Диня: как да изберем диня, ползи и приложения в диети и козметиката, кога не трябва да ядем диня

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: По какво да познаем, че си купуваме хубава диня?

Мнениеот Ваня Стойчева » 14 Юли 2016, 15:12

Snejna написа:Като казахте да поискаш да си опиташ! :) Вчера на какво станах свидетел, щях да припадна! Стоя и гледам навалица в зеленчуковия до нас и чакам отвън. Една жена вътре ги накара да ѝ отрежат 3-4 дини и все не беше доволна! Много се възмутих, имайки предвид, че хората не са производители, а продавачи! Доста грозно, купуваш и толкова, тези дини те какво ги правят после?!

Да, те че ги продават, продават ги, както каза и Ирка, но е грозна цялата постъпка,аз също бих се почувствала неудобно, дори да ставам само свидетел на това. :mad:
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот pravilno » 14 Юли 2016, 17:10

Не казвам, че трябва да надупчиш 10 дини, докато си харесаш една, но понякога има ефект от този метод. Така не си даваш парите за гадна диня.
pravilno

Мнениеот Локумът » 14 Юли 2016, 17:23

pravilno написа:Не казвам, че трябва да надупчиш 10 дини, докато си харесаш една, но понякога има ефект от този метод. Така не си даваш парите за гадна диня.

Да, но ако накрая никоя не ти харесва, кво става? :mrgreen: Накълвал си 10 дини и казваш "а, не отказвам се".
Аватар
Локумът

Мнениеот lussy » 15 Юли 2016, 09:16

Локумът написа:
pravilno написа:Не казвам, че трябва да надупчиш 10 дини, докато си харесаш една, но понякога има ефект от този метод. Така не си даваш парите за гадна диня.

Да, но ако накрая никоя не ти харесва, кво става? :mrgreen: Накълвал си 10 дини и казваш "а, не отказвам се".

В такъв случай има опасност продавачът да ти хвърли един бой :lol: . Но за щастие едва ли има такива, които пробват по този начин динята. Узрялата диня лесно се надрасква с нокът.
lussy

Лекуват ли динените семки?

Мнениеот donni » 26 Юли 2016, 16:56

Сега в разгара на дините един недостатък откривам в иначе този любим и полезен плод. Всеки ден ядем вкъщи диня и много се дразня, когато семките се пръснат навсякъде и после ми се лепят по краката :evil: . Колкото и да чистя, все се намира някоя. А още повече се дразня като майка ми не ми позволява да ги хвърлям, а ме кара да ги събирам. Като я питам за какво са й, ми отговаря, че са за лек. Не знаех, че динените семки могат да се използват за илачи. Щяла да си вари чай от тях, който бил помагал за здраво сърце и намаляване на кръвното. На мен ми изглежда малко невероятно, но нищо не ме учудва вече, за всичко що е от природата, може да се му намери приложение. Знам, че са богати на магнезий тези дребосъци. Използвали ли сте динените семки за лекарство и за какво заболяване? Ако се гълтат в голямо количество, може ли да има неприятни последици за стомаха или е по-добре да се смилат?
donni

Re: Лекуват ли динените семки?

Мнениеот irka » 26 Юли 2016, 17:38

Хич не съм се и замисляла, че имало полза от динените семки! Хвърлям ги и най-много да запазя за майка ми, която после ги сади в градината за домашни дини, ако някоя много ни е харесала като сорт.
irka

Мнениеот red_eyes » 27 Юли 2016, 09:07

Заедно с костилките на маслините и семките на динята съм чувала, че е полезно да се гълтат, защото били полезни за стомаха и добрата перисталтика на червата. Но дали е безопасно?
Аватар
red_eyes

Мнениеот analizatorka » 27 Юли 2016, 09:46

Аз съм си правила чай от динени семки за прочистване на бъбреците, че преди години имах нещо като криза. Не знам дали от тях подейства, но скоро не съм имала проблеми. Семките се смилат и 1 с.л. се залива с вряла вода. Престоява 15 минути и се прецежда. Пие се три пъти на ден по една чаша.
analizatorka

Мнениеот Mon_ton » 27 Юли 2016, 10:57

Никога не съм ползвала динени семки за каквото и да е било, дори и на динята не ги ям, не съм чувала, че могат да имат някакви ефекти, особено лечебни. :roll:
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Malina » 27 Юли 2016, 13:38

red_eyes написа:Заедно с костилките на маслините и семките на динята съм чувала, че е полезно да се гълтат, защото били полезни за стомаха и добрата перисталтика на червата. Но дали е безопасно?

Да, няма проблем, няма нищо лошо в това да се поглъщат семките. Полезно е за стомаха наистина. :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети