Как да съхранявам прясно изцедения сок, за да се запазят свойствата му?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Как да съхранявам прясно изцедения сок, за да се запазят свойствата му?

Мнениеот borkova » 31 Яну 2017, 23:28

Решила съм да правя домашни сокове на моето внуче, прясно изцедени. Хич не искам да му купуваме тези от магазина, казват, че замествали плодовете, от които уж е сока, със сок от тиква и обичайните консерванти, оцветители и какво ли не. Не знам дали наистина е така, приятелка ми го сподели, след като човек, участващ в производството им, й го е подшушнал. Но да се върна на това, което ме интересува. Като изстискам сока, колко време мога да го съхранявам и как в хладилника? Като го държа там по-продължително време, ще се нарушат ли полезните му свойства? Не искам да варя и да затварям в шишета и бурканчета, защото пак има обработка и едва ли се запазват качествата му. Има ли значение за съхранението и самият плод, от който е сока?
borkova

Re: Как да съхранявам прясно изцедения сок, за да се запазят свойствата му?

Мнениеот irka » 31 Яну 2017, 23:56

Най-добре е прясно изцеденият сок да се пие веднага. Колкото повече време стои, толкова повече се губят полезните му вещества. Иначе в стъклен съд аз го държа.
irka

Мнениеот Fancy » 01 Фев 2017, 10:39

Много бързо се променят цветът и вкусът на пресния сок. После не става, ако стои дълго време. По-добре да не се правят големи количества, а да се прецени колко ще стигне за пиене и толкова да се направи.
Fancy

Мнениеот m.vulev » 01 Фев 2017, 10:56

Не знаех, че в купешките сокове слагат тиква :shock: ! Това добре, макар че се лъже потребителят. Другите работи, които слагат вътре, ни разказват играта. Сокът от пресни плодове го слагай в стъклен съд и го похлупвай, за да не поема миризмата на другите продукти от хладилника.
m.vulev

Мнениеот penny » 01 Фев 2017, 13:29

Много добре сте решили за сокчетата, макар че сега зимата няма много богат избор. Цитрусовите плодове не са подходящи за деца до определена възраст. А колкото до вида на плодовете дали различно се развалят соковете от тях, нямам представа, не би трябвало.
penny

Мнениеот Lilly_milly » 02 Фев 2017, 12:05

Аз като направя повече сок, отколкото можем да изпием го сложа в камерата. И после си го размразявам. Нищо му няма, не ми се ще да изхвърлям или съсипвам нещо полезно, пък и върху което съм се потила доста време :mrgreen: .
Lilly_milly

Назад към Здравословно хранене