Строгото възпитание води до проблеми със здравето на децата?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Строгото възпитание води до проблеми със здравето на децата?

Мнениеот Pipilota » 30 Май 2016, 14:16

Ваня Стойчева написа:
klara написа:Често стресираме децата си с нашите наставления да учат. Има много амбициозни родители, които постоянно пресират децата си за ученето, изпитват ги, държат на оценките. Смятат, че като са строги за ученето, правят добро на дъщерите и синовете си, но понякога не го правят по подходящия начин. Освен психически този начин на възпитание може да доведе и до чисто физически проблеми - затлъстяване, анорексия.

Какви са правилните начини да стимулираш детето да учи, когато е в гимназия и му предстои да определи бъдещето си? С молби, с подкупи, с нова кола?

Ванче, мисля, че понякога нещат аизлизат от контрол. :( Колкото и да ни се иска, децата като пораснат променят приоритетите си. Но какво се прави, никой не знае, при всеки действа различна програма. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот analizatorka » 30 Май 2016, 14:50

За някои новата кола може да бъде страхотен стимул :grin: . Поне ще го накараш да положи усилия, като я иска толкова много. Моите родители, особено баща ми, бяха строги, но не ми се е отразило физически здравословно. За психически другите трябва да кажат :lol: . Аз мисля, че не :wink: .
analizatorka

Мнениеот Ваня Стойчева » 02 Юни 2016, 12:13

analizatorka написа:За някои новата кола може да бъде страхотен стимул :grin: . Поне ще го накараш да положи усилия, като я иска толкова много. Моите родители, особено баща ми, бяха строги, но не ми се е отразило физически здравословно. За психически другите трябва да кажат :lol: . Аз мисля, че не :wink: .

Да, то може да е стимул, но не е нормлано на гимназисти да се обещават безумни неща! Разбирам лек стимул, да се купи нещо желано и т.н., но не съм и съгласна с изнудването
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот mix_twix » 02 Юни 2016, 13:25

Зависи колко е строго :) Но и разхайтеното не помага особено, трябва да се намери златната среда, към която да се придържате и ефекта ще е уау. Нито постоянното отграничение върши работа, нито обратното има ефект.
Аватар
mix_twix

Мнениеот niya_mazova » 02 Юни 2016, 14:17

Постоянно като критикуваш детето и се държиш с него като с вечния заподозрян едва ли ще му се отрази добре. След години може да има психологични проблеми, да си създаде модел на поведение, който да му пречи.
niya_mazova

Мнениеот Monika_Spasova » 15 Юни 2016, 11:20

niya_mazova написа:Постоянно като критикуваш детето и се държиш с него като с вечния заподозрян едва ли ще му се отрази добре. След години може да има психологични проблеми, да си създаде модел на поведение, който да му пречи.

Да, наистина ще е ужасно, ако се изтезава детето.
Аватар
Monika_Spasova

Мнениеот Malina » 26 Яну 2017, 16:13

Най-трудно е да се държим като приятели с някой, който знаем, че е по-ниско от нас, като децата, много от родителите смятат, че детето е длъжно да ги слуша без изобщо да мисли за каквото и да е било, просто да изпълнява и да няма собствено мнение. Но не е така, детето трябва да се остави, дори да се ядоса, да се извика, да наложи мнението си, така както правят и големите - да отстоява позициите си.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот fairy » 26 Яну 2017, 17:15

С физическото не знам, но и за психическото здраве не мисля, че чак толкова се отразява строгото възпитание. Научават се да се борят.
fairy

Предишна

Назад към Възпитание, грижа и съвети