Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Мнениеот Yunona » 18 Ное 2016, 00:44

Прекрасно се е получило, Пчеличке :) Май това ще готвя през уикенда.
Аз днес хапнах банан за закуска, после малко бадеми, както и ябълка. За обяд си носех ориз със зеленчуциот вчерашната вечеря, нарязах си и един домат за гарнитура с магданоз, сол и зехтин.
Следобед печена тиква с канела.
На вечеря не бях гладна, но ходих на кино и си взех едни пуканки (нетипично за мен, но ми беше нещо криво и след тях май ми стана по-добре :) )
Утре имам повод да почерпя на работа и обещах на колегите тапас в петъчния следобед. Ще има и веган вариант, разбира се - с хумус, печени зеленчуци, гуакамоле... Да му мислят месоядните - само два вида ще са техните хапки, а любителите на сирена ще имат три :)
Yunona

Мнениеот Kaya » 18 Ное 2016, 10:25

Ами честит празник Yunona! Страхотно е че не спираш поста, въпреки личните си празници, поздравявам те. Много добри идеи предлагате, хареса ми патладжана на Пчелата, изглежда много вкусен и май и аз ще го направя, но като непостеща, ще си сложа и малко сиренце. :)
Поздравявам ви отново за волята ви! :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Yunona » 18 Ное 2016, 15:56

Kaya написа:Ами честит празник Yunona! Страхотно е че не спираш поста, въпреки личните си празници, поздравявам те. Много добри идеи предлагате, хареса ми патладжана на Пчелата, изглежда много вкусен и май и аз ще го направя, но като непостеща, ще си сложа и малко сиренце. :)
Поздравявам ви отново за волята ви! :)

Благодаря!! Поводът си го бива - днес си взех шофьорската книжка :) Цял живот си мисля, че от мен шофьор не става, но се намери инструкторът, който ме убеди в обратното. Жив и здрав да е!
А личните поводи не са никакъв проблем за постите, защото сега има хиляди начини да се поглезиш, без да нарушиш правилата или да ги нарушиш минимално. Ето, днес малко прегреших с две хапки с аншоа (по принцип тази седмица не се яде риба), но не го смятам за фатално. Все пак не съм яла месо.
Аз съм на мнение, че по специален повод (или празник) е по-приемливо леко да се отклониш от правилото, отколкото да стоиш встрани, да изглеждаш асоциално и да притесняваш другите. Рожденият ми ден е по време на постите и няма как да не пия чаша-две-три :) вино, дори да се пада сряда или петък.
Ако искаме да спазваме традициите, трябва да намерим начин да ги съвместим със съвремието, а то е доста различно от времето преди стотина години.
Yunona

Мнениеот Lollipop » 18 Ное 2016, 16:11

И аз не го намирам за фатално, ако си опиташ манджата! :) Все пак постът е ти самия да се пречистиш, дори и ако опиташ! Мисля, че Бог би бил по-доволен, ако знае, че ние продължаваме да полагаме грижи за семействата си и за децата си, отколткоо да се правим на прекалени светици! Това по отношение на прегрешаването с парче мръвка. :mrgreen:
Що се отнася до празниците, дупе да ви е яко, наистина там си трябва голяма воля, то не е само до винцето, ами като ти сложат торта, като ти сложат руска салата по нашаенски и иди не опитвай! Сега като се почнат и коледните банкети, не знам направо!
(аз въпреки, че не постя имам теория и мнение, та споделих ви! :oops: :mrgreen: )
Аватар
Lollipop

Мнениеот rabotnata pchela » 21 Ное 2016, 14:50

Честита книжка, Yunona!
аз продължавам поста, учудващо за мен добре, въпреки едно -две прегрешения. В петък им сипвах ядене и нещо потече по ръба на чинията и автоматично сложих един показалец и го опитах, така се случи и с една пуканка, солена ли не е не е ли солена и тя беше изядена, но като цяло не се предавам и не го броя за прегрешения. ;)
В събота си хапнах и аз като pipilota филийка с авокадо, ами няма такава вкусотия, обожавам я просто!
15174583_1029463323865474_1803205583_n.jpg
15174583_1029463323865474_1803205583_n.jpg (91.54 KiB) Прегледано 256 пъти

За вечеря си направих баничка с праз:
15126022_1029463300532143_1540520280_o.jpg
15126022_1029463300532143_1540520280_o.jpg (63.25 KiB) Прегледано 256 пъти
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Pipilota » 21 Ное 2016, 16:16

Всичко изглежда много вкусно, аз толкова я обичам тази баница с праз, че ми се е случвало цяла тава сама да си омахам! Много лъжливо ядене, хапваш уж леко, леко и накрая си излапал тавата. :lol:
Уикендът ми беше много трудно, почти нямах време за готвене и го изкарах на циганска баница и печени картофи. Довечера мисля да си направя домати с ориз, може да пусна и някоя маслинка. :roll: (аз май ще съм първата, напълняла през поста)
Плановете ми занапред са да си сготвя и един патладжан, избрах си страхотна рецепта от интернет, но когато я направя ще ви кача моя снимка! :grin:
Евентуално утре ще имам повече време за патладжана и ще направя рецептата тогава. :) Някой отказал се или окапал има ли? :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Pipilota » 22 Ное 2016, 17:06

Вчера отново бях с много прегрешения чисто за маен , като начин на хранене, моите имаха манджичка с месо, за маен останаха филии с мариновани чушки, хубаво ама с 3 филии не мирясах и изядох една халва лЮбимка, и то не от малките... :) аз иначе тука май монолог си водя... :lol:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Yunona » 22 Ное 2016, 17:12

Pipilota написа:аз иначе тука май монолог си водя... :lol:

Аа, не, няма монолози тук. И аз ям всеки ден :) Но се бяхме разбрали да снимаме, а аз все не се сещам навреме или пък нямам възможност в момента и така...
Днес обядвах салата от кейл, печени чушки и домати плюс печени пикантни картофи (с куркума, сладък и лют червен пипер, черен пипер, сол и олио).
Между другото прехапвам сурови ядки, ябълки, печена тиква.
Yunona

Мнениеот roksana » 22 Ное 2016, 22:38

Аз като гледам доста сте се развъртели тука :grin: ! Аз тази вечер приготвих на моето домочадие постен гювеч - с тиквичка, патладжан, чушка, домат, картофи и грах. Запекох го в глинен съд и стана прекрасен.
roksana

Мнениеот Mon_ton » 23 Ное 2016, 10:47

Браво на вас, много добре се справяте с постите, поздравления! Пчела , как правиш тази баничка, изглежда мммммм! :utensils:
Аватар
Mon_ton

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети