Имате ли рецепта за пърленки, а как се пекат?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Имате ли рецепта за пърленки, а как се пекат?

Мнениеот zheleva212 » 03 Юли 2014, 12:07

Толкова много всички вкъщи обичат пърленки, а аз никога през живота си не съм правила и се чувствам много гузно.

След известно време единият ми син се прибира от чужбина и много искам да му направя домашни пърленки, но нямам никаква рецепта, също нямам идея как и на какво се пекат, малко трябва да взема да се оборудвам.

Много ще се радвам да ми дадете рецепта за пърленки, предполагам не е кой знае колко трудоемка, но все пак споделете някои тънкости в правенето им.
Чудя се задължително ли е да се правят на сач, понеже нямам, а и котлона ми не е подходящ за сач? :? Дали могат да се пекат на скара или оребрен тиган, например, мисля пак биха станали вкусни :?
zheleva212

Re: Имате ли рецепта за пърленки, а как се пекат?

Мнениеот Коцева » 03 Юли 2014, 12:16

Преди доста години правих за последно, но пък успях да открия рецептата. Не, не е трудоемка, но трябва да си замесиш тестото и да си избереш подходяща плънка.
Рецептата за тестото е тази:
Слагаш една щипка сода за хляб в 400 мл. кис. мляко, през това време докато кипне си разбиваш едно яйце, прибавяш млякото със содата, пресяваш малко от брашното слагаш го в сместа. през това време маята е шупнала с чаена лъжичка захар, щипка сол, няколко с.л. олио и половин чаша вода, добавяш останалото брашно, което пресяваш и чакаш да втаса. Разделяш втасалото тесто на малки топчици, раздърпваш (разточваш) ги и мажеш с плънка и завиваш. Да, аз съм пекла и на скара и на тиган, каквото имаш по ръка, стига да е добре загряло, стават невеоятни ;) успееех...

всъщност ако има някой още по-лесна рецепта, макар че не зная за така, да пише :!:
Коцева

Мнениеот pencheva » 03 Юли 2014, 13:07

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%BA%D0%B0
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 1%80%D0%B0
И двете рецепти са изпробвани и не са трудни.
pencheva

Мнениеот Bambaa » 16 Дек 2016, 17:56

Аз мислех, че във фурната се пекат :shock: ! Сто процента ще объркам нещо. Я ще ми залепне в тигана или на скарата, страх ме е, че няма да ги догодя, а толкова ги обичам!
Аватар
Bambaa

Мнениеот Lollipop » 30 Дек 2016, 13:18

Bambaa написа:Аз мислех, че във фурната се пекат :shock: ! Сто процента ще объркам нещо. Я ще ми залепне в тигана или на скарата, страх ме е, че няма да ги догодя, а толкова ги обичам!

Месиш си тесто, което ти е вкусно, скагаш си пълнежа и разбира се на тиган със съвсем малко мазнина, толкова са вкусни! Даде ми идея за утрешна закуска. :mrgreen:
Аватар
Lollipop

Мнениеот Kaya » 30 Дек 2016, 13:47

Може да мае линчуват, но мен когато ме мързи, правя с дебели одкрински кори! :) Слагам си пълнеж по избор и мятам на тигана, бързо и лесно, но разбира се най-вкусно е, когато сам си омесиш тестото :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот pavleta » 12 Яну 2017, 11:31

Kaya написа:Може да мае линчуват, но мен когато ме мързи, правя с дебели одкрински кори! :) Слагам си пълнеж по избор и мятам на тигана, бързо и лесно, но разбира се най-вкусно е, когато сам си омесиш тестото :)

Става ли така? Супер, само за мързеливи хора :grin: , ще пробвам.
pavleta

Мнениеот rabotnata pchela » 15 Яну 2017, 12:27

pavleta написа:
Kaya написа:Може да мае линчуват, но мен когато ме мързи, правя с дебели одкрински кори! :) Слагам си пълнеж по избор и мятам на тигана, бързо и лесно, но разбира се най-вкусно е, когато сам си омесиш тестото :)

Става ли така? Супер, само за мързеливи хора :grin: , ще пробвам.

И аз ги правя така, когато ме хване мързела, но друго си е да са разточени и направени по пригинал. Все пак става и с одрински кори. :mrgreen:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот ramimni » 16 Яну 2017, 10:25

На скара аз не ги харесвам, чернички стават и ми горчат.
ramimni

Мнениеот limontozU » 16 Яну 2017, 13:03

Божеееее...най-страхотната рецепта от моята баба:

0,500 мл. топла вода
1/2 кубче мая / 1 пакетче суха/
1 суп. лъжица захар
3-4 суп. лъжици олио
1 ч.л сол
около 1 кг брашно

Маята се размива с малко вода, захар и брашно, за да шупне, след това се добавя олиото и солта и брашното и се замесва тесто, което се оставя да отпочине 15-20 мин. Разделя се на равни топчета с големина на тенис топки, всяка се разточва, маже се с масло, олио или мас, слага се сирене, завива се на руло, а след навиваш като охлюв. Така докато свършат топчетата... загрявам тефлонов тиган, слагам в средата съвсем малко мазнина и като е загрял / но не на силен огън, а на по-умерен, взема се охлювчето и се разточва леко с точилка до желаната дебелина...слага се в тефлоновия тиган и се запича... като се обърне да се пече от другата страна, готовата се намазва леко с мазнинка. Когато се извади се пръска със солена вода ... и слагаме следващата...и пак..и ... Да ви е сладко :)

А в този снежен ден като ме подсетихте сега - не ми остава друго освен да запретна ръкави :wink: :smile:
Аватар
limontozU

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети