от donka.hristova » 05 Сеп 2016, 16:10
Здравейте Lilly мilly!
Радвайте се на дъщеричката си и не се измъчвайте с въпроси от рода на „Какво ще стане, ако...”. Нищо лошо няма да стане, ако дарите дъщеричката си с безусловна обич. Обичайте я когато ви радва и когато според вас греши и когато сте разочаровани, че не върви по пътя който вие сте избрали за нея и който, според вас, е правилния. Всички деца, независимо дали ние сме ги родили или са осиновени са ни дадени да ги отгледаме и възпитаме според възможностите си, да научим някои уроци от тях и те да научат от нас, но те не са наши. Те са свободни личности, които вървят по своя път и някъде след 12-та им година на нас ни остава само да ги подкрепяме и много, много да ги обичаме. Дали да кажете на детенцето си, че е осиновено – правилно сте решили – трябва да му кажете. Кога – на около 6 години – преди да тръгне в първи клас. Казвам ви това от личен опит и като психолог. Как да го кажете – непринудено, когато четете приказка например, казвате „ Ето, както ние с тати много искахме едно малко момиченце и търсихме, търсихме и намерихме нашата малка принцеса. Теб те е родила една жена, а аз съм твоята майка.” След това всичко ще зависи от реакцията на детето. При нас беше много интересно – синът ми дълго разсъждава – реши, че като е роден в болница, го е родила една лекарка, но тя имала много работа и дала аз да го гледам, после реши, че тази жена е много лоша, но го уверих, че съвсем не е така и ще разбере като стане по-голям, все пак за по-голяма сигурност ме попита дали тази жена не е вещица и когато твърдо отговорих, НЕ ме попита сигурна ли съм. Казах ДА и той въздъхна дълбоко с облекчени – Е..... добре! Все пак никак не е добре да си роден от вещица, нали...-:) И така около 3-4 месеца задаваше най-различни въпроси, за да намести информацията в малката си главичка – например, дали съседката от 8-ия етаж не го е родила (защото имаше бебе)... После дойде пубертета..., после.... и така вече е на 27 години – прекрасен млад мъж. Не се плашете. До 6 годишна възраст, при отношения изградени с обич, вие вече ще имате изградена стабилна връзка с детето. На вас и съпруга ви желая изпълнен с много обич и щастливи мигове живот. Всичко ще е наред. Направили сте най-доброто за вас – отворили сте сърцето си за едно беззащитно малко създание. Бъдете благословени!