Защо не се доверявате на млади лекари?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Защо не се доверявате на млади лекари?

Мнениеот miron » 30 Сеп 2016, 12:31

Последните новини са, че 90% от завършилите лекари в България заминават за чужбина да си дирят късмета, а в България повечето лекари са над 55 години. Скоро сме реално застрашени от липсата на лекари и тогава ще се чудим какво да правим, това е факт. Но нещо, което ние сами трябва да си отговорим като пациенти, понеже и ние сме фактор за прогонването на лекарите - защо не се доверяваме на млади лекари? За вас важно ли е, когато отидете не лекар, той да има стаж повече от 20 години, за да бъдете сигурно в способностите и кадърността му, или бихте се доверили и на млад лекар? :?:
Аз лично предпочитам младите хора във всяко едно отношение, не подценявам стажа, но човешкия фактор мисля, че е по-силен при младите лекари, имат желание да имат повече успешни случая, не се привикнали с факта, че всички пациенти така или иначе ще умрат, било от тая болест или от старост. :mrgreen: Кажете сега, защо НЕ се доверявате на млади лекари?! :?:
miron

Re: Защо не се доверявате на млади лекари?

Мнениеот franky » 30 Сеп 2016, 13:18

Много относително понятие е млад лекар. Ако имаме предвид току-що завършил, мисля, че е разбираемо защо - няма опит, все ще се притесняваш дали няма да сбърка нещо и т.н. Иначе моята лична е малко над 40-те и за мен си е млада :smile: . Но съм доволна. Не гледам дали е на 40 или 60 г., важно е дали си разбира от работата и дали има човешко отношение.
franky

Мнениеот miron » 30 Сеп 2016, 13:56

franky написа:Много относително понятие е млад лекар. Ако имаме предвид току-що завършил, мисля, че е разбираемо защо - няма опит, все ще се притесняваш дали няма да сбърка нещо и т.н. Иначе моята лична е малко над 40-те и за мен си е млада :smile: . Но съм доволна. Не гледам дали е на 40 или 60 г., важно е дали си разбира от работата и дали има човешко отношение.

Завършил лекар, разбира се, изкарал там нужните специализации и изведнъж става лекар, зъболекар, кардиолог, диетолог, някакъв специалист и хората все го гледат с недоверие.
miron

Мнениеот Lisica » 30 Сеп 2016, 14:15

Затова и нашите специалисти бързат да напуснат страната, защото знаят, че няма да намерят никаква подкрепа. А и младите специалиасти много трудно си намират работа в България, явно и търсене няма,...
Аватар
Lisica

Мнениеот fawla » 30 Сеп 2016, 15:11

Все пак трябва да не забравяме, че и младите хора трябва да се научат, а за да се случи това, трябва да им се даде шанс. Не казвам някой да прави опити върху нас, но да разрешим поне да се научат под ръководството на някой компетентен.
Аватар
fawla

Мнениеот Nightmare » 04 Окт 2016, 10:23

Lisica написа:Затова и нашите специалисти бързат да напуснат страната, защото знаят, че няма да намерят никаква подкрепа. А и младите специалиасти много трудно си намират работа в България, явно и търсене няма,...

Напротив, работа има, дори започва да има недостиг на лекори. Заплащането е проблемът. Блъскали се да учат толкова време и накрая някаква мизерна заплата или ги пребиват, на кой ще му се стои?
Nightmare

Мнениеот Dr Valeri Velev » 06 Дек 2016, 20:22

Пичове, за пръв път чувам, че хората у нас не се доверяват на млади лекари. Ако някъде се е случило, това е по-скоро изключение отколкото правило.
Д-р Валери Велев
0878 94 34 91
velev_md@abv.bg
Dr Valeri Velev

Мнениеот Mon_ton » 07 Дек 2016, 09:40

Dr Valeri Velev написа:Пичове, за пръв път чувам, че хората у нас не се доверяват на млади лекари. Ако някъде се е случило, това е по-скоро изключение отколкото правило.

Аз мисля, че във всяко едно отношение хората предпочитат "стари изпитани специалисти", а не младоци, които сега започват своята практика. Особено при лекарите е много важно да бъдат с опит, уж.
Но при мен практиката казва друго - отивам в спешното с дъщеря ми, която е преди минути припаднала (беше се изплашила и аз като добра паникьосана майка я карам на лекар), там ми казва един възрастен опитен лекар "детето ви щом не се е ударило, не мога да го прегледам". :shock: :shock: :shock: Аз съм в шок с бебе на година на ръце, и както получавам насреща... не мога да ви прегледам. Излезна едно младо момиче, обърна внимание на детето в коридора!
Ами... как да предпочета стария лекар?! Наистина много се извинявам за това, което ще кажа, лекарите имат изключителна професия и всеки нормален човек изпитва голямо уважение и респект към тях, но факта , че пред младите лекари още не са умирали хора им дава желание да те спасят и да направят чудо за теб. Стария лекар гледа да прибере някой лев, ако може, да те разкара, да не му пречиш и да не го занимаваш, защото са претръпнали, че не всеки оцелява. Надявам се много това да премине и да бъде преодоляно от сегашните млади лекари и те да не са превръщат в страшилища.
Друг пример, отивам с дъщеря си на специалист, рутинни прегледи. Лекарят, име в областта, пие кола и яде бонбони със сестрата и преглежда, колкото да не е без хич. :shock: :shock: :shock: Истории много, а дъщеря ми е още на година и половина, не ми се мисли какво ни чака!
Така че аз може да съм от малките, предпочитащи, молещи се и търсещи млади лекари и изобщо млади специалисти във всяка област!!!
Аватар
Mon_ton

Мнениеот pavleta » 19 Яну 2017, 10:33

Факт е, че има разлика в отношението на младите лекари към пациентите и отношението на по-възрастните лекари. Аз не мога да кажа при кои повече преобладава доброто, защото ми се е случвало и млади лекари да са под всякаква критика, и стари лекари. Факт е също, че колкото е по-голям специалист и по-високо в йерархията, така да се каже, един лекар, толкова е по-човечен и предразполагащ.
pavleta

Мнениеот Ваня Стойчева » 19 Яну 2017, 11:32

pavleta написа:Факт е, че има разлика в отношението на младите лекари към пациентите и отношението на по-възрастните лекари. Аз не мога да кажа при кои повече преобладава доброто, защото ми се е случвало и млади лекари да са под всякаква критика, и стари лекари. Факт е също, че колкото е по-голям специалист и по-високо в йерархията, така да се каже, един лекар, толкова е по-човечен и предразполагащ.

А е точн о обратно, вече е предимство един лекар да е човечен, и е част от препоръките му, което според мен изобщо не трябва да се обсъжда, а просто да бъде по задължение, едва ли не!
Аватар
Ваня Стойчева

Следваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси