добре омесен, а за да стане на конци, не е задължително биенето, мисля, че просто това е една от техниките, но не е единствената :idea:

Наистина е голяма философия! :roll: A няма по-вкусно нещо от домашен козунак, но задължително на конци, иначе няма кое да го направи специален този сладък хляб, както казват чужденците. :roll:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 26 Май 2015, 12:13
от Локумът
LaCoquine написа:Съгласна съм, но до нас има пекарна, в която сякаш любимите ни баби, майсторки с ръцете, работят, всичко е невероятно и аз предпочитам да пазарувам от там, отколкото да хабя продукти, докато се случи както трябва и то случайно :evil:

Така е най-лесно като се пазарува от подобно място, а и професионалистите си знаят работаат.