Дойде времето на райските ябълки. Понеже живеем в къща, та в двора ни има дърво с райски ябълки.
На децата обаче, това не е един от любимите им плодове, а е много полезен. Опитвала съм по всякакви начини, добавяла съм пасирана райска ябълка към млякото с ориз, но отново отказват.
Преди няколко дни, една съседка ме помоли да си вземе малко от плодовете и ми каза рецепта за домашен сок от райска ябълка. Разбира се, че веднага я изпробвах, докато ги нямаше децата. Вечерта има предложих ябълков сок и веднага се съгласиха, не само, че им хареса, но и не разбраха от какво е.
Ако имате различни предложения за рецепти с райска ябълка за капризни деца, ще чакам с нетърпение!
Рецептата е много проста и прочетох по-късно, че домашният сок от райска ябълка действа отхрачващо, т.е. оказва се, че е полезна и при настинки.
Ето и рецептата: почистени, добре узрелите плодове се слагат в съд с гореща вода. Престояват 5 мин., след като се прецедят, минават през преса, като полученият сок се слага в бутилки от тъмно стъкло и се стерилизират на водна баня за 15 мин. След, което цяла зима имаш домашен сок от райска ябълка.
Относно плодовете на райската ябълка, най-често се продават недобре узрели, за да се консумират пресни е най-добре да се оставят да станат меки, така вкуса им е по-сладък и не така стипчив.
Успех с приготовленията за зимата!