Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот easy87 » 01 Мар 2016, 15:22

Здравейте,Д-р Йорданова.Както споменах, след продължителен прием на противозачатъчни спря да ми идва менструацията, въпреки че продължавах да ги пия.Когато започнах да ги приемам менструацията беше 3-4 дневна.След въпросните две години и половина,първо ми дойде за един ден,следващия месец за половин ден,а по следващия не дойде въобще.Но гинеколога каза да продължа да ги пия,и като следващия месец не ми дойде отново,по мое настояване ги спрях.
Та следващия месец ми дойде без да пия нищо. А по следващия, тоест август ми пуснаха изследвания на полови хормони, понеже пак се бавеше.Бяха в норма.интересното е че прогестерона ми беше малко нисък, при положение че ден след като ми правиха изследванията ми дойде.Незнам каква фаза се води.
easy87

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 03 Мар 2016, 19:10

easy87 написа:Здравейте,Д-р Йорданова.Както споменах, след продължителен прием на противозачатъчни спря да ми идва менструацията, въпреки че продължавах да ги пия.Когато започнах да ги приемам менструацията беше 3-4 дневна.След въпросните две години и половина,първо ми дойде за един ден,следващия месец за половин ден,а по следващия не дойде въобще.Но гинеколога каза да продължа да ги пия,и като следващия месец не ми дойде отново,по мое настояване ги спрях.
Та следващия месец ми дойде без да пия нищо. А по следващия, тоест август ми пуснаха изследвания на полови хормони, понеже пак се бавеше.Бяха в норма.интересното е че прогестерона ми беше малко нисък, при положение че ден след като ми правиха изследванията ми дойде.Незнам каква фаза се води.

Уважаема easy87,
Мисля, че няма как да получите повече напътствия в този формат. Във форум може само да се начертаят основните насоки. Не може да очаквате без преглед и изследвания да Ви се назначи терапия. Написах Ви какво гласят ръководствата за лечение на пациентки със синдром на поликистозните яйчници. Няма как да дам по конкретни насоки без да съм Ви преглеждала.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот easy87 » 03 Мар 2016, 23:01

Не съм искала да ми назначавате терапия, просто Ви разпитвам за някои неща.
Благодаря Ви.
easy87

Мнениеот Vilii » 05 Мар 2016, 10:12

Здравейте д-р Йорданова.
При направен ехографски преглед:Дифузно промени на щитовидна жлеза,повишено кръвоснабдяване.За TSH.Истмус нормален,хомогенност на паренхима хипоехогенна.
Резултатите от изследването:
TSH 3.91
FT 4 - 10.13
FT 3 - 2.50
Изследването го направих заради покачването на килограми,косопад,усещането за трудно преглъщане,изпотяване.
Какво е Вашето мнение?
Vilii

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Мар 2016, 22:49

Vilii написа:Здравейте д-р Йорданова.
При направен ехографски преглед:Дифузно промени на щитовидна жлеза,повишено кръвоснабдяване.За TSH.Истмус нормален,хомогенност на паренхима хипоехогенна.
Резултатите от изследването:
TSH 3.91
FT 4 - 10.13
FT 3 - 2.50
Изследването го направих заради покачването на килограми,косопад,усещането за трудно преглъщане,изпотяване.
Какво е Вашето мнение?

Уважаема Vilii,
Изследванията Ви показват, че няма нарушение във функцията на щитовидната жлеза, които да обяснят оплакванията. За тях трябва да се търси друга причина.
Ехографското изследване насочва към въжмостта промените в структурата да са свързани с автоимунно заболяване. Такова трябва да се изключи чрез изследване на антитела.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот bkmed24 » 11 Мар 2016, 15:03

Здравейте! Днес си направих пълна кръвна картина и тест на щитовидната жлеза. Бихте ли ме посъветвали какво означават стойностите, тъй като според референтните такива има леко завишение. На 24 години съм, мъж. Изследванията са направени в СМДЛ "Ноневи", клон София, ООД.

Ето и резултатите:

Име на теста: TSH
Резултат: 4,35 uIU/ml
Референтни стойности: 0.27-4.2

Прикачвам и снимка с пълните резултати от кръвната картина, в случай че има и други отклонения от нормите.

Благодаря предварително за отделеното време! :)
Прикачени файлове
Пълна кръвна картина - резултати.jpg
Пълна кръвна картина - резултати.jpg (195.86 KiB) Прегледано 372 пъти
bkmed24

Мнениеот Alexandra24 » 11 Мар 2016, 15:11

Здравейте, имам завишени нива само на хормон Т4, всички други хормони са в норма. Въпреки това имам множество възелчета и леко уголемена щитовидна жлеза. Цикълът ми идва през 60 дена, въпреки нормалните нива на половите хормони. Лекарите умишлено не са ми изписали никакво лечение,тъй като няма никакво установено заболяване. Мога ли да приемам ''Тирамин'' профилактично и витамини,които съдържат йод?
Alexandra24

Мнениеот Рали.Куманова » 12 Мар 2016, 18:53

Здравейте,
Бременна съм в 35г.с. и съм на 23 години.
От известно време ми прилошава много. Пулсът ми (докато съм в легнало, спокойно положение) изведнъж се вдига и е 140.
Сега го измерих и е 130.
Пуснах си изследване за ТСХ, антитела и желязо.
При желязото излезе, че имам дефицит, много ниски стойности.

ТСХ - 2.95 (0.27 - 4.2)
МАТ - 11.55 (0.00 - 37.00)

Виждам, че са в граници. Въпросът е, че исках да се съветвам с ендокринолог, но личната лекарка ми отказа направление, защото нямала основание.
Не съм изследвала ФТ3, ФТ4, пак по преценка на личната лекарка.
Тези стойности на ТСХ нормални ли са при бременност? Възможно ли е да ми става толкова лошо заради проблем в хормоните, които не съм изследвала? Или да обвиня желязо дефицитната анемия за прилошаването и сърцебиенето?

Благодаря за отделеното време!
Рали.Куманова

Мнениеот mixanko » 13 Мар 2016, 13:47

Здравейте, бих искал да попитам какво ме съветвате при tsh 4.19. Случаят е следния. От доста години в определени периоди най вече началото на годината имам едно неприятно усещане за ускорен пулс. Никога не съм пил някакви лекарства в тези моменти отшумявало е от самосебеси. Преди 4 години по този повод ми правиха тсх беше 3.14. Сега е 4.19 при референтни стойности до 4.20 фт4 14.96. Останалото в кръвната ми картина е перфектно по думите на личния лекар. Прати ме и на кардиолог, всичко идеално, все пак съм и спортист. Не знам има ли причина да се тревожа за това тсх, възможно ли е по принцип да съм си с по високи стойности, или факта че в случаите като е изследвано все е било в такъв период е повлияло на резултата. Казаха ми от нерви е, което за мен е възможно малко по притеснителен съм но все пак исках да попитам и тук.
mixanko

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Мар 2016, 00:20

Рали.Куманова написа:Здравейте,
Бременна съм в 35г.с. и съм на 23 години.
От известно време ми прилошава много. Пулсът ми (докато съм в легнало, спокойно положение) изведнъж се вдига и е 140.
Сега го измерих и е 130.
Пуснах си изследване за ТСХ, антитела и желязо.
При желязото излезе, че имам дефицит, много ниски стойности.

ТСХ - 2.95 (0.27 - 4.2)
МАТ - 11.55 (0.00 - 37.00)

Виждам, че са в граници. Въпросът е, че исках да се съветвам с ендокринолог, но личната лекарка ми отказа направление, защото нямала основание.
Не съм изследвала ФТ3, ФТ4, пак по преценка на личната лекарка.
Тези стойности на ТСХ нормални ли са при бременност? Възможно ли е да ми става толкова лошо заради проблем в хормоните, които не съм изследвала? Или да обвиня желязо дефицитната анемия за прилошаването и сърцебиенето?

Благодаря за отделеното време!

Уважаема Рали.Куманова,
няма основание да се мисли, че щитовидната жлеза е виновна за оплакванията Ви. Преценката на личната Ви лекарка е правилна. Резултатът от ТСХ е в прицелните стойности за този етап на бременността. Не е необходимо изследване на ФТ3 и ФТ4.
При всяка бременност се увеличава сърдечната честота. Наличието на анемия също е причина за ускоряване на пулса. Честота 140 е притеснителна въпреки това и е необходимо да се изключат и други причини, включително и от сърца на смото сърце.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната