Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Фев 2016, 22:19

easy87 написа:Здравейте.Имам няколко въпроса,ще се радвам ако ми обясните как стоят нещата.
От известно време имам нередовен цикъл,който регулирахме с прием на противозачатъчни.Пих ги около две години.След това ги спрях защото и със тях спря да ми идва.
Мина около година от както не ги пия,менструацията миналия месец ми дойде на 23-тия ден от последната,а след като ми вървя 3-4 дни ми свърли с малко зацапване още един два дни.Но след 20 дни отново ми дойде,този път оскъдна беше.
Отидох на гинеколог,той видя малки кисти на левия яйчник и ме прати на ендокринолог с диагноза съмнение за поликистоза на левия яйчник.
Ендокринолога ми пусна изследване на инсулина и хормона Tsh на щитовидната Жлеза.
Прегледа ми щитовидната жлеза на ехограф и каза че е малко възпалена и потъмняла.
На следващия ден отидох при него с резултатите от изследването и резултатите бяха - Перорален глюкозотолерантен тест - време -
0' - 5.11 mmol/l
60' - 10.06 mmol/l
120' - 5.65 mmol/l
Серумни нива на инсулин
0' - 10.48 mIU/ml
60' - 72.56
120' - 39.02

След първото Вземане на кръв пих Глюкоза разтворена във вода.

А резултата на щитовидната Жлеза е
Tsh - 3.84 (референтни стойности - 0.30-4.10)

На амбулатория лист е писано - щитовидна Жлеза - неувеличена,мекоеластична, Неболезнена, възли не се палпитат.ПЛВ не се палпитат.
Кожа - нормален тургор и оцветка.
Език суховат,сърце ясни сърдечни тонове - СЧ - 76 /мин.
Долни крайници Без отоци.

На изискванията още пише - ехография на щитовидна жлеза - Жлезата е с намалени размери,с Едрозърниста,без оформени възли; 10.09

Изписа ми метфодиаб 500 по схема - 5 дни по едно вечер,5 дни по едно обед и вечер,след това по едно сутрин, обед и вечер за 6 месеца,по време на хранене.

Въпросите са ми,какво мислите за щитовидната жлеза? Възможно ли е да е възпалена от това че преди месец бях болна от вирус с кашлица,болки в гърлото и пресипнал глас.
Също миналия месец бях на профилактичен преглед при Мамолог,който също ми гледа щитовидната жлеза и каза че Всичко й е наред.

И другия ми въпрос е,тези лекарства които ми е изписал не са ли доста като мл, когато ще ги пия по три пъти на ден?
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост.

Уважаема easy87,
Описанието на щитовидната жлеза, което споделята обуславя необходимостта от допълнителни изследвания. Промените в структурата изискват да се пусне анти-ТРО и ТАТ, след което да се вземе решение за по-нататъшно поведение.
За да се изключи синдрома на поликистозните яйчници са необходими много изследвания. Необходимо е да се проведат анализ на половите хормони в определени периоди от цикъла.
Не ми е ясно защо Ви е изписан медикамента. От написаното не виждам показания за приема му. Най-вероятно има и други изследвания, които карат колегата да го предпише.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Фев 2016, 22:32

TzvetaKoleva написа:Здравейте д-р Йорданова задължително ли е оперативното отстраняване на възел, 0.9мм при добри хормонални показатели?

Уважаема TzvetaKoleva,
Размерът не е най-важният фактор който определя дали един възел трябва да се махне или не. Има много по-важни критерии. Ако има ехографски критерии насочващи за злокачествен процес независимо, че възела е по-малък от 1 см трябва да бъдете насочена за тънкоиглена биопсия. Резултатът от ТБ определя по-нататъшното поведение. Ако възелът прилича на доброкачествен подлежите на ехографско и хормонално проследяване.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот easy87 » 22 Фев 2016, 22:59

Здравейте,Д-р Йорданова.
Нямам други изследвания,по това което Ви преписах,са ми изписали хапчетата.
Те са за въпросния повишен инсулин,нали?
Тогава какво имате в предвид?
Не е трябвало да пия нищо ли?
Имам и още един въпрос.Ден след като бях при ендокринолога,взех да усещам тъпа болка и дискомфорт в областта щитовидната жлеза,по точно под самия гръклян,там където има една дупка,незнам как се води точни над гръдната кост ли е,незнам.усещам постоянна тъпа болка,като стоя,като лежа.Когато се храня усещам как минава храната,не ме боли но я усещам все едно е възпалено или отекло.Така го определям.
Усещам все едно имам храна заседнала там,и ми се иска да се Оригна а не мога,по точно много трудно става.
А когато успея да се Оригна, усещам парене Най-горе,в устата...
Преди един месец,като бях болна, кашлях и ме боля гърло,тогава имах подобно усещане,но това по скоро беше усещане на цялата трахея, вероятно от кашлицата.
Но сега без нищо взех да го усещам...
Какво мога да пия за да се оправя,много в неприятно.
Благодаря Ви.
easy87

Мнениеот Иванова 89 » 23 Фев 2016, 16:57

Здравейте на 27г миналата година през февруари родих сина ми, към края на бременността започнах да ме обливат горещи вълни които продължават и до днес чувството е много неприятно изведнъж ми става много горещо чак ми прилошава моля за съвет
Иванова 89

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Фев 2016, 00:20

easy87 написа:Здравейте,Д-р Йорданова.
Нямам други изследвания,по това което Ви преписах,са ми изписали хапчетата.
Те са за въпросния повишен инсулин,нали?
Тогава какво имате в предвид?
Не е трябвало да пия нищо ли?
Имам и още един въпрос.Ден след като бях при ендокринолога,взех да усещам тъпа болка и дискомфорт в областта щитовидната жлеза,по точно под самия гръклян,там където има една дупка,незнам как се води точни над гръдната кост ли е,незнам.усещам постоянна тъпа болка,като стоя,като лежа.Когато се храня усещам как минава храната,не ме боли но я усещам все едно е възпалено или отекло.Така го определям.
Усещам все едно имам храна заседнала там,и ми се иска да се Оригна а не мога,по точно много трудно става.
А когато успея да се Оригна, усещам парене Най-горе,в устата...
Преди един месец,като бях болна, кашлях и ме боля гърло,тогава имах подобно усещане,но това по скоро беше усещане на цялата трахея, вероятно от кашлицата.
Но сега без нищо взех да го усещам...
Какво мога да пия за да се оправя,много в неприятно.
Благодаря Ви.

Уважаеми easy87,
Предписаният Ви медикамент е за лечение на захарен диабет. Метформинът може да се използва и за превенция ако има установен предиабет. При Вас няма нито едното нито другото. Стойностите на инсулина са гранични. От написаното не съм сигурна, че лечението Ви трябва да се насочи в такава насока. Терапията е редно да е насочена към основното нарушение- промените в цикъла.
Оплакваният Ви не са свързани с щитовидната жлеза. Щом са при гълтане на храна е редно да се обсъдят с гастроентеролог за да се прецени дали може да се почне симптоматично лечение или трябва първо да се направят изследвания.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Фев 2016, 00:30

Иванова 89 написа:Здравейте на 27г миналата година през февруари родих сина ми, към края на бременността започнах да ме обливат горещи вълни които продължават и до днес чувството е много неприятно изведнъж ми става много горещо чак ми прилошава моля за съвет

Уважаема Иванова 89,
Оплакването може да има много причини. Ако нямате менструация след раждането първо трябва да се почне от там. Редно е да се изследва кръвна захар, ТСХ. Наблюдавайте дали в такива моменти няма температура, сърцебиене или някакъв друг симптом за да може да насочи търсенето.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот easy87 » 25 Фев 2016, 21:23

Здравейте,Д-р Йорданова. Според ендокринолога метфодиаб 500 ще ми помогне със менструацията,като я направи редовна и ще спомогне за изчезването на кистите на левия яйчник.
easy87

Мнениеот lili.markova » 26 Фев 2016, 12:01

Здравейте,

В кой ден спрямо месечния ми цикъл е най-добре да направя изследване на TSH, FT4 i FT3?
lili.markova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 28 Фев 2016, 23:15

easy87 написа:Здравейте,Д-р Йорданова. Според ендокринолога метфодиаб 500 ще ми помогне със менструацията,като я направи редовна и ще спомогне за изчезването на кистите на левия яйчник.

Уважаема easy87,
Възможно е да се случи.
Терапията на избор във вашия случай трябва да е орален контрацептив. При условие, че не толерирате такова лечение като алтернатива може да се използва метформин.
Мисля, че е редно да проведете и изследвания които потърсят друга причина за нередовната менструация.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 28 Фев 2016, 23:39

lili.markova написа:Здравейте,

В кой ден спрямо месечния ми цикъл е най-добре да направя изследване на TSH, FT4 i FT3?

Уважаема lili.markova,
Можете да си направите изследванията когато искате. Това са хормони, които са свързани с щитовидната жлеза, а не с яйчниците.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната