Медицина за пътешественици 2011-семинар

Светът на здравето в дати.

Медицина за пътешественици 2011-семинар

Мнениеот FramarAdmin2 » 06 Окт 2011, 13:51

На 8 октомври 2011 г. в Aula Maxima на болница “Св. Екатерина” ще се проведе семинар на тема: Медицина за пътешественици .
Медицина за пътешественици е цикъл от лекции на тема оцеляване, поведение в екстремни ситуации и справяне с медицински проблеми по време на пътешествия и приключения. Насочена е към пътешественици, приключенци и хора, практикуващи екстремни спортове, както и към всички, работещи в сферата на здравеопазването.
Медицина за Пътешественици 2011 е част от цикъла събития Академия за пътешественици, организиран от Банско Филм Фест.

За участие е необходима предварителна регистрация, която трябва да се направи до 30 септември 2011 г. Местата са органичени!

Програма

Начало на регистрацията: 08:30 часа · Очакваме всички участници на бюрото за регистрация преди началото на лекциите, за да получат печатните материали и баджовете си.

09:30 часа · Д-р Славян Стоилов:
Спешна имунопрофилактика. Ваксини за особено опасни и екзотични заболявания. Химиопрофилактика в маларийни райони.

10:45 часа · Д-р Любомир Младенов:
Измръзване и хипотермия (преохлаждане) в екстремни климатични условия. Как да предотвратим измръзването и хипотермията. Първа помощ при измръзване и хипотермия.

12:00 часа · Paola Virginia Gigliotti, MD:
Health adventure environment. Fitness profile and safety in adventure activities.
Лекция с превод на български език.

13:15 до 14:15 часа · Почивка

14:30 часа · Д-р Андрей Иванов:
Височинна болест. Адаптация на организма към височини. Средства за подпомагане на адаптацията.

15:45 часа · Robert Szymczak, MD, PhD:
Chronic diseases: Is high altitude going to KILL me?
Лекция с превод на български език.

17:00 до 17:25 часа · Почивка

17:30 часа · Ася Иванова:
Поведение в пустинни и сухи райони. Дехидратация.

18:45 до 20:00 часа · Д-р Славян Стоилов:
Принципи на неиструменталната реанимация – как да спасим човек с голи ръце.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

ЛЕКТОРИ НА СЕМИНАРА

Мнениеот FramarAdmin2 » 06 Окт 2011, 13:57

Лектори

Д-р Славян Стоилов Изображение

Завършва Френската гимназия, а по-късно и Висшия медицински институт в София. Притежава диплом за придобита специалност по Вътрешни болести и превод на медицинска литература. В спортната си кариера има изкачени три континентални първенеца и 23 участия в международни експедиционни прояви, в повечето от които като лекар. Посетил е над 80 държави на 5 континента. Потомствен лекар, владее свободно 4 езика, с 4 издадени книги и една под печат. Оператор и сценарист на 4 документални филма, автор на множество публикации в периодичния печат, като всички илюстрации са от неговия личен архив, с няколко самостоятелни фотоизложби. Участвал е многократно в публицистични и научно-популярни предавания по радиото и телевизията.

Д-р Андрей ИвановИзображение

Завършил медицина в МУ-София през 1988 г. Специалист по вътрешни болести и кардиология. Участва в монографии в областта на сърдечно-съдовите заболявания. Множество публикации в областта на кардиологията и интензивната терапия. Превел от английски език значителна част от българското издание на едно от световните ръководства по кардиология Braunwald’s Heart Disease. Участие в Ръководство по вътрешни болести. Главен асистент в ИО, КПВБ към Александровска болница.


Д-р Любомир МладеновИзображение

Завършва Висшия медицински институт в София, след което специализира вътрешни болести. От 11 години е преподавател в НСА по спортна медицина. Контактът с природата винаги го е вдъхновявал и зареждал. Страстта му към пътуванията се осъщесвява чрез заниманията му с ветроходсво, парапланеризъм, катерене и алпинизъм. Незабравим спомен са посещенията в Аржентина, Чили, Пакистан, Египет. Той е горд от факта, че е бил част от експедицията с Иван Кожухаров до Мон Блан през 2009. За свои лични постижения смята успешните си изкачвания на Аконкагуа, Охос дел Саладо, Елбрус, Мон Блан, Матерхорн. Бил е лекар както на българските алпинисти, така и на отбора ни по биатлон. Взима участие в различни конференции и фестивали. Фотографията е естественото продължение, което затваря кръга от наука, спорт и изкуство.


Paola Virginia Gigliotti, MDИзображение

Родена през 1952 г. Практикува обща медицина в Италия. Преподавател по Физиология на спорта в Университет на Перуджа. Публикувала множество научни публикации. Член на италианския отбор по художествена гимнастика до 1968. Алпинист с голям опит. 2003 до 2008: член на борда на UIAA. От 2007 – почетен член на Международната федерация за спортно катерене. 11 декември 2006 “Международен ден на планината на обединените нации”, награда от президента на Италия и Министъра на вътрешните работи: “За дейността й в научните изследвания на планините и за подкрепата на планинските народи.”


Robert Szymczak, MD, PhDИзображение

Специалист по Спешна медицина към Катедра за спешна медицина и медицина на бедствията – Медицински университет на Гданск, Полша, както и HEMS в Гданск. Инструктор към European Resuscitation Council. Член на полския национален отбор по планински спорт. Лекар по време на летни и зимни експедиции на осемхилядници. Покорил Дхаулагири и Нанга Парбат (летен сезон). Член на Полската асоциация за алпинизъм – медицинска комисия, ISMMed и Medex. Участвал в международни научни медицински проекти.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: Медицина за пътешественици 2011-семинар

Мнениеот Antonia P. » 14 Окт 2011, 11:40

Семинарът беше много добър, особено лекциите на д-р Стоян Стоилов! Всичките лекции имаха много практична насоченост за пострадали при ПТП, спешна реанимация и доболнична помощ. Препоръчвам на всички, които се интересуват или занимават с медицина или алпинизъм, да посетят следващият цикъл от лекции за Медицина за пътешественици!
Antonia P.
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Авг 2011, 09:37


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron