limontozU написа:Божеееее...най-страхотната рецепта от моята баба:
0,500 мл. топла вода
1/2 кубче мая / 1 пакетче суха/
1 суп. лъжица захар
3-4 суп. лъжици олио
1 ч.л сол
около 1 кг брашно
Маята се размива с малко вода, захар и брашно, за да шупне, след това се добавя олиото и солта и брашното и се замесва тесто, което се оставя да отпочине 15-20 мин. Разделя се на равни топчета с големина на тенис топки, всяка се разточва, маже се с масло, олио или мас, слага се сирене, завива се на руло, а след навиваш като охлюв. Така докато свършат топчетата... загрявам тефлонов тиган, слагам в средата съвсем малко мазнина и като е загрял / но не на силен огън, а на по-умерен, взема се охлювчето и се разточва леко с точилка до желаната дебелина...слага се в тефлоновия тиган и се запича... като се обърне да се пече от другата страна, готовата се намазва леко с мазнинка. Когато се извади се пръска със солена вода ... и слагаме следващата...и пак..и ... Да ви е сладко :)
А в този снежен ден като ме подсетихте сега - не ми остава друго освен да запретна ръкави![]()
Запазвам си тази страхотна рецепта, много е хитро това, да се пръскат със солена вода! Експериментирал ли си, да променяш плънката?