Ямбол: "Кукерландия" - 2013

Бизнес, политика, шоубизнес, забава или всичко от света около нас.....по дати

Ямбол: "Кукерландия" - 2013

Мнениеот FramarModRosi » 21 Фев 2013, 15:36

Kukeri.jpg
Kukeri.jpg (28.9 KiB) Прегледано 188 пъти
Над 2500 маскирани ще превземат Ямбол от 26 февруари до 2 март. Пет - дневната атракция ще се вихри в града за „Кукерландия – 2013”, чийто организатори са общините Ямбол и „Тунджа”.Над 50 са групите, заявили участие да се представят в състезателното дефиле, което е кулминационният момент от празника. „Кукерландия” е фестивал, представящ в най - ярка степен магията на маскарадните традиции в България - групи от кукери, бабугери, сурвакари, джамали и старци пристигат от всички краища на страната. Пъстротата на своите обичаи ще представят общо 11 области в България .

Колоритът на „Кукерландия” допълва участието на шест чуждестранни групи - от Одрин , португалците от Мангуалде, училището по изкуства от румънския град Търгу Жиу, представителите на Домоку (Гърция), „Джамалари”-те от македонското с. Сопот и индонезийската група, представяща традиционни танци от централна Ява.
Силното присъствие на външни участници ще има и своя специален акцент на 1 март от 18.00 часа на площада пред община Ямбол. Концертът „Празник без граници” ще представи традиционен фолклор и съвременни интерпретации на гостуващите чужди групи.

Оспорвана ще е и битката в традиционния фотографски конкурс „Кукерландия - 2013”
Тази година за първото място ще се конкурират 78 професионални фотографа. Оценяващите са категорични, че фотосите са на изключително високо ниво и селекцията е много трудна, в сравнение с всички досегашни издания на конкурса. Освен български фотографи, своя поглед към маскарадните игри представят пет автора от съседна Турция и един представител на Великобритания.
FramarModRosi
 
Мнения: 321
Регистриран на: 12 Дек 2012, 15:27

Назад към Медиен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта