Подкрепяте ли религиозното обучение на децата в градините и училищата?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Подкрепяте ли религиозното обучение на децата в градините и училищата?

Мнениеот sofi_black » 28 Ное 2016, 10:34

Доста голяма заблуда, щом заблуждава хората хиляди години. Човек винаги ще има нуждата да вярва в нещо, не е задължително да е в някой бог. Ние не сме само рационалност.
sofi_black

Мнениеот Локумът » 07 Дек 2016, 13:49

klara написа:Вярата не се учи, тя се чувства. Има много теми, които засяга религията - добродетелите, на които ни учат притчите, размислите за цената и смисъла на живота, на какво трябва да се уповаваме и да на какво да залагаме в живота си. Може да изглеждат много далече тези неща от реалността, но точно тази заблуда, че това вече не е важно и "вървежно" ни прави хора без ценности и безбожници, нямаши страх от нищо.

Харесва ми как мислиш, и всичко това подкрепяне на ученето на вярата ми идва в повече. Значи ти искаш, да ти е мирна главата,някой да дойде и да ти научи детето на добродетели, докато ти цъкаш и фейсбук и си снимаш маднжите, той да ти свали товара от плещите.
Вярата е нещо супер яко, да, всеки се нуждае да вярва в нещо, но религията е нещо друго! Ебати църквата, иска дарения постоянно, че да могат да карат поповете лимузини, не знам какви са им на повечето заплатите, но на голяма част от поповете им виждам колите и апартаментите и няма един да го ожалиш. После ми кажи, че това е свято... друг път свято. По-добре една вечер да ядете сандвичи и да разкажеш ти на детето си кое е ценностно, отколкото да искаш някой измекяр да свърши твоята работа.
Аватар
Локумът

Мнениеот Rali_hr » 07 Дек 2016, 16:33

Аз също не го подкрепям, не ми харесва и ми е грозно много! Като знам как наистина извъртат всичко, би ме било страХ!
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Andrey » 08 Дек 2016, 10:31

Ми ако не искам детето ми да бъде научено на религия, кой ще ме задължи. :) Тва е малко преувеличаване, щото няма нищо задължително. Пък това, че ще е от полза и глупости, са врели некипели, като знаят за религията и видиш ли ще се отрекат от всичко модерно и ще пият само боза!
Аватар
Andrey

Мнениеот Bambaa » 08 Дек 2016, 11:46

Аз разграничавам вяра и официална църква именно заради всички несвети неща, които правят нашите свещеници или поне повечето от тях. Някак си не са едно и също нещо за мен, не се припокриват вяра с църква. А и предполагам, че повечето хора си знаят приказките колко са алчни, грешни и продажни нашите свещеници и дори не стъпват в църква и не правят опит да се обърнат към християнската вяра и нейните учения за живота. Любопитно ми е дали щяхме така да реагираме, ако хора като дядо Добри или отец Иван говореха на децата или служеха в църквите.
Аватар
Bambaa

Мнениеот Kremiliya » 08 Дек 2016, 12:41

Bambaa написа:Аз разграничавам вяра и официална църква именно заради всички несвети неща, които правят нашите свещеници или поне повечето от тях. Някак си не са едно и също нещо за мен, не се припокриват вяра с църква. А и предполагам, че повечето хора си знаят приказките колко са алчни, грешни и продажни нашите свещеници и дори не стъпват в църква и не правят опит да се обърнат към християнската вяра и нейните учения за живота. Любопитно ми е дали щяхме така да реагираме, ако хора като дядо Добри или отец Иван говореха на децата или служеха в църквите.

Само че този, който ще дойде ще е някой поп, това е, че вярата трябва да се възпита от нас, с хората които ние смятаме за добри примери, не от хора, които искат да те омотат.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот red_eyes » 09 Дек 2016, 17:36

Kremiliya написа:
Bambaa написа:Аз разграничавам вяра и официална църква именно заради всички несвети неща, които правят нашите свещеници или поне повечето от тях. Някак си не са едно и също нещо за мен, не се припокриват вяра с църква. А и предполагам, че повечето хора си знаят приказките колко са алчни, грешни и продажни нашите свещеници и дори не стъпват в църква и не правят опит да се обърнат към християнската вяра и нейните учения за живота. Любопитно ми е дали щяхме така да реагираме, ако хора като дядо Добри или отец Иван говореха на децата или служеха в църквите.

Само че този, който ще дойде ще е някой поп, това е, че вярата трябва да се възпита от нас, с хората които ние смятаме за добри примери, не от хора, които искат да те омотат.

Не само при нас е така. Хора като дядо Добри не са в църквите, а сред хората. Те ще ти разказват за преживени мъдрости, а не за притчи и псалми.
Аватар
red_eyes

Мнениеот Malina » 13 Дек 2016, 16:47

Точно, дорбите хора, от които можеш да вземеш поуки за вярата и за всичко, което вие искате не са в църквите, често тези разкази са в мъдростта на хората на село, които гледат в хоризонта.. Но истинските възрастни баби и дядовци, които не са се сблъскали с материалния живот, онези, от далечните села, старите...
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот iwoni » 13 Дек 2016, 18:01

Религията, вярата и образованието са едни от най-силните основи на едно общество. При нас липсват и виждаме какво става. Нямам предвид фанатични изказвания, догми и налагания - от тях никой не е спечелил за дълго време. Духовността е в повсеместна криза.
iwoni

Предишна

Назад към Възпитание, грижа и съвети