Сливен: „БиоМания 2011”

Светът на здравето в дати.

Сливен: „БиоМания 2011”

Мнениеот FramarAdmin2 » 07 Окт 2011, 14:21

На 10.10.2011 г. /понеделник/ще се проведе „Ден на агроекологията” и в Стара Загора.
Първото събитие, част от „БиоМания 2011” и кампанията под надслов „Октомври - месецът на биопродуктите” ще се състои в Сливен, утре. То ще бъде проведено в рамките на Националното изложение по животновъдство в Сливен, на чието откриване ще присъства и Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
Събитието на „БиоМания 2011” в Сливен влючва провеждане на „Ден на Редките местни породи”, демонстрации как се произвежда сирене и кашкавал във фермата с дегустации, както и фотоизложба на редки местни породи и традиционни земеделски практики на фотографа Христина Етърска.
Като част от „БиоМания 2011” в понеделник в Стара Загора ще се състои и „Ден на агроекологията”. В парка „Пети октомври” в града ще бъде разположен Информационен щанд на „БиоМания 2011”, където ще бъдат раздавани информационни материали за биологичното земеделие в България.
Кампанията под логото „БиоМания 2011” за популяризиране на биологичното земеделие и „Биото” като начин на живот с организатор Министерство на земеделието и храните ще обхване целия месец октомври и включва поредица от събития в цялата страна. Гвоздеят на събитията е провеждането на празник на открито на 15 октомври в столичния „Парк Заимов”, където ще има изложение на различни български биопродукти, дегустации, игри и различни забавления. Специален гост на изложението ще бъде кулинарът Ути Бъчваров, който ще приготви избрани биорецепти. Ще има томбола, награди, забавления за деца, информационни материали и подаръци. В празника могат да участват свободно всички сертифицирани производители, преработватели и търговци на био продукти в България, които имат интерес. Участието им в празника е безплатно, но за повече информация вижте страницата на МЗХ - http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/Home/BioMania.aspx, както и на нашите партньори от Фондация „Биоселена” - http://www.bioselena.com/bg/news/view/52/.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: Сливен: „БиоМания 2011”

Мнениеот FramarAdmin2 » 13 Окт 2011, 14:50

На 15 октомври 2011 г., събота, предстои кулминацията на кампанията „БиоМания 2011”, организирана с подкрепата на Министерство на земеделието и храните. Едновременно в страната ще се проведат три събития - в градовете: София, Бургас и Чипровци.
Празникът на биологичните производители в София ще започне в 10.30 часа в столичния парк „Заимов”. В компанията на забавни водещи посетителите ще имат възможност да дегустират различни биологични продукти, а биопроизводителите ще могат да направят демонстрации – например каква е тайната при приготвянето на биомед, как се прави биосапун и други. В рамките на изложението ще се проведе базар на биопродукти - биовино и биосок от арония, биомед, биокозметика, биомляко, биосерене и биосуджук и много други видове биопродукти, произвеждани в България. Кулинарни изненади очакват гостите и от Ути Бъчваров, който ще готви специалитети по биорецепти за празника.
За най-малките са предвидени забавления през целия ден в парка - музика, скечове, томбола, куклен театър с Пипи Дългото Чорапче и много игри.
Своите награди ще получат и победителите в любителския фотоконкурс на тема „Чиста храна-Чиста природа!”, като фотосите участвали в надпреварата ще бъдат представени в специална изложба.
Приятни изненади могат да очакват и посетителите на празника в Бургас, където в центъра ще бъде разположена информационна шатра, от която експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще раздават безплатни информационни материали и ще разказват на всеки, който се интересува „Що е то био?”. На всеки кръгъл час от 11.00 до 16.00 ч. от входа на морската градина в Бургас ще тръгва микробус за Природозащитен център „Пода”, където за посетителите ще бъде приготвяна рибена чорба в казан, както и ще се прожектират филми за биоразнообразието на влажните зони и устойчивия поминък, свързан с тях. Ще има и наблюдение на птици от укритие, под ръководството на орнитолози.

В Чипровци ще бъде проведен Фестивал на продуктите от защитена зона „Западен Балкан” – част от европейската екологична мрежа ”Натура 2000”. Във фоайето на Културния дом в града ще бъде поставена изложба-базар на био кисело мляко, биосирене и други традиционни млечни продукти, чипровска баница, билков чай, биосладка и мармалади от горски плодове и др. Предвижда се и образователен щанд с интерактивни познавателни дейности, презентации, клипове и други интересни похвати, които да представят връзката между чистата и качествена храна и опазването на природата.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

ПЛОВДИВ: „БиоМания 2011”

Мнениеот FramarAdmin2 » 14 Окт 2011, 14:57

Пловдивчани опитаха от биопродукти на „БиоМания 2011”

Посетителите на Празника на биологичните производители „БиоМания 2011”,, в гр. Пловдив имаха възможността да дегустират от биомлякото, биосиренето, биолешниците, биомеда и други биологични продукти произведени от местни фермери.
bio_framar_1.jpg
bio_framar_1.jpg (38.92 KiB) Прегледано 251 пъти


Със собствено биопроизводство по време на изложбата-базар се представиха Аграрният университет, гр. Пловдив, ферми от защитените зони - Централен Балкан, Бесапарски ридове, Централни и Източни Родопи. Гостите на празника успяха да опитат и от биовиното от избата на Университета, както и на производители от региона.
bio_framar_2.jpg
bio_framar_2.jpg (38.28 KiB) Прегледано 251 пъти

За всеки, който прояви интерес към този вид производство, имаше информационен щанд, с литература по различни теми от биологичното производство, включително и материали по Програмата за развитие на селските райони и примери за добри земеделски практики в райони с висока природна стойност и защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

bio_framar_3.jpg
bio_framar_3.jpg (39.64 KiB) Прегледано 251 пъти
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта