Вярно ли е, че можем да открием здравословен проблем по вида на ноктите си?

Вярно ли е, че можем да открием здравословен проблем по вида на ноктите си?

Мнениеот Lyomi » 08 Окт 2014, 11:30

Никога не съм имала здрави и красиви нокти като тези, например,
nails.jpg
nails.jpg (9.64 KiB) Прегледано 2015 пъти
като дете бях доста притеснителна и постоянно ги гризях, през пубертета се оправиха, но сега забелязвам някакви странни промени в тях.

Някой ми беше казал, че здравословните проблеми си личат по кожата и по ноктите, но дали е вярно? :?
Чувствам се добре, но от няколко месеца ноктите ми стават релефни на линии по дължината на нокътя, :? след седмица, например се променя това и стават на вълнички по широчината на нокътя, имало е периоди, в които и двата вида вълнички са се появявали на едни и същи нокти. :?

Тези промени ме тревожат и затова исках да се подсигуря дали е вярно това, което съм чула - можем ли да открием здравословен проблем по вида на ноктите си?
Lyomi

Re: Вярно ли е, че можем да открием здравословен проблем по вида на ноктите си?

Мнениеот Nightmare » 08 Окт 2014, 11:35

Мисля, че това са изменения, които всеки човек получава в даден период или поне тези хора, които са с наистина проблемни нокти, съответно и заболявания имат по-сериозни проблеми от тези, като да ти посинеят ноктите или пък да побелеят :| Дано някой по-компетентен се включи в темата, но според мен няма нищо обезпокоително и да, вярно е, че при някои заболявания се променят и ноктите
Nightmare

Мнениеот yonko » 08 Окт 2014, 23:48

Няма да е пресилено, ако кажем, че всяка част от тялото е проекция на цялото тяло. Някои правят диагностика по ирисите, други по дланите, трети по корема, четвърти по шийните прешлени... да, виждал съм и лекари, които правят диагностика по ноктите.
Във Вашия случай е много вероятно да има дефицит/нарушен баланс на тъканна (Шуслерова) сол № 11 - силицея (силициев диоксид).
Ако този дефицит/нарушен баланс се ограничи само до ноктите не е фатално, но съществува реална възможност да засяга и по-важни органи.
Написаното по-горе е мое лично мнение и не е основание за предприемане или прекратяване на каквото и да е лечение.
Отговорността за здравето Ви и здравето на близките Ви е Ваша и на лекуващия Ви лекар.
yonko

Мнениеот M.Tasheva » 13 Окт 2014, 14:26

А ако реално нямаш нужда, възможно ли е да навредят по някакъв начин или просто няма да усетиш подобрение?
M.Tasheva

Мнениеот yonko » 14 Окт 2014, 12:23

M.Tasheva написа:А ако реално нямаш нужда, възможно ли е да навредят по някакъв начин или просто няма да усетиш подобрение?

Имате предвид Шуслеровите соли, нали? По принцип са безвредни, защото са силно разредени и практически не могат да доведат до натрупване на вредни за организма количества.
Все пак има някои детайли, които е добре да обмислите с лекуващия ви лекар. (Надявам се той да е запознат, защото някои проявяват скептицизъм към тази терапия.) Например има сол, която намалява кърмата.
Едва ли има съвремемен човек, който да няма нужда от поне от половината от солите, но е добре да приема тези, от които има най-голяма липса, най-малкото, за да не губи време за въстановяване на здравето си, а и солите струват пари.
Ако говорим специално за сол номер 11 (Силицеа), бих обърнал внимание на някои аспекти:
- солта се приема в малки дози, за продължителен период от време;
- в хомеопатията силицеата се използва и за отстраняване на чуждо тяло от организма, така че лично аз не бих я препоръчал на човек с пейсмейкър или на дама с гръдни импланти;
- налага се включване на поне още 1-2 соли за постигане на ефекта, според нуждите на конкретния човек и/или сол за киселинно-алкалния баланс.
- външното и приложение заедно с други соли под формата на гел/мехлем помага против бръчки;
- и накрая - докато си преглеждах материалите по темата, си припомних, че силицеа се препоръчва и при хора с епилепсия. (Моля, не правете от това извода, че всеки на когото му се цепят ноктите ще се разболее от епилепсия или пък, че епилептиците могат да спрат да ходят на лекар и да започнат да се самолекумат с Шуслерови соли)
Написаното по-горе е мое лично мнение и не е основание за предприемане или прекратяване на каквото и да е лечение.
Отговорността за здравето Ви и здравето на близките Ви е Ваша и на лекуващия Ви лекар.
yonko

Мнениеот веселказасмяна » 14 Окт 2014, 13:37

Съжалявам, че така се намесвам в разговора ви, но ми стана интересно как можем да разберем кои от солите са в по-малко количество в организма ни и от кои се нуждаем най-много :? само по разни симптоми ли?
веселказасмяна

Мнениеот yonko » 16 Окт 2014, 10:32

веселказасмяна написа:Съжалявам, че така се намесвам в разговора ви, но ми стана интересно как можем да разберем кои от солите са в по-малко количество в организма ни и от кои се нуждаем най-много :? само по разни симптоми ли?

Чувствайте се извинена и поканена - разговорът не е личен, а обществен :)

Стигне ли се до проява на симптоми, особено ако е хроничен проблем, ще трябва дълго време да се приемат соли, без гаранция, че това ще е достатъчно като терапия.
Индикатор за липсата на соли освен физически симптоми могат да бъдат емоционални смущения, специфичен цвят и мирис на секретите, хранителни предпочитания и т.н., но най-надежден метод е визуалната лицева диагностика, която може да ни даде сигнал за нарушен солеви баланс дори преди лабораторните изследвания.
yonko

Мнениеот pravilno » 05 Май 2016, 12:19

Лицето и ноктите май са първите, които показват, че нещо не е наред с организма ни. Винаги си личи по тях. Но как да разберем за какво точно ни дават знак? Май не им обръщаме сериозно внимание. Счупен нокът, променен цвят, грапавини - кой ги забелязва тези неща? Трябва повече да се вслушваме в тялото си.
pravilno

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с Алтернативна, холистична медицина и лечебно хранене