Майка ми ми донесе 2 фенела и искам да ги сготвя, опитах ти но сурови не ми харесаха изобщо, имат вкус на анасон, а аз не го обичам особено. надявам се, че когато се сготвят ще се промени вкуса им и ще стане по-приемлив. Искам да ми дадете някоя интересна рецепта с фенел, пък и ако на някой му бъде полезно също така да си взаимства идеи за приготвянето на този зеленчук.
Майката на бившия ме научи на тази рецепта и много я ям, особено в комбинация с крема сирене! Необходими са ти: 2 фенела 8-10 изсушени кайсии 8-10 изсушени смокини 2 с.л. зехтин сол и черен пипер на вкус (по 2/3 ч.л.) 1/2 купичка портокалов сок 1/2 купичка сухо бяло вино една шепа шамфъстък
Фелена се нарязва на половина след това на дебели филийки (2-3 броя излизат). В тиган се сипва мазнината и се нарежда фенела, след което се запича добре от двете страни, по 5 минути от всяка страна. Добавят се останалите съставки (без шамфъстъка) и се намаля огъня, пече се под капак за поне 45 минути. Гарнира се с ядките!
Много интересна рецепта, сигурно добре се комбинира със сладките сушени плодове,а и комбинацията от млечен сос е още по-добра. Звучи супер. Ще пробвам рецептата!
Това така и н еуспях да го харесам, но признавам си, не съм го пробвала сготвено, може би трябва да опитам да го притогвя по някакъв начин и да го опитам, когато е преминало термична обработка.
Ама, че интересно! И аз ще пробвам, макар че не обичам и много трудно се решавам на комбинации със сушени плодове! Обаче това звучи като нещо, което си струва да бъде опитано. Чудно ми е обаче, по-скоро десерт, ли по-скоро основно хранене е?
На скарата, само така го ям, но не е нещо, което обичам, ако някой случайно донесе, защото знае, че ям зеленчуци и да не иде зян го правя на скара. Не ми харесва по принцип, миризмата на анасон не ме кефи изобщо.
На скара не съм пробвала досега, но мисля да го пробвам. Фенела е с особен вкус, подхожда мйу и някаква сладост, ако се овкуси с балсамико и се мине на скарата ще е супер. :)