"Нумизматичен салон Стара Загора 2012"

Бизнес, политика, шоубизнес, забава или всичко от света около нас.....по дати

"Нумизматичен салон Стара Загора 2012"

Мнениеот FramarLekari » 30 Ное 2012, 16:53

На 5 декември от 18.00 часа в Регионален исторически музей Стара Загора, в малката зала на първо експозиционно ниво се открива “Нумизматичен салон Стара Загора 2012. "


PLAKAT.jpg
PLAKAT.jpg (31.96 KiB) Прегледано 369 пъти

Изложбата запознава посетителя с монети, открити при археологически проучвания на територията на Августа Траяна – Берое –Боруй, както и такива от дарения и откупки.

За пръв път се показват монети на българските царе от Второто Българско Царство -Иван Срацимир и Константин Асен, открити при археологически проучвания в града.

При разкопки в западната част на Августа Траяна е открита златна монета на византийския император Лъв Iсъс стойност тремис (една трета част от солида). Рядкост в циркулацията на римския град Августа Траяна са предримските монети. Затова определен интерес предизвиква монетата сечена в Одесос с датировка IIIв. Пр. Хр.

От монетите постъпили в музея като дарения и откупки най ценни са: тетрадрахма на Атина II-Iв. Пр. Хр.; монета на узурпатора Ветранион, управлявал римската империя само няколко месеца през 350 г.; денар на Август.

За пръв път се показват монети от археологическите проучвания на антични и средновековни селища в м. Бялата вода при с. Златна ливада, от тракийския център при м. Халка бунар, с. Горно Белево община Братя Даскалови и с. Сърнево.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: "Нумизматичен салон Стара Загора 2012"

Мнениеот iriny » 27 Авг 2019, 10:26

Чудесно е това историческо наследство да може да се види от повече хора. Но какво да кажем за многобройните антични и средновековни предмети, които се изнасят от иманяри в чужбина и се продават на чужди музеи и колекционери? Това е нашата история и нашето национално богатство!
iriny
 
Мнения: 388
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17

Re: "Нумизматичен салон Стара Загора 2012"

Мнениеот Паулу Коелюв » 26 Ное 2019, 11:26

iriny написа:Чудесно е това историческо наследство да може да се види от повече хора. Но какво да кажем за многобройните антични и средновековни предмети, които се изнасят от иманяри в чужбина и се продават на чужди музеи и колекционери? Това е нашата история и нашето национално богатство!


Какво да кажем... Това са хора, които се интересуват само от парите... Нямат ни култура, ни съвест, нито пък чувство за национална принадлежност... :sad:
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 345
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09


Назад към Медиен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron