valensiq написа:Вие как успяхте да накарате мъжете си да ядат по-здравословно, или ако е обратно, как накарахте изобщо половинката си и цялото семейство да се включат в по-здравословния начин на живот?
Аз имам късмет открай време да сме на едно мнение с таткото, че здравето е най-важно и заради децата трябва да се откажем от някои вредни храни, които сме обичали.
Според мен трябва да се говори честно и открито за това. Аз навремето постъпих точно така - наложих диктатура :) по отношение на храненето на децата и наличните продукти и храни вкъщи. Мотивацията е ясна, проста и категорична - аз съм майката, аз съм отговорна за здравето и правилния растеж на децата, следователно аз ще определям режима на хранене и на живот, докато са малки и се създават навици. Който не се съобразява с това, не получава внуци на гости, съжалявам!
Поставях въпроса емоционално-изнудвачески - нима искаш/искате децата да се разболяват лесно, да са злояди, да бъдат кльощави или дебели? М?
Когато гостуваха на майка ми, тя винаги се съобразяваше с нашите принципни изисквания за храненето - кога какво могат да ядат, кога и колко глезотия могат да получат (шоколад, сладолед и др.) На свекърва ми не са гостували като малки, защото тя живееше в чужбина и по-скоро тя ни гостуваше. При което се съобразяваше и дори се радваше, че сме толкова загрижени. Имала е много злоядо дете (което аз превъзпитах :) ) и беше изумена да види как у нас няма "аз това не го ям", как с наслада се хапват всякакви зеленчуци и плодове и какво ли не още...
Не позволявах шоколад до 3-годишна възраст. Бях забранила да се предлагат лакомства на децата ми без да съм видяла какво е. Знаете ли колко бързо бабите се научават вместо шоколад да поднасят бананче, някоя хубава ябълка или круша :)