Страница 2 от 4

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 27 Май 2015, 11:49
от Snejna
Цяла година се мъча да направя перфектния козунак и тази година успях, наистина обаче му трябва и много биене и много месене!

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 27 Май 2015, 15:33
от kauda
Snejna написа:Цяла година се мъча да направя перфектния козунак и тази година успях, наистина обаче му трябва и много биене и много месене!

Ядене му е тайната :)

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 15:27
от Локумът
kauda написа:
Snejna написа:Цяла година се мъча да направя перфектния козунак и тази година успях, наистина обаче му трябва и много биене и много месене!

Ядене му е тайната :)

И мен ме бива много в яденето, да! :lol: В приготвянето, добре че са ги измислили хлебопекарните, че там се получава по-добре и по-сигурно :)

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2015, 09:56
от S_Milenska
НЕ е същото в хлебопекарната като сам да си направиш козунака и да усетиш как назрява тестото в ръцете ти.

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 13:33
от Mon_ton
От както се сдобих с хлебопекарна тя прави тестото за козунак, и става много вкусно ::))) няма блъскане и биене, а лесно си става от само себе си, за мен остава само оформянето.

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 14:44
от Bass
Mon_ton написа:От както се сдобих с хлебопекарна тя прави тестото за козунак, и става много вкусно ::))) няма блъскане и биене, а лесно си става от само себе си, за мен остава само оформянето.

Губи му се кефа от печенето тогава :) Ако не е ръка да пипне, око да види, не вАжи!

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 15:35
от Ваня Стойчева
Правенето на козунак е наистина голяма философия, знам, че се мери докато капне капка върху тестото. :mrgreen:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 16:26
от Локумът
S_Milenska написа:НЕ е същото в хлебопекарната като сам да си направиш козунака и да усетиш как назрява тестото в ръцете ти.

Да бе, в единия случай всеки с вързани ръце може д аго направи, а иначе си трябва голям майсторлък, пък като се яде той не пита кой го е месил. :mrgreen: :utensils:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 17:48
от Yunona
Тайните на вкусния козунак не са една и две, никога не ги научих всичките.
Бабетка по майчина линия беше голяма майсторка (светла и памет), та от нея знам няколко:
Тя не биеше тестото никога, месеше го продължително, като бавно прибавяше по малко масло.
Козунак се прави в добре отоплена стая, не се допуска течение.
Самото месене е по-специфично - с изтегляне.
Всички продукти са с еднаква температура.
Внимателно със захарта - по-добре по-малко, отколкото повече.
С тези правила и моите козунаци стават много хубави, на конци... но никога не достигнах баба :)

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 18:00
от Anka
Ееее, хайде, друго си е ръка да пипне, амкар че вкусът не се различава много, то определено усещането е по-различно, като знаеш, че някой си е правил труда да меси сто часа за теб :))