Страх ме е да оставям децата си сами

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Страх ме е да оставям децата си сами

Мнениеот Kaya » 20 Юни 2016, 13:14

red_eyes написа:По закон до 12 години децата не трябва да се оставят сами. Като нищо някой недоброжелател може да се обади в Закрила на детето. Не сме в САЩ, където за най-дребното могат да ти отнемат детето, но все пак законът си е закон.

Taка е по закон не може, но понякога се налага, на 10 и на 12 години са достатъчно големи да постоят час - два сами. А дори и цял де, като са си в компания, като знаят какво им е позволено и какво не.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот julianne » 20 Юни 2016, 14:30

Сестра ми има син на 10 години и понякога след училище, докато тя си дойде от работа, той стои сам за няколко часа. Обикновено е на компютъра или с нещо друго се занимава :grin: . Даже може да излезе с приятел да играе, като винаги й се обажда с кого е и къде ще играят.
julianne

Мнениеот Anka » 22 Юни 2016, 10:28

julianne написа:Сестра ми има син на 10 години и понякога след училище, докато тя си дойде от работа, той стои сам за няколко часа. Обикновено е на компютъра или с нещо друго се занимава :grin: . Даже може да излезе с приятел да играе, като винаги й се обажда с кого е и къде ще играят.

Нормално да си играе само, на 10 години си е голямо и разумно дете :) Много ги подценяваме, аз като малка стоях асма още от преди да тръгна на училище.
Аватар
Anka

Мнениеот svetlozara » 23 Юни 2016, 13:10

Ако стане някоя беля, заради това, че от мързел не сте с тях после ще съжалявате. Човек, когато има деца, трябва да мисли дали може да се грижи за тях и да обслужва нуждите им от всяко едно естество, ако трябва и въпреки себе си да действа, то трябва да се направи и толкова.
svetlozara

Мнениеот bojo_kolev » 23 Юни 2016, 14:22

Ние трябва да правим каквото трябва, за да са в безопасност децата и да предотвратяваме евентуални инциденти и проблеми. Но никой не може да предвиди абсолютно всичко, дори и да е с нас детето не означава, че не може да се случи нещо лошо.
bojo_kolev

Мнениеот rabotnata pchela » 23 Юни 2016, 16:53

bojo_kolev написа:Ние трябва да правим каквото трябва, за да са в безопасност децата и да предотвратяваме евентуални инциденти и проблеми. Но никой не може да предвиди абсолютно всичко, дори и да е с нас детето не означава, че не може да се случи нещо лошо.

така е не се знаели дали като сме с тях няма да се случи нещо, обаче си е факт, че като скатаваме ги поставяме пред по-голям риск, не казвам, че и аз нег о правя, правя го и се чувствам виновна за това.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот dessiblond » 24 Юни 2016, 09:34

За мен пък не е нормално след определена възраст децата да са залепени за родителите си. Детето ти да е на 10-12 години и ти да го държиш постоянно под контрол, да не му даваш да мръдне никъде без теб това вече преминава границите. Нямам предвид да оставяш детето си на самотек, но то трябва да се учи на самостоятелност и да се справя само с някои неща. Ако остане само няколко часа какво ще стане? Или ако отиде само някъде с приятели? Родителите трябва да умеят да усещат кога да прекалят с грижите и кога не. Детето да е наясно какво може и какво не. Въпреки че и това не е гаранция някой път.
dessiblond

Мнениеот Kremiliya » 24 Юни 2016, 12:27

dessiblond написа:За мен пък не е нормално след определена възраст децата да са залепени за родителите си. Детето ти да е на 10-12 години и ти да го държиш постоянно под контрол, да не му даваш да мръдне никъде без теб това вече преминава границите. Нямам предвид да оставяш детето си на самотек, но то трябва да се учи на самостоятелност и да се справя само с някои неща. Ако остане само няколко часа какво ще стане? Или ако отиде само някъде с приятели? Родителите трябва да умеят да усещат кога да прекалят с грижите и кога не. Детето да е наясно какво може и какво не. Въпреки че и това не е гаранция някой път.

Иди си занеси доводите в НС. те казват, че е незаконно да се оставят децата сами вкъщи или навън без придружител до 12 годишна възраст.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Malina » 24 Юни 2016, 14:29

Децата са много изобретателни, на някои може да се има по-голямо доверие, на други по-малко, зависи от тях и от родителите им. :) Но наистина е по-добре да бъдете близо до тях и в същото време да ги оставяте да вземат решенията си. :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот pravilno » 27 Юни 2016, 14:52

На никое дете не може да се има доверие. На него изобщо не му минава през главата какво лошо може да се случи и какво да избягва. Те на 18 г., когато уж са пълнолетни, вършат недообмислени неща, та на по-малки години ли?
pravilno

Предишна

Назад към Възпитание, грижа и съвети