София: Киномания 2012

Бизнес, политика, шоубизнес, забава или всичко от света около нас.....по дати

София: Киномания 2012

Мнениеот FramarLekari » 07 Ное 2012, 16:19

64 заглавия от цял свят ще представи тазгодишното издание 15-часов филм за историята на киното е сред изненадите на фестивала

Най-доброто в киното ще покаже за 26-ти път Киномания между 8 ноември и 2 декември 2012 г. Организаторите от НДК са подбрали 64 филма от цял свят, включващи разнообразни заглавия в секциите „Българско кино”, „Класически удоволствия”, „Екранизации”, „Детски игрални“ и „Детски анимационни филми”, „Кулинарно кино”, „Музиката”, „Киното и неговата история”, „Италианско кино”, „Фестивал на френския филм” и „Фестивал на фестивалите”.
Зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дом на киното, Евросинема, както и „Лъки синема” в Пловдив и Фестивалния комплескс във Варна (където прожекциите започват съответно от 15 и 16 ноември) ще се превърнат в сцена за емоции и нови изживявания.

Hemingway&Gellhorn2.jpg
Hemingway&Gellhorn2.jpg (29.93 KiB) Прегледано 248 пъти

Началото ще бъде поставено на 8 ноември в зала 1 с концерт на феноменалните „Мистерията на българските гласове” и филм за пътя им към световната слава.
Акцент в програмата е втория „Фестивал на френското кино”, който се провежда в рамките на тазгодишния киномаратон.
Сред изненадите тази година е „История на филма: Одисея” - 15-часова лента, разказваща вдъхновяващата история на филмовото изкуство. Тя ще се прожектира на два пъти в два последователни дни в рамките на Киномания като на всеки два часа ще има антракт.

Iron Lady4.jpg
Iron Lady4.jpg (13.37 KiB) Прегледано 248 пъти

Пред очите на зрителите ще премине битието на на известния режисьор Милош Форман („Милош Форман: Каквото не те убива...”), както и на самия Уди Алън. Последният дава пълен достъп до личния си живот единствено на своя колега Робът Уайде, който именно създава документалната лента за него. Филмът е с участието на цяло съзвездие актьори като: Уди Алън, Антонио Бандерас, Даян Кийтън, Джон Кюсак, Мартин Скорсезе, Наоми Уотс, Пенелопе Крус, Скарлет Йохансон, Шон Пен и др.

Woody Allen - A Documentary2.jpg
Woody Allen - A Documentary2.jpg (12.67 KiB) Прегледано 248 пъти

Хелън Мирън пък ще видим в ролята на прислужница в унгарско-немската лента „Зад вратата”, а Джейн Фонда ще е баба хипи, която знае как да живее пълноценно, във филма „Мир, любов и неразбирателство”.
Сред интригуващите заглавия се откроява „Желязната лейди”, където в ролята на легендарната Маргарет Тачър се превъплъщава Мерил Стрийп. Филмът е с две награди „Оскар”, БАФТА и Златен глобус за Мерил Стрийп, както и 2 награди на Лондонската критика (за най-добра актриса на Мерил Стрийп и британска актриса на Оливия Колман).
Удоволствието от класическото кино ще си припомним с филмите „Бони и Клайд”, „Котка върху горещ ламаринен покрив”, ”, „Аз пея под дъжда”, „Професия: репортер”, „Слънце изгрява” и др.
Най-малките също не са забравени. За тях са подготвени 4 игрални и 4 анимационни филма с дублаж на български.
Класическите филми, както и детската програма, се представят благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Цялата програма на Киномания, както и подробна информация за всички филми, може да видите на kinomania.bg и ndk.bg, както и в сп. Програмата от 2 ноември.
В рамките на фестивала ще се проведат и две изложби. „Български филмови плакати” се състои от около 60 репродукции на плакати от фондовете на Българската национална филмотека и Националния филмов център, включително и такива, получили награда „Златна роза”, а експозицията „ Почит към киното и красотата“ представя 10 ексклузивни черно-бели фотографии на датския фотограф Кенет Уилардт.
КИНОМАНИЯ 2012 е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: София: Киномания 2012

Мнениеот lyuta_chushka95 » 28 Сеп 2019, 10:40

Хубаво, ама това е за софиянци. За тази година не видях в други градове да има представяне на новите филми. :sad:
Аватар
lyuta_chushka95
 
Мнения: 383
Регистриран на: 21 Авг 2019, 10:55

Re: София: Киномания 2012

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 28 Сеп 2019, 14:11

lyuta_chushka95 написа:Хубаво, ама това е за софиянци. За тази година не видях в други градове да има представяне на новите филми. :sad:

Че голяма работа като ги няма в другите градове! Торенти нали има? :lol:
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48


Назад към Медиен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта