Подкрепяте ли религиозното обучение на децата в градините и училищата?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Подкрепяте ли религиозното обучение на децата в градините и училищата?

Мнениеот Lollipop » 25 Ное 2016, 12:02

Харманли няма общо с това дали да се учат децата на българската ни вяра - християнската!
Едното няма общо с другото, въпреки, че случките в Харманли са провокирани от някакви пак религиозни подбуди.

А по въпроса с обучението на християнство или друга религия в училищата, това е напълно невярно, че се учи задължително, т.е. без съгласието на родителите. Това не е учебен материал, заложен в учебната програма. Може да има предложение като СИП, но тези часове се избират от родителите, а не от учителите, така че ми се струва, че параноята ви по-скоро преувеличава. Религията трябва да се учи вкъщи, а не в училищата, всеки родител ще прецени колко иска да разкаже на децата си за религията. Аз не бих искала да ми учат детето на неща, които аз самата не чувам в момента. :!: Не искам да му се поднася изопачена информация, и не искам да се притеснявам, че то отделя много време и енергия насочени към религиозното му обучение. Наречете ме както искате, но не искам детето ми да търси "Спасение" във Вярата! Страх ме е да не я намери в някоя секта, които растат под път и над път! По-добре да вярва в Доброто и в себе си, отколкото да се доверява на хора, искащи да му вземат всичко!
Аватар
Lollipop

Мнениеот Nightmare » 25 Ное 2016, 12:03

Нашата църква е абдикирала от тази своя отговорност и е оставила хората сами да се оправят. Никаква подкрепа от нейна страна. Аз бих искала моето дете да има такъв предмет в училище, ако беше в тази възраст, в която е вашето. Но това трябва да се прави съвместно с църквата - тя да изпраща подготвени преподаватели и да подкрепя всякак такава инициатива. Така хем ще е близо до хората, хем няма да има опасност да се случват тези неща, които ви притесняват.
Nightmare

Мнениеот Lollipop » 25 Ное 2016, 12:18

Nightmare написа:Нашата църква е абдикирала от тази своя отговорност и е оставила хората сами да се оправят. Никаква подкрепа от нейна страна. Аз бих искала моето дете да има такъв предмет в училище, ако беше в тази възраст, в която е вашето. Но това трябва да се прави съвместно с църквата - тя да изпраща подготвени преподаватели и да подкрепя всякак такава инициатива. Така хем ще е близо до хората, хем няма да има опасност да се случват тези неща, които ви притесняват.

Ами твоето дете на каква възраст е, че е неподходящо според теб? На колко години е подходящо да си учи такива неща... :?:
Аватар
Lollipop

Мнениеот vanusha » 25 Ное 2016, 13:40

Съгласна съм детето ми да има такива часове и да се учи във вяра и любов към ближния. Няма нищо по-хубаво от това да бъде увеличена духовните ни ценности.
vanusha

Мнениеот Ваня Стойчева » 25 Ное 2016, 15:20

Против съм разбира се! Не искам някой да навира своите убеждения в очите на децата ми! Вярата се учи у дома и тя би трябвало да е навсякъде, родителите, които може би не са сигурни в себе си, биха били тези, които искат някой друг да свърши тяхната работа и да им е чиста съвестта накрая, че децата им са научени на религия.
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот rabotnata pchela » 25 Ное 2016, 15:52

Абсолютно не подкрепям. :mrgreen: Цялата тая тъпотия с РЕЛИГИЯТА не ми харесва. Вярата е едно, но вярата не иска да й предпишеш апартамента си, да си дариш заплатата и подобни. Не искам детето ми да попада в такава среда.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот julianne » 25 Ное 2016, 16:09

Защо обвързвате обучението по религия в училище със сектите? Едното няма нищо общо с другото. Едно учебно заведение би трябвало сериозно да подбира кадрите, които ще вършат тази работа. А и не е задължителен предмета, доколкото знам. В семейството не се говори на религиозни теми или поне се засягат само мимоходом. Не може да се разчита, че там децата масово ще бъдат ориентирани и ще бъдат запознати с вярата.
julianne

Мнениеот rabotnata pchela » 25 Ное 2016, 16:17

julianne написа:Защо обвързвате обучението по религия в училище със сектите? Едното няма нищо общо с другото. Едно учебно заведение би трябвало сериозно да подбира кадрите, които ще вършат тази работа. А и не е задължителен предмета, доколкото знам. В семейството не се говори на религиозни теми или поне се засягат само мимоходом. Не може да се разчита, че там децата масово ще бъдат ориентирани и ще бъдат запознати с вярата.

Как да не ги обвържа, нали като се научи да си търси спасението за всяко нещо във вярата и Господа, вместо в себе си, утре някой ще го подлъже, че точно в неговата приятна църквичка, Господ идва лично да проповядва. Моля ти се, децата толкова лесно се манипулират, по-добре тея неща да са пред очите ми. А и не се натискам детето ми да е прочело библията, мисля, че всеки може да научи детето си на добродетели и не е нужно да знае, че Адам и Ева са имали трима синове... От къде сме произлезнали ние?! :lol: :lol: :lol: Мерси! Такава покупко-продажба и дариателства на гърба на детето ми не искам, аз съм сигурна, че ще го науча по отношение на вярата на всичко, което трябва да знае, според мен, не искам да се учи на неща, които няма да му трябват практично> На какви точно много ми е интересно, религиозни теми трябва да се говори?! можеш ли да ми кажеш... :?: :?: :?:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот klara » 26 Ное 2016, 21:47

Вярата не се учи, тя се чувства. Има много теми, които засяга религията - добродетелите, на които ни учат притчите, размислите за цената и смисъла на живота, на какво трябва да се уповаваме и да на какво да залагаме в живота си. Може да изглеждат много далече тези неща от реалността, но точно тази заблуда, че това вече не е важно и "вървежно" ни прави хора без ценности и безбожници, нямаши страх от нищо.
klara

Мнениеот БС2003 » 26 Ное 2016, 22:23

Религията е заблуда и противоречи както на науката,така и на обикновения здрав разум.В никакъв случай не бива да се преподава в учебните заведения...За съжаление много народ е изтрещял и тези хора са се хванали за мухлясалата попщина като удавници за сламка като при това привеждат най-абсурдни и глупави мотиви...
БС2003

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети