Страх ме е да оставям децата си сами

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Страх ме е да оставям децата си сами

Мнениеот mamina » 26 Фев 2016, 16:01

Имам 12-годишна дъщеря и 10-годишен син. Тримата живеем сами, така ми се стече живота, че нямам живи роднини. Имам хубава работа и успяваме да свържем двата края, но работя от 8 до 17 ч., като често ми се налага да закъснявам с още час, а и в почивните дни поработвам. Във входа, където живея, имаше една баба, която ми помагаше и ги наглеждаше, но тя почина. И сега направо съм в задънена улица. Страх ме е да ги оставя сами, макар че не са много малки, но не са и големи. Да си наема ли помощница? Дали ще успявам да й плащам? Като са без надзор, се притеснявам да не кривнат от пътя и да се съберат с лоши приятели. Какво да правя?
mamina

Re: Страх ме е да оставям децата си сами

Мнениеот penelopa » 26 Фев 2016, 16:57

Хич не ти е лека ситуацията. Ако държиш на децата си и ти да си спокойна, а не постоянно изнервена на работа, намери пак някоя жена да ти помага. Две-три години им трябват още, за да можеш по-пълноценно да им се довериш.
penelopa

Мнениеот klara » 11 Мар 2016, 17:39

А те осъзнават ли , че трябва да са по-отговорни и да не те притесняват излишно? Все някоя жена пенсионерка ще се намери да ти помага. Ами приятелките, можеш ли да разчиташ на тях?
klara

Мнениеот Kaya » 11 Мар 2016, 18:09

klara написа:А те осъзнават ли , че трябва да са по-отговорни и да не те притесняват излишно? Все някоя жена пенсионерка ще се намери да ти помага. Ами приятелките, можеш ли да разчиташ на тях?

Как ще се намери някой, който да ангажираш. Това са излишни притеснения на майки, които прекалено обгрижват децата си. На 10 и на 12 години трябва да са достатъчно разумни да държат вратата заключена и да не товарят на никой, както и да се пазят от електроуредите и да не ги използват самостоятелно. Това са неща, на които са научени деца на по 5 години. Проблемът е във възпитанието! Децата са големи, просто им гласувай малко доверие, може би ще те изненадат!
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот analizatorka » 12 Мар 2016, 11:11

Точно в тази възраст са, където пубертетът настъпва и контролът трябва да е на ниво. Изпуснеш ли ги сега, става сложно после. Дано и те се съобразяват с обстоятелствата.
analizatorka

Мнениеот Pipilota » 14 Мар 2016, 17:25

analizatorka написа:Точно в тази възраст са, където пубертетът настъпва и контролът трябва да е на ниво. Изпуснеш ли ги сега, става сложно после. Дано и те се съобразяват с обстоятелствата.

Какво да им изпуска, достатъчно големи са да стоят сами. Големият ми син е в 4 клас, малкия в 1-ви и се налага всеки ден да стоят по малко сами вкъщи, достатъчно отговорни са и съм спокойна, а още по-големи деца е вече излагация да се държат под похлупак.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот balsam » 15 Мар 2016, 11:47

Pipilota написа:
analizatorka написа:Точно в тази възраст са, където пубертетът настъпва и контролът трябва да е на ниво. Изпуснеш ли ги сега, става сложно после. Дано и те се съобразяват с обстоятелствата.

Какво да им изпуска, достатъчно големи са да стоят сами. Големият ми син е в 4 клас, малкия в 1-ви и се налага всеки ден да стоят по малко сами вкъщи, достатъчно отговорни са и съм спокойна, а още по-големи деца е вече излагация да се държат под похлупак.

Не става въпрос за похлупак, но достатъчно примери имаме пред себе си за тийнейджъри, които са с двама родители, но пият, пушат, дрогират се, спят по къщите на хората. А тя е самотен родител и тежестта е още по-голяма.
balsam

Мнениеот Pipilota » 17 Юни 2016, 13:01

balsam написа:
Pipilota написа:

Не става въпрос за похлупак, но достатъчно примери имаме пред себе си за тийнейджъри, които са с двама родители, но пият, пушат, дрогират се, спят по къщите на хората. А тя е самотен родител и тежестта е още по-голяма.

Е то един вид да им няма никакво доверие, сякаш па вие нито сте пиели, нито сте пушили, моля ви се... големи деца да им треперим отгоре, че ще им стане нещо, като постоят 2-3 часа сами вкъщи! Ами да си премислят, тези, които се опасяват, възпитанието!
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот red_eyes » 17 Юни 2016, 16:58

По закон до 12 години децата не трябва да се оставят сами. Като нищо някой недоброжелател може да се обади в Закрила на детето. Не сме в САЩ, където за най-дребното могат да ти отнемат детето, но все пак законът си е закон.
Аватар
red_eyes

Мнениеот Pipilota » 20 Юни 2016, 12:29

red_eyes написа:По закон до 12 години децата не трябва да се оставят сами. Като нищо някой недоброжелател може да се обади в Закрила на детето. Не сме в САЩ, където за най-дребното могат да ти отнемат детето, но все пак законът си е закон.

И тук много лесно могат да ти вземат детето, стига да искат, далавери и желания - много.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети