Провалът на матури 2012

Съвети за родители, отношения между тийнейджъри и възрастни, трудни въпроси

Провалът на матури 2012

Мнениеот tweety » 20 Юни 2012, 11:19

матури 2012.jpg
матури 2012.jpg (82.67 KiB) Прегледано 1097 пъти
Въвеждането на задължителни зрелостни изпити по български език и литература за дванадесетокласниците беше посрещнато с неодобрение от страна на учениците. Всеки си спомня плакатите, които се разлепяха по училищата и явния протест на учениците, но така или иначе матурите са реалност и вече трета година (ако се не лъжа) се провеждат във всички средни училища в страната. За хубаво или за лошо матурите са един вид проверка на знанията на учениците и критерий за работата на техните учители. Всяка година обаче общия бал на зрелостниците спада надолу, което ни навежда на мисълта, че бъдещите студенти са неграмотни и необразовани. Тази година след обобщаване на резултатите, става ясно, че двойките са преобладаващи. Средната оценка на випуск 2012 е 4,18, докато през изминалите 2011 и 2010 е била съответно - 4.49 и 4,29.
Коментара на министерството след обявените резултати е, че оценките от матурата не означават непременно, че тазгодишния випуск е най-неграмотния за последните 5 години.
Но при детайлен преглед на данните се вижда, че получената тази година средна оценка – 4.18, съответства на 53.08% верни отговори. Стандартът при такъв тип изпити е 60%. Тройката за българската матура е равна на 23 точки от възможни 100, не на 60.
Колкото и страшно да ви звучи това, но зрелостниците ни ме показват знания, а просто играят на тото с отговорите на теста. Жалко, наистина е жалко когато става дума за бъдещето на страната ни!
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот teddy » 20 Юни 2012, 12:07

Тъжно е, че децата ни не са стимулирани да учат, въпреки че ги емват с тестове още от първи клас. Това, което съм забелязала е, че с всяка изминала година материалът става все по-сложен. Братовчедка ми е в 9-ти клас и направо ме заби с една задача по математика. Блъсках си главата, блъсках, но така и не успях да я реша. Явно образователната ни система издиша яко :idea: Не е нормално българчета да не знаят как се пише на български език. Хайде, не всеки е силен по математика и история примерно, но да не знаеш как се пише шедьовър и да го напишеш шегювар или шегьовар - това вече не го разбирам! Или пък да слагаш "й" вместо "и", където ти падне - идей вместо идеи или концепций вместо концепции... За пълен и непълен член няма въобще да коментирам.
От друга страна не искам да поставям всички под общ знаменател, защото има и страшно интелигентни деца, които са винаги първи по олимпиади и дори ни представят на световно ниво. Всичко зависи от детето и в не малка степен от родителите. Семейната среда за мен е от изключително важно значение и не бива да се пренебрегва. Важни са и учителите и това как предразполагат децата. Всичко е навързано и дори на едно място да има пропуск, ще си проличи.
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот Снежана » 20 Юни 2012, 15:17

На мен ми бяха много смешни шедьоврите на седмокласниците.Ето няколко по-интересни през годините:

Бисери 2011

- Книгата е нещо много хубаво, носи знания за света, за нещата, които ни заобикалят, но стихотворението ни показва, че от много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия. Затова аз избирам да живея.
- Вместо да лежа с книга и да чета и така да минават дните и нощите ми, предпочитам да се съб...

Бисери 2010

"Левски е живял 9 години с чуждо сърце и самоличност и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди."
"Словото има голяма сила. Ако не беше то, може би никога нямаше да надвием над другите биологични видове."

Бисери 2009

Чичото (чичката, чичето, старецът, бащата, дядото) е по-възрастен и с по-богат житейски опит и племенникът (младото момче, момъкът, детето, синът, внукът) трябва да се вслуша в съветите му: “Прави каквото правят хората: свий си опашката, па си налягай парцалите…”, “С гюрултия гърло се не пълни.”, “безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво...

Бисери от 2012г, все още не мога да открия, но намеря ли ще кача.
Снежана
 
Мнения: 153
Регистриран на: 09 Май 2012, 08:58

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот tochica » 20 Юни 2012, 17:08

Какво искате от децата, когато ние възрастните не им даваме пример за това как да пишат и четат правилно? Само си припомнете един бивш МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА, без да споменавам името му, защото ме е срам, какво послание беше написал в книгата за сбогувания с покойната певица Мария Нейкова: Збогом, Мария! Коментарите са просто излишни :idea:
tochica
 
Мнения: 40
Регистриран на: 10 Май 2012, 15:24

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот southern_sun » 21 Юни 2012, 11:28

Аз имам собствено мнение по въпроса, като майка на тинейджър изхождайки от личния си опит мога да кажа, че ако се учиш и се стремиш да си малко над останалите просто те премачкват. С риск да ме нападнете мога да ви кажа, че за съвременните тинейджъри не е модерно да си ученолюбив и еродиран. Има деца, които обичат да се учат и се стараят в училище, но останалите ги подиграват и ги смятат за различни. По-лесно е да си хубав и глупав от колкото умен. След обявяването на резултатите от матурите, много мои познати ученици, които завършиха тази година публикуваха на стените си във фейсбук заглавията на ежедневниците, сякъш се гордееха с неграмотността си. То е ясно на къде е тръгнала страната ни, но до къде ще стигне????
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот the princess » 23 Юни 2012, 10:40

Образователната ни система върви към разруха и това е видимо за всеки. Учениците не учат за знания а за оценки, учителите не учат за знания а за заплащане! С постоянните експерименти на министри и управляващи само до това може да ни доведе.
the princess
 
Мнения: 117
Регистриран на: 13 Мар 2012, 10:30

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот Finger » 27 Юни 2012, 10:18

Доцент Мариана Цветкова получи солидни нападки от страна на студенти след изказването си, че гледайки пред себе си аудиторията половината са за двойки. Така на 22 юни преподавателката в УАСГ провали изпит на студенти и си навлече гнева им. В коментар на изказването си доцентката каза, че половината от присъстващите в залата студенти се явяват за втори път по този предмет и видното им желание да преписват. Доцентката е поискала извинение от изгонените студенти тъй като според думите й това е обида за нея и за предмета, който преподава.
Та питам аз, това ли е бъдещето на България? Двойкаджии и преписвачи?
Finger
 
Мнения: 138
Регистриран на: 07 Дек 2011, 11:48

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот грейпфрут » 28 Юни 2012, 11:30

Провалът е за тези,които две години ги мързеше да си седнат на задниците и да прочетат нещо.Напълно съм съгласна с southernsun,не разбирам защо очаква нападки...В моето училище бяхме от две паралелки,като само аз и по двете матури имам отличен.Съучениците ми ме смятаха за особнячка и идиотка,само защото учех,а не бягах от часовете по български.Напълно разбираемо,защо сами да си пишат домашните,като могат спокойно да си ги препишат от гугъл и след това с часове да си кършат задниците по дискотеките.¨Трудът¨ им за тези така важни последни години завърши трагично.Срамно е да се хвали момиче,уж отличника,в социалната мрежа,че има 3.60!!!Учителите й писаха шестици,защото не подозираха,че преписва и зубри ден за ден.Сега не само те са изненадани,но самата тя е унизена и разочарована.На други пък изобщо не им пука-какво значение имало от резултатите...Тъжно е ,че самите те не осъзнават важността на матурите.Те са едно сито,което пресява учениците,като се превръща в своеобразен ¨мост¨,за тези,които могат и искат да продължат образованието си.Матурата не е просто един последен изпит.Тя е оценка за всичките 12 години труд.На нея не трябва да покажеш някакви назубрени знания,а способността ти да можеш да създаваш смислен текст,да изразиш ясно мисълта си.Високата оценка ти дава увереност и гордост.
Има и едно друго нещо,което да известна степен ¨спомага¨ за този провал.Всички знаете,че тази година матурата по български език и литература беше различна от предишните.Новият формат излезе броени месеци преди май.Преди това в 11 и началото на 12 клас,учителите ни пускаха матурите от предходните години.Ние се упражнявахме на тях и знаехме какво да правим.Две-три седмици преди да приключим,учителката ми ни пусна новия формат-изобщо не бяхме готови и подготвени за него.
Повечето ми познати казват,че темата била ¨тъпа¨.На мен лично много ми хареса,защото не изискваше назубрени знания,а разсъждения.Честно казано изобщо не очаквах да се падне ´Под игото´ и да си призная,точно за него не бях се подготвила,но съчинението ми бе сполучливо,най-вероятно са ми дали повече от 23 точки тъй като знам,че на теста тотално съм се изложила.
Гордея се с оценките си,макар да не са толкова високи,на колкото се надявах.Можех много повече,но и на толкова съм доволна.Изобщо не съжалявам,че за тези две години положих толкова труд и време,за сметка да купоните и срещите.Сега съвсем спокойно мога да си изкарам едно щастливо лято и да наваксам с приятели.А тези,които ми се присмиваха,ами,те цяло лято ще се готвят за поправителната.
(Впрочем,ако се чудите,на матурата по БЕЛ имам 5.57,а по биология-5.67 8-) )
Аватар
грейпфрут
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юни 2012, 10:59

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот ДоРеМи » 28 Юни 2012, 12:30

Finger написа:Доцент Мариана Цветкова получи солидни нападки от страна на студенти след изказването си, че гледайки пред себе си аудиторията половината са за двойки. Така на 22 юни преподавателката в УАСГ провали изпит на студенти и си навлече гнева им. В коментар на изказването си доцентката каза, че половината от присъстващите в залата студенти се явяват за втори път по този предмет и видното им желание да преписват. Доцентката е поискала извинение от изгонените студенти тъй като според думите й това е обида за нея и за предмета, който преподава.
Та питам аз, това ли е бъдещето на България? Двойкаджии и преписвачи?

Ето тук вече не мога да се съглася с теб, защото учениците в България далеч не са само двойкаджии и преписвачи! Има толкова умни деца, които имат цели в живота си за разлика от много възрастни. А това с доцентката не знам как да го разбирам и не мисля, че е постъпила правилно - като са за двойки, ами да им ги напише. Не съм съгласна също с това, че е по-лесно да си хубав и глупав, защото нищо не пречи да си хубав и умен - въпрос на желание :roll:
Грейпфрут, поздравявам те за успеха и се радвам, че се включи в темата :) Ти си доказателство, че не е задължително да имаш високи оценки и това непременно да означава, че си задръстен. Радвам се на млади хора, които имат амбиции да постигнат нещо в живота си и не мисля, че са малко.
ДоРеМи
 
Мнения: 40
Регистриран на: 14 Юни 2012, 16:35

Re: Провалът на матури 2012

Мнениеот Silvi » 31 Юли 2012, 15:28

В резултат от провала на матурите 2012 г. в някой профилирани гимназии се очаква да бъдат закрити парелалки. Това заяви просветния министър Сергей Игнатов. В своето изказване министъра припомни, че поетапно са завишавани критериите за за оценка на зрелостните изпити с всяка следваща година. Дали на това се дължи провала на матурите или липсата на знания в учениците?
Silvi
 
Мнения: 234
Регистриран на: 04 Яну 2012, 16:02


Назад към Тийн свят

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта