red_eyes написа:Аз никога не съм киснела ядки, не знам защо се прави. Ям си ги така както са си.
Най общо казано:
"Когато се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания."И не всички се киснат. И не еднакво време:
Алфаалфа / люцерна – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
Бразилски орех – не се кисне / не покълва
Боб – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
Ечемик – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
Кашу – 2-3 часа / не покълва
Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
Конопено семе – не се кисне / не покълва
Леблебия – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Ленено семе – 8 часа / не покълва
Леща – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
Лешници – 6-8 часа / не покълва
Макадамия – не се кисне / не покълва
Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
Орехи – 4 часа / не покълва
Овес – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ръж – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Спелта – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
Чия – 30 минути / не покълва
Шам фъстък – не се кисне / не покълва