Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Мнениеот mamina » 23 Фев 2016, 16:00

Великденските пости са по-благослонни към нас, поне има за нещо зеленичко да се хванем.
mamina

Мнениеот Yunona » 29 Фев 2016, 14:55

Ето една идея от мен - вкусна салата, която си харесах в последния брой на "Good Food". Запечен на фурна ситно нарязан карфиол, зрънца нар, червен лук, запечени бадеми, магданоз, мента, малко сирене. Дресингът е от лимон и зехтин, добавих и лъжичка кленов сироп. Смених подправките на карфиола - по рецепта бяха бахар и канела, аз сложих джинджифил и куркума. Много сполучлива рецепта, препоръчвам я с удоволствие :)
Който спазва пълен пост, може да замени сиренцето с тофу или изобщо да го прескочи.
Прикачени файлове
Cauliflower-Pomegranate-Salad.JPG
Cauliflower-Pomegranate-Salad.JPG (54 KiB) Прегледано 340 пъти
Yunona

Мнениеот Pipilota » 29 Фев 2016, 15:18

Много добра идея отново Yunona. Аз искам да ви споделя моето откритие, което е препечена филийка с кокосово масло, имате всичко на традиционната филийка, същата мазнина и мекота, която се получава при препечените филийки с масло, само че веган, здравословна и много по-диетично. :) И искам да ви кажа, че вкусът определено ме изненада, доста приятно! Хапвахме в комбинация с моркови и краставички. :mrgreen: Спокойно може да допълни офис обяд.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Anka » 02 Мар 2016, 12:30

Избутвам темата, защото тази година мисля да постя! :) Започвам да събира идеи, а и съмишленици. :)
нещо обаче, което ме човърка от постите е, дали като не отида да си взема причастие след като свършат е имало смисъл, или по-скоро съм постъпила лошо спрямо вярата, винаги това ме е спирало да се включа в поста, не съм сигурна кое търся - диетата, която да комбинирам с вековната традиция, или пречистване пред Бога, като честно да си призная, май по-скоро първото. Вие имате ли подобни терзания като мен? :roll:
Аватар
Anka

Мнениеот zagrijena » 02 Мар 2016, 12:48

Anka написа:Избутвам темата, защото тази година мисля да постя! :) Започвам да събира идеи, а и съмишленици. :)
нещо обаче, което ме човърка от постите е, дали като не отида да си взема причастие след като свършат е имало смисъл, или по-скоро съм постъпила лошо спрямо вярата, винаги това ме е спирало да се включа в поста, не съм сигурна кое търся - диетата, която да комбинирам с вековната традиция, или пречистване пред Бога, като честно да си призная, май по-скоро първото. Вие имате ли подобни терзания като мен? :roll:

Не знам на колко години сте, но по-младите изобщо не свързват постите с Бога. Ако ги спазват, то е заради по-лекия режим на хранене и нуждата да пречистиш тялото си, даже не ги спазват постите, както са по канон. Някои махат месото, но си позволяват животински мазнини. Ако постенето ти произтича от вярата, ти ще спазваш всички периоди на постене през годината, а не само Коледните и Великденските. Колко от тези, които се пишат вярващи, спазват например ежеседмичния пост всяка сряда и всеки петък?
zagrijena

Мнениеот Yunona » 02 Мар 2016, 13:32

Anka написа:Избутвам темата, защото тази година мисля да постя! :) Започвам да събира идеи, а и съмишленици. :)

И да съм имала терзания, минали са :) Смятам ги за неоснователни. Можеш да си направиш поста и без да си сигурна точно защо го искаш. Не си длъжна във всеки един момент да знаеш всичко с пълна точност. Имаш пълното право да правиш нещо просто защото така го чувстваш :)
Да постъпиш лошо спрямо вярата само с невзимане на причастие?? Моля ти се!! Всички тези правила са измислени от хората за хората. Не са "спуснати" от Бога. Ще постъпиш лошо спрямо вярата, ако се държиш неморално, неетично, непочтено... Другият вариант - да правим грешки и грехове, пък после да се причестяваме, е по-неприемлив за Бога, сигурна съм :) Самият факт, че искаш да спасиш поста, лишавайки физическото си тяло от нещо, ограничавайки се в името на здравето си и на възможността да бъдеш достатъчно силна, за да преодоляваш изкушения и да се справяш с ограничения, вече е голям плюс за теб. Ако комбинираш поста с повече добри дела, броиш не до 10, а до 33, преди да избухнеш и т.н., си още по-близо до Истината...
Пък и дори само за здраве да го правиш, Бог ще те разбере, защото здравият християнин има повече възможност да твори добро. И в това съм сигурна :)
Yunona

Мнениеот Elica » 02 Мар 2016, 15:39

Подкрепям мнението на Yunona, определено е по-добре да направиш нещо за тялото си, отколкото да се оставиш на случайността. ;) така, че след като искаш - пости, никой не може да те спре. :) Дори и да е за собственото ти здраве и нуждата да се причистиш ще е добре и полезно за теб.
Аватар
Elica

Мнениеот Yunona » 14 Мар 2016, 17:58

Кой започна да пости? :)
За днес приготвих нещо просто и много вкусно - картофена яхния с гъби. Ползвах кралски печурки (с кафявата шапчица).
За утра съм още в чуденка....
Yunona

Мнениеот rabotnata pchela » 14 Мар 2016, 18:18

Yunona написа:Кой започна да пости? :)
За днес приготвих нещо просто и много вкусно - картофена яхния с гъби. Ползвах кралски печурки (с кафявата шапчица).
За утра съм още в чуденка....

Юнона, аз не постя, но съм така или иначе на режим, който е постен и ще продължи следващите 30 дена, така че може да ти давам идеи, макар че се храня доста еднообразно, единственото ми прегрешение е, че има 4-5 пъти в цялото време да хапвам риба. :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Ваня Стойчева » 15 Мар 2016, 11:12

Аз също постя, но отдавна не съм. Лесно ми е за сега. Вчера си хапнах хумус с хляб, днес съм на картофи с грах на пара. Първата седмица не са позволени мазнините - т.е. без олио и ядки, затова е най-строга.
Аватар
Ваня Стойчева

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети