На какво ни учиха бабите по отношение на храната?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: На какво ни учиха бабите по отношение на храната?

Мнениеот mix_twix » 26 Яну 2015, 18:08

Аз само да питам от питката дали остана нещо?
Баба ми никога не е можела да готви, прави само ориз и зимнина, искам да си поръчам една баба, която може да ми направи 10 манджи и да ме подканва само да ям! А аз обещавам, като добър внук ще си хапна от всичко - всичко! :mrgreen:
Аватар
mix_twix

Мнениеот Lili_pili » 26 Яну 2015, 18:18

mix_twix написа:Аз само да питам от питката дали остана нещо?
Баба ми никога не е можела да готви, прави само ориз и зимнина, искам да си поръчам една баба, която може да ми направи 10 манджи и да ме подканва само да ям! А аз обещавам, като добър внук ще си хапна от всичко - всичко! :mrgreen:

А някои могат да кажат, че си извадил късмет!
Баба постоянно ме кара да ям "Хапни си Ели, нищо не си изяла, какво са 5 сърми и 2 парчета баница!" :shock:
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili

Мнениеот Pipilota » 27 Яну 2015, 11:08

Ех, как ми се иска и моята баба сега да ме поглези, но за съжаление е невъзможно вече! :(( така че радвайте им се на бабите и хапвайте - пълнете им душата! :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Lili_pili » 06 Юли 2015, 17:15

Pipilota написа:Ех, как ми се иска и моята баба сега да ме поглези, но за съжаление е невъзможно вече! :(( така че радвайте им се на бабите и хапвайте - пълнете им душата! :)

Да, хубаво е да ги има бабите! :)
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili

Мнениеот donni » 07 Юли 2015, 10:51

Моята ме тъпчеше с мед и чай, и чай с мед, а ги мразих толкова жестоко, но сега за зимата си ми от голяма помощ, дори с наслада пия чай с мед :idea:
donni

Мнениеот Snejna » 07 Юли 2015, 11:11

donni написа:Моята ме тъпчеше с мед и чай, и чай с мед, а ги мразих толкова жестоко, но сега за зимата си ми от голяма помощ, дори с наслада пия чай с мед :idea:

Тя твоята баба е била доста добра баба, повечето тъпчат с мазани филии! :lol:
Аватар
Snejna

Мнениеот pavleta » 15 Мар 2016, 17:45

Никога няма да забравя приказката, че трябва да си изям всичко иначе ще ме побеждават винаги. Като беше по-малко детето и то минаваше през същата дресировка :grin: .
pavleta

Мнениеот mix_twix » 16 Мар 2016, 17:19

pavleta написа:Никога няма да забравя приказката, че трябва да си изям всичко иначе ще ме побеждават винаги. Като беше по-малко детето и то минаваше през същата дресировка :grin: .

Не е ли грешно това? По-добре е детето да се научи, че трябва да яде толкова, колкото иска, а не да изяжда всичко на всяка цена. Имам чувството, че точно от тук се научихме да си правим децата дебели, още от малки са научени да дояждат.
Аватар
mix_twix

Мнениеот Mon_ton » 16 Мар 2016, 17:51

Точно така беше " Изяж си бабо всичко, хапвай да не те набори циганчето, хапни си още една чиния" :) лелеее, не са ни правили добра услуга, затова сме и толкова затлъстели! Имам приятелка, която оставя детето ѝ да спре да яде когато само прецени, а без тя да се интересува колко е изяло, има страхотна форма на тялото, няма изобщо тлъстини, характерни вече и за 5-6 годишните!
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Yunona » 17 Мар 2016, 00:33

Чета тук и си мисля, че не съм случила на баби (Светла им памет и на двете).
Никак не си падаха по обгрижването на внуци и към днешна дата смятам, че е било за мое добро :) - в здравословно отношение, разбира се. Другото не го коментирам.
По-близко живеещата баба обожаваше тестените храни и непрекъснато месеше нещо. Смяташе, че без хляб или подобно човек просто не може да се засити. Сервираше се обилно на всяко хранене. Плюс "шаренко" месце, картофи, ориз и т.н. Нейната дъщеря (и моя майка :) ) беше пълна противоположност. Рядко вкъщи имаше баница, тутманик или пържени тестени закуски. Здравословно се хранехме у дома, без да родителите ми да са го имали като специална цел. Задължена съм им :)
Yunona

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети