Суровите ядки и начина на консумация

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Суровите ядки и начина на консумация

Мнениеот magda » 07 Юли 2014, 11:50

Скоро след като започнах диетата, за която бях писала, реших в седмиците, които ще почивам, че е добре донякъде да си наваксвам нуждите на тялото със сурови ядки. Много са полезни, а и много ги обичам, но четох различни неща за тях, как било по-добре да се консумират и общо взето съм на кръстопът с многото си въпроси, та, започвам питането:

Вие консумирате ли сурови ядки и в какъв вид? Разбрах, че било по-добре суровите ядки да се киснат във вода, преди да се ядат, но не разбрах колко време и защо да го правя? :roll:

Другата причина, заради която пуснах темата е, че не знам какво е здравословното количество сурови ядки, което трябва да се приема, така че да не прекалявам и дали е хубаво да са еднотипни или микс :?
magda

Re: Суровите ядки и начина на консумация

Мнениеот red_eyes » 07 Юли 2014, 11:57

Не знам дали е много полезно, но аз най-често ям сутрин сурови ядки, взимам една шепа и докато търча из вкъщи ги изяждам и това ми е закуската. Вярно е, че трябва да се киснат, а и стават много вкусни, като току що извадени от черупката, а за количеството ти си решаваш щом си на диета, може би около 50 грама, които да заместват обяда, например :? не знам, нещо такова, трябва и други да се включат да ти потвърдят ;)
Аватар
red_eyes

Мнениеот Sophia.G » 07 Юли 2014, 15:00

Много са вкусни пресните ядки от кайсия. Лесно се белят и няма нищо общо с иначе доста горчивия им вкус.
Sophia.G

Мнениеот m.vulev » 07 Юли 2014, 15:56

Sophia.G написа:Много са вкусни пресните ядки от кайсия. Лесно се белят и няма нищо общо с иначе доста горчивия им вкус.

И те трябва да се накисват преди консумация?
m.vulev

Мнениеот red_eyes » 16 Дек 2016, 11:52

Аз никога не съм киснела ядки, не знам защо се прави. Ям си ги така както са си.
Аватар
red_eyes

Мнениеот agro » 23 Яну 2017, 13:57

red_eyes написа:Аз никога не съм киснела ядки, не знам защо се прави. Ям си ги така както са си.

Най общо казано:
"Когато се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания."
И не всички се киснат. И не еднакво време:

Алфаалфа / люцерна – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
Бразилски орех – не се кисне / не покълва
Боб – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
Ечемик – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
Кашу – 2-3 часа / не покълва
Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
Конопено семе – не се кисне / не покълва
Леблебия – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Ленено семе – 8 часа / не покълва
Леща – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
Лешници – 6-8 часа / не покълва
Макадамия – не се кисне / не покълва
Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
Орехи – 4 часа / не покълва
Овес – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ръж – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Спелта – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
Чия – 30 минути / не покълва
Шам фъстък – не се кисне / не покълва
agro

Мнениеот Ваня Стойчева » 23 Яну 2017, 14:25

agro, мога ли да попитам, какво означава кисненото на боб, ориз, леща, нахут, могат ли да се ядат накиснати, или имаш предвид времето, преди да преминем към готвенето им? :)
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот agro » 23 Яну 2017, 23:48

Ваня Стойчева написа:agro, мога ли да попитам, какво означава кисненото на боб, ориз, леща, нахут, могат ли да се ядат накиснати, или имаш предвид времето, преди да преминем към готвенето им? :)

Кисненето преди готвене си е пак киснене. Бобовите не са за директна консумация. Точно тези които изброяваш не само, че ги готвим накиснати, а и почти винаги покълнали. Така вкусът е доста по-добър(мое мнение), по-крехки са и доста по-здравословни.
Пробвай :thumbup:
agro

Мнениеот zheleva212 » 24 Яну 2017, 09:45

Да разбирам ли, че най-полезни са ядките, когато са покълнали и тогава да се ядат?
zheleva212

Мнениеот vanessa_ » 24 Яну 2017, 11:19

Не е задължително чак да покълнат, но са по-полезни, когато се ядат накиснати, засищат повече и са много по-вкусни, така че ги пробвайте. :) Аз винаги си ги накисвам, стават хем хрупкави, хем крехки и се засищаш с 5-6 лешника а не с две шепи.
vanessa_

Следваща

Назад към Здравословно хранене