Имате ли рецепта за пърленки, а как се пекат?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Имате ли рецепта за пърленки, а как се пекат?

Мнениеот Pipilota » 16 Яну 2017, 13:22

limontozU написа:Божеееее...най-страхотната рецепта от моята баба:

0,500 мл. топла вода
1/2 кубче мая / 1 пакетче суха/
1 суп. лъжица захар
3-4 суп. лъжици олио
1 ч.л сол
около 1 кг брашно

Маята се размива с малко вода, захар и брашно, за да шупне, след това се добавя олиото и солта и брашното и се замесва тесто, което се оставя да отпочине 15-20 мин. Разделя се на равни топчета с големина на тенис топки, всяка се разточва, маже се с масло, олио или мас, слага се сирене, завива се на руло, а след навиваш като охлюв. Така докато свършат топчетата... загрявам тефлонов тиган, слагам в средата съвсем малко мазнина и като е загрял / но не на силен огън, а на по-умерен, взема се охлювчето и се разточва леко с точилка до желаната дебелина...слага се в тефлоновия тиган и се запича... като се обърне да се пече от другата страна, готовата се намазва леко с мазнинка. Когато се извади се пръска със солена вода ... и слагаме следващата...и пак..и ... Да ви е сладко :)

А в този снежен ден като ме подсетихте сега - не ми остава друго освен да запретна ръкави :wink: :smile:

Запазвам си тази страхотна рецепта, много е хитро това, да се пръскат със солена вода! Експериментирал ли си, да променяш плънката?
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Snejna » 16 Яну 2017, 14:49

Аз също правя пърленките с такова обикновено брашно, после ги пека по същия начин, както е казал и лимонтузу. Баба ми им казваше Карталаци, а на тея които са като охлюв - двойно претокани. :mrgreen: Стават вкусни, а вече допълненията с по-богати пълнежи май си клонят към пърленките, такива, каквито ги познаваме от бързото хранене. Изобщо пърленката е много широко понятие, може да е това, което е описано в рецептата, може да е нещо като "пица калцоне", т.е. с пълнеж, може да е и нещо, поръсено само с подправки и опечено, чудесен заместител на хляба.
Аватар
Snejna

Мнениеот Lilly_milly » 17 Яну 2017, 10:41

Да ви кажа честно, вкъщи не съм правила пърленки, а по заведенията, макар че масово ги предлагат, рядко съм попадала на наистина вкусна пърленка. Най-много един или два пъти досега да ми се е случвало.
Lilly_milly

Мнениеот limontozU » 17 Яну 2017, 17:51

Pipilota написа:
limontozU написа:Божеееее...най-страхотната рецепта от моята баба:

0,500 мл. топла вода
1/2 кубче мая / 1 пакетче суха/
1 суп. лъжица захар
3-4 суп. лъжици олио
1 ч.л сол
около 1 кг брашно

Маята се размива с малко вода, захар и брашно, за да шупне, след това се добавя олиото и солта и брашното и се замесва тесто, което се оставя да отпочине 15-20 мин. Разделя се на равни топчета с големина на тенис топки, всяка се разточва, маже се с масло, олио или мас, слага се сирене, завива се на руло, а след навиваш като охлюв. Така докато свършат топчетата... загрявам тефлонов тиган, слагам в средата съвсем малко мазнина и като е загрял / но не на силен огън, а на по-умерен, взема се охлювчето и се разточва леко с точилка до желаната дебелина...слага се в тефлоновия тиган и се запича... като се обърне да се пече от другата страна, готовата се намазва леко с мазнинка. Когато се извади се пръска със солена вода ... и слагаме следващата...и пак..и ... Да ви е сладко :)

А в този снежен ден като ме подсетихте сега - не ми остава друго освен да запретна ръкави :wink: :smile:

Запазвам си тази страхотна рецепта, много е хитро това, да се пръскат със солена вода! Експериментирал ли си, да променяш плънката?

Слагали сме и кашкавал, слагали сме и лапад - горещо препоръчвам и тези вариации :wink:
Аватар
limontozU

Мнениеот mamina » 17 Яну 2017, 23:31

Една пърленка всичко можеш да й сложиш. Със сирене, кашкавал и магданоз на мен най-много ми харесва. И шарена сол също, друг вариант.
mamina

Предишна

Назад към Рецепти и полезни съвети