Страница 2 от 4

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2017, 10:48
от viking
rabotnata pchela написа:Yunona и на мен! имам горе долу опит в готвенето и като цяло сладките неща ми се получават, синът ми има рожден ден след 20-тина дни и тая година, покрай безумното обикаляне от моя страна по лекари, няма да има пари за поръчкова торта, реших аз да я направя. Имам притеснения за крема, какъв да бъде, отгоре ще е покрита с маслен крем, затова вътрешността ме притеснява немалко..
Ето към какво се стремя: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 1bcc96.jpg


Уау, това е страхотна торта, но не е ли трудна за изпълнение? Имаш ли такива щприцове, с които да постигнеш този ефект?

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2017, 10:49
от Локумът
Ще ви изпратя жената да ви напише рецепта, тя прави много хубави торти. Любими са ми на мен с кокос, всякакви вариации. Правила е и с натрошени бисквити орео, което пак е зарибявка, особено за деца.

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2017, 15:36
от kauda
Пчела поставила си си много висока летва, дано да се справиш! :) Хубавото е, че украсата не е изглежда сложна и с подходящите приставки ще се справиш, състава на тортата аз бих ти препоръчала, понеже смятам, че бяло много ще й подхожда, да направиш пандишпанов блат, а кремът ти да е от бял ганаш, може да сложиш кокос , бисквитки орео в него, както са ти предложили. Децата ще се влюбят! :)

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2017, 17:08
от fawla
На мен ми харесват домашните бисквитени торти, имам една рецепта, да се прибера и ще я напиша, съвсем обикновена, няма да е от полза на Пчелата за нейната торта, но на някой друг може да му влезе в употреба.

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 00:13
от Yunona
Торта "Страчатела"

С благодарност към Димитрана Шиногл и нейния блог "Тайната на нашата вечеря", от който често черпя вдъхновение :)

Моля, имайте предвид, че дозата е за голяма торта - диаметър 28 см, достатъчна за 16 порции.
За торта на два етажа дозата трябва да се увеличи с 50%. Така могат да се получат два етажа съответно с диаметър 24 и 18 см (размерите са приблизителни и ориентировъчни).

Шоколадов пандишпанов блат

8 яйца
200 г захар
150 г брашно
30 г царевично нишесте
50 г качествено какао
щипка сол

Брашното, нишестето и какаото се смесват и пресяват заедно.
Белтъците се разбиват с две трети от захарта на сняг (захарта се добавя бавно към края на разбиването).
В друга, по-голяма купа жълтъците се разбиват с останалата захар и солта, докато побелеят и удвоят обема си. След това полека-лека се добавят белтъците и сухата смес, като се бърка с дървена лъжица от долу на горе, така че тестото да стане въздушно.
Пече се във форма 28 см с хартия на дъното, на 180 градуса, докато се зачерви добре. Първите 10 минути вратата на фурната не се отваря!
Според класиката блатът се оставя да изстине поне 3-4 часа и се разрязва хоризонтално на три пласта.
Лично аз предпочитам да застеля три тави с хартия, да очертая кръгове по 28 см в диаметър и да изпека три платки. Много по-лесно е, отколкото да режеш финия пандишпанов блат  Тънките платки се пекат не повече от 10-12 минути всяка.

Крем „Страчатела“
250 мл течна млечна сметана поне 30% масленост
350 г бял шоколад (Милка)
500 г маскарпоне
300 г ситно накълцан натурален шоколад (с голям нож на дъската)

Сметаната се стопля до завиране, прибавя се начупения бял шоколад, разбърква се добре, докато сместа стане хомогенна и се оставя да изстине. Трябва да престои в хладилник поне 4 часа, най-добре 8-10.
Студената смес се разбива внимателно с миксер на ниска степен. Тя се сгъстява и се получава пухкав крем. Внимаваме да не стане твърде гъста, може да се пресече!
Прибавяме маскарпонето, отново разбъркваме на ниска степен.
Накрая сипваме и накълцания черен шоколад и разбъркваме с голяма лъжица.

Тортата се сглобява и се слага в тортен ринг или в пръстена от разглобяемата форма. Ако не разполагаме с нито едно от двете, като я сглобим, я увиваме отстрани с дълга лента от домакинско стреч фолио, сгънато по дължина на три или четири, за да е по-устойчиво. Нека да престои няколко часа в хладилник, за да се стегне добре и тогава може да се украси. От този крем се получава достатъчно, за да се сложи на два пласта между платките и да се отдели малко, за да се „измаже“ тортата отгоре и отстрани с тънък слой. Не е предвидено количество за украса. Тя се прави отделно според желанието на майстора 

Вариант за „убийствено шоколадова“ торта:
Вместо крем Страчатела приготвяме крем Ганаш:
700 г черен шоколад
700 г течна млечна сметана с поне 30% масленост
Сметаната се загрява почти до завиране, прибавя се начупеният на малки парчета шоколад, разбърква се да се разтопи добре и да се хомогенизира. Сместа се охлажда за няколко часа и после се разбива с миксер на бавна скорост, докато стане пухкав крем.
Това количество е достатъчно за пълнеж и за измазване на тортата.
Към крема могат да се прибавят печени и натрошени ядки или пък алкохол (коняк или добро уиски), ако е за възрастни.

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 10:08
от red_eyes
Това съм убедена, че е страхотно. Избягвам да правя торти и изобщо кулинарни специалитети, които изискват много часове чакане и правене, но това си заслужава да го пробвам :smile: .

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 10:48
от Jully
red_eyes написа:Това съм убедена, че е страхотно. Избягвам да правя торти и изобщо кулинарни специалитети, които изискват много часове чакане и правене, но това си заслужава да го пробвам :smile: .

Е, то няма как да е торта, да стане хубава и да е специална, ако е забъркана набързо, това изисква време. :))

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 10:54
от Jully
Yunona, тортата много ми хареса, особено белия блат с натрошения шоколад. :mrgreen: ще кажеш ли, докато я оформяш, не използваш нищо специално и след като е оформена, не я пристягаш, нали?

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 13:41
от Yunona
Jully написа:Yunona, тортата много ми хареса, особено белия блат с натрошения шоколад. :mrgreen: ще кажеш ли, докато я оформяш, не използваш нищо специално и след като е оформена, не я пристягаш, нали?


Когато подреждам тортата - блат, крем, блат, крем, блат... ползвам тортен ринг. Специално при тази торта кремът е доста гъст и "здрав", затова рингът не е абсолютно наложителен и може да се замени с домакинско стреч фолио (обяснила съм как). Но е добре тортата да отлежи стегната по този начин няколко часа и след това рингът/фолиото да се махнат и вече стегналата торта да се украси.

Re: Как да си направя вкусна домашна торта?

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 13:46
от Yunona
Jully написа:
red_eyes написа:Това съм убедена, че е страхотно. Избягвам да правя торти и изобщо кулинарни специалитети, които изискват много часове чакане и правене, но това си заслужава да го пробвам :smile: .

Е, то няма как да е торта, да стане хубава и да е специална, ако е забъркана набързо, това изисква време. :))


Така е. Хубавата торта не е бърз десерт.
Но пък при добра организация не отнема много време. Примерно: първата вечер след работа изпичам блата (или платките) и приготвям топлата част от крема, която после трябва да отлежи в хладилник. Накълцвам черния шоколад и го слагам в купичка в хладилника. На следващата сутрин преди работа довършвам крема и сглобявам тортата. Това отнема не повече от 30-35 минути. Оставям тортата да стяга в хладилника и вечерта след работа я украсявам. Ако нямаме време да отделим преди работа, просто оставяме за вечерта и така правенето на торта ще отнеме три вечери, като втората е необходимо много малко време. Това при положение, че трябва да я правим през седмицата, а не през уикенда. Всъщност никак не е чак толкова трудно и времеизяждащо занимание :)