Узана Поляна Фест - 16-17 юли, 2011

Светът на здравето в дати.

Узана Поляна Фест - 16-17 юли, 2011

Мнениеот FramarMedia » 11 Юли 2011, 12:39

uzana.jpg
uzana.jpg (16.71 KiB) Прегледано 552 пъти

На 16-ти и 17-ти юни местността Узана над Габрово се превръща в селище на
екоиновации, традиции, игри и музика

Музикалната програма на Узана Поляна Фест, който представя зелените идеи в действие на 16-ти и 17-ти юли над Габрово, ще бъде открита от етно-фюжън групата „Оратница“ и звездата Петър Янев – каба гайдата зад космическия глас - Валя Балканска.

Узана ще се превърне в своеобразно селище на екологичните инициативи от цялата страна, в което можете да намерите Екоакадемия, Чаршия с биопродукти, Технопарк с демонстрационни проекти за алтернативна енергия, Мегдан–сцена, Занаятчийница, Дзен-център за духовно здраве, Велопарк и разбира се - Кметство с информационен център и място за дискусии.

Фестивалът в географския център на България се организира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и за пръв път ще представи по толкова атрактивен начин проектите си за последните 5 години, които са на стойност около 7 млн. щатски долара. Подкрепените проекти са в разнообразни сфери, свързани с устойчивото развитие: екотуризъм, опазване на околната среда, биоразнообразие, почви, води и здравословен живот.

Програмата включва атрактивни демонстрации в най-разнообразни сфери: от състезание по радиопроследяване на двойки костенурки от създателите на единствения център за защита на костенурки в България – „Геа Челония”, през тъкане на традиционно сватбено знаме - Феруглица - от бабите от с. Добърско, месене на квасен хляб с Хлебната къща от Габрово, забъркване на биошотове и биодегустации, интерактивни игри за опознаване на биоразнообразието в Централен Балкан, Беленските острови и парк Българка, работилница за рециклирано изкуство, до сериозни семинари и дискусии - „Земеделие върху замърсени земи?“, „Родопите като велодестинация“, „Предизвикателствата за горите в съвременния свят“ и др.

Достъпът до Узана Поляна фест е свободен за всички, които искат да научат повече за алтернативите в съвремeнния свят, доказващи, че хармоничният живот на човека с природата е възможен и постижим.

Най-атрактивни за любопитните към иновациите ще бъдат демонстрациите на инсталации за алтернативна енергия: гостите на фестивала ще могат да видят как се правят брикети от тръстика, енергия от биомаса и термопомпа, захранвана от слънчева енергия в „Технопарка“ на Узана Поляна Фест.

Любителите на екстремните спортове, Узана Поляна Фест посреща с въжена градина, катерачна стена и специален велопарк, изграден от Фондация „Екообщност”, за който ще могат да се наемат и колелета под наем.

Завършекът на фестивала ще даде началото на инициатива, промотираща колоезденето като алтернатива за туризма – от Узана до Велико Търново ентусиасти ще карат три дни велосипедите си през Соколския манастир и Боженци до Велико Търново, за да покажат, че еко– и велосипедният туризъм у нас имат сериозни перспективи и са разумна алтернатива на масовия туризъм.

Вечерната програма на фестивала е поверена на момчетата от нашумялата етно-фюжън банда „Оратница“ и каба гайдата на Петър Янев. Те ще бъдат подгрявани от джаз формацията „Splash damage” и мултимедийния пърформънс „Селото, което изчезна за една нощ“, дело на Виолета Янева.

Община Габрово е съорганизатор на събитието.
За повече информация:

програма на Узана Поляна фест :
http://sgp-bulgaria.org/index.php?optio ... 72&lang=bg

блог на фестивала:
http://uzanafest.wordpress.com/

ПР Узана Поляна Фест: Янина Танева - 0882 444 190, 0885 803734

Национален Координатор на Програмата за малки проекти на ГЕФ: Велеслава Абаджиева - 0887 550 138

Община Габрово: Мартина Груева, Цветомир Русинов - 818 305
Аватар
FramarMedia
Модератор
 
Мнения: 427
Регистриран на: 26 Мар 2011, 10:39

Re: Узана Поляна Фест - 16-17 юли, 2011

Мнениеот marchinko73 » 19 Сеп 2019, 14:55

Зелените идеи са едно, осъществяването им - нещо съвсем различно. Напоследък май еко организациите са се умълчали...
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 440
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00

Re: Узана Поляна Фест - 16-17 юли, 2011

Мнениеот iriny » 19 Сеп 2019, 15:18

marchinko73 написа:Зелените идеи са едно, осъществяването им - нещо съвсем различно. Напоследък май еко организациите са се умълчали...

Не са се умълчали... Навсякъде се организират протести срещу замърсяването, но проблемът е, че няма реакция.
iriny
 
Мнения: 388
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта