Алергии при деца - онлайн консултация с Детски лекар

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Алергии при деца - онлайн консултация с Детски лекар

Мнениеот stakova » 01 Окт 2014, 15:07

Здравейте, д-р Кисьова. Ще ви разкажа накратко нашата история. Дъщеря ми е на една година в момента и направи няколко обрива като подозираме няколко храни. На 6 месеца направи остра уртикария от ябълков сок. След това е имала единични уртики и обриви, които изчезват за минути или часове като подозираме карфиол, кайсия и банан за появата им. Косултация съм правила с двама алерголози, като първия ми каза да вземаме фенистил 2 месеца, а втория кетотифен 3 месеца. Според нашата педиатърка антихистаминовите препарати отслабват своето действие след 7мия ден и според нея не трябва да приемаме допълнително нищо и смята, че не е сериозна алергията ни. Исках да добавя, че все още се кърмим и че сме захранени с глутен, млечни продукти, ядем също круши, сливи и грозде от плодовете. Искам да ви попитам според вас трябва ли да вземаме допълнително антихистаминови препарати, ако да как да проследя реакция спрямо нова храна , която въвеждам? Незнам също дали има връзка, но да добавя, че доста дълго ни продължи физиологичната жълтеница може би към месец или малко повече. Просто незнам как да постъпя и кое е най-добро за детето ми, така че ще се радвам на вашия отговор и съвет.

Благодаря
Силвия
stakova

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 11 Окт 2014, 22:01

vanya_an написа:Здравейте,д-р Кисьова,
първо искам да се извиня,ако не задавам въпроса си на правилното място.Преди време Ви бях писала за проблема на синът ми,който е честото му зачервено гърло.На 1г.и 7месеца е и 20 дена лекувахме леко зачервено гърло - първоначално ни беше изписано Тонзилотрен 3 пъти по 1 таблетка за 7 дни, и Инфлуцид 3 пъти по 1 таблетка пак за 7 дни + 1 ампула Витамин Ц.След преглед от ЛЛ и без прекъсване продължихме с Тонзилотрен 3 пъти по 1 таблетка и Тантум Верде 3 пъти по 1 впръскване в продължение на почти 2 седмици и резултата пак беше леко зачервено гърло.Назначиха ни изследвания ПКК и секрет на гърлото.Вчера бяхме до личната ни лекарка,за да види резултатите и каза,че ПКК е в норма,но в гърления секрет се изолират STAPHYLOCOCCUS AUREUS . Лечението,което ни назначи е Зинат на 12 часа по 5 мл, пробиотик Линекс бейби , Staphylococcinum 15ch - 10гранулки веднъж седмично, Тhuya 15ch - 10 гранули веднъж седмично.
Досега сме правили доста пъти изследвания на гърлен и носен секрет и винаги са били отрицателни,не са се изолирали патогенни микроорганизми и сега притеснението ми е много голямо.Информацията,която изчетох е,че STAPHYLOCOCCUS AUREUS е неподатлив на лечение с АБ и затова се обърнах към Вас.Ще съм Ви много благодарна,ако получа и вашето мнение за назначеното ни лечение,може ли след лекуването с АБ тази инфекция да се премахне и от какво се получава самата инфекция?

Здравейте,
извинявам се за късния отговор, но сега видях въпроса ви. На въпроса ви- да, може да се излекува този бактерии с антибиотици, макар че в известен процент от случаите децата остават носители на бактерията. Може да се лекува локално или системно, като е добре това да стане съобразно антибиограма. Добре е, след като сте провели лечение, отново да се вземе гърлен и носен секрет.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 11 Окт 2014, 22:07

stakova написа:Здравейте, д-р Кисьова. Ще ви разкажа накратко нашата история. Дъщеря ми е на една година в момента и направи няколко обрива като подозираме няколко храни. На 6 месеца направи остра уртикария от ябълков сок. След това е имала единични уртики и обриви, които изчезват за минути или часове като подозираме карфиол, кайсия и банан за появата им. Косултация съм правила с двама алерголози, като първия ми каза да вземаме фенистил 2 месеца, а втория кетотифен 3 месеца. Според нашата педиатърка антихистаминовите препарати отслабват своето действие след 7мия ден и според нея не трябва да приемаме допълнително нищо и смята, че не е сериозна алергията ни. Исках да добавя, че все още се кърмим и че сме захранени с глутен, млечни продукти, ядем също круши, сливи и грозде от плодовете. Искам да ви попитам според вас трябва ли да вземаме допълнително антихистаминови препарати, ако да как да проследя реакция спрямо нова храна , която въвеждам? Незнам също дали има връзка, но да добавя, че доста дълго ни продължи физиологичната жълтеница може би към месец или малко повече. Просто незнам как да постъпя и кое е най-добро за детето ми, така че ще се радвам на вашия отговор и съвет.

Благодаря
Силвия

Здравейте,
приема на антихистаминов препарат се определя от това каква е тежестта на алергията и изразеността на уртикарията. Ако сега има нови уртики е добре да пие антихистамин поне 2-3 седмици. В периода, когато има обриви и приема антихистамини е добре да не въвеждате нова храна, тъй като няма да може да прецените реално дали проявява алергия към дадената храна или не.

Поздрави,
д-р Кисьова
Д-р Галина Кисьова
Dr Galina Kisyovа

Мнениеот stakova » 13 Окт 2014, 17:59

Благодаря за отговора!
Няма уртики в момента. Те се появяваха единствено, когато въвеждам дадената храна и аз след като видя реакцията и спирам с предлагането на съответната храна и след това уртики не се появяват. Т.е. вие смятате, че няма нужда да пием кетотифен 3 месеца за всеки случай, защото аз останах с такова впечетление, че ни се изписва. Мислите ли, че ще израстем тази алергия и кога мога пак да предложа храната, към която е дала първоначално някаква реакция?

Благодаря
stakova

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 20 Окт 2014, 07:15

stakova написа:Благодаря за отговора!
Няма уртики в момента. Те се появяваха единствено, когато въвеждам дадената храна и аз след като видя реакцията и спирам с предлагането на съответната храна и след това уртики не се появяват. Т.е. вие смятате, че няма нужда да пием кетотифен 3 месеца за всеки случай, защото аз останах с такова впечетление, че ни се изписва. Мислите ли, че ще израстем тази алергия и кога мога пак да предложа храната, към която е дала първоначално някаква реакция?

Благодаря

Здравейте,
според мен няма нужда да давате кетотифен. По-добре е да изчакате поне половин година преди да пробвате да дадете някоя от храните, които имате съмнение, че е дала реакция към тях. Не може да се каже със сигурност дали ще преодолее напълно алергията. В годините е възможно да прояви и към други алергени реакция. Има ли някои друг в семейството с алергии?

Поздрави,
д-р Кисьова
Д-р Галина Кисьова
Dr Galina Kisyovа

Мнениеот stakova » 21 Окт 2014, 13:53

Здравейте, благодаря за отговора!
Не няма никой друг в семейството с алергии. Т.е. в момента няма смисъл да прилагам никакво лечение освен избягване на съответните храни след като няма обриви или уртики?

Поздрави
Силвия
stakova

Мнениеот exilensse » 21 Окт 2014, 15:49

Здравейте,

извинявам се, знам, че въпроса не е по темата, но не открих такава тема. Искам да помоля за съвет. Малката се роди юли месец, при което още в Майчин дом и сложиха две ваксини (задължителните). На първия месец трябваше да и сложат втората за хепатит Б, но понеже и беше висок билирубина и жълтеницата не беше отминала това стана чак през втория месец. По това време педито каза, че 4-валентната ваксина не е за толкова малко бебе, а за 6 годишни деца. А сега като бяхме на консултация (вече е на 3 месеца) искаше да и я сложи, тази 4-валентната. Не било хубаво да чакаме 6-валентините , защото имало коклюш и имало опасност за нея. Въпросът ми е кой е по-добрият вариант за ваксина, да чакаме ли или да сложим 4-валентната? И другото , което ме притеснява, в 6-валентната има за хепатит Б, а на нея и биха хепатит Б втория месец със закъснение.....да не би да е проблем, че интервалът между двете ваксини е малък? Благодаря предварително!
exilensse

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 24 Окт 2014, 12:02

stakova написа:Здравейте, благодаря за отговора!
Не няма никой друг в семейството с алергии. Т.е. в момента няма смисъл да прилагам никакво лечение освен избягване на съответните храни след като няма обриви или уртики?

Поздрави
Силвия

Да, не е необходимо.
Д-р Галина Кисьова
Dr Galina Kisyovа

Мнениеот stakova » 30 Окт 2014, 15:37

Здравейте, благодаря за отговора!

Бих желала да обсъдя с вас и още един въпрос. Преди два дни започна хрема при детето, но не много съвсем леко, диша си свободно и само от време на време й потича носа. Говорих с нашата педиатърка и тя каза да вземаме коластра и да промивам носа. Купихме коластра и на съдържанието видях, че съдържа имуноглобулин Е и съответно се сетих, че съм чела, че това са антителата, които се образуват при алергична реакция. Та въпроса ми е, възможно ли е след като давам допълнително такива антитела да се провокира реакция към вече захранени храни. Втория ми въпрос е, преди първата реакция към ябълката преди повече от 6 месеца, една седмица преди това бях давала пак коластра (това е единствения път когато съм давала) и след седмица направи уртикарията, която сметнахме, че е от ябълката, възможно ли е да се е натрупал въпросния имуноглобулин Е в организма и поради тази причина да е дала реакция към въпросната храна? Също от всичко прочетено и обяснено от различни алерголози доколкото разбирам имуноглобулин Е се отделя, когато съответния алерген попадне в организма, от там когато имуноглобулина Е влезе в реакция с мастоцитите се отделя хистамин, така ли е? Извинявам се ако горното изречение не е правилно от медицинска гледна точка, но просто се опитвам да си обясня състоянието на дъщеря ми след като никой не може да ми даде конкретен отговор защо се получи уртикарията? Като човек, който никога не се е занимавал с медицина, но от простата логика си правя изводите, че може коластрата да е спомогнала за алергията ни, въпреки че очевидно нямаме алергия към белтъка на кравето мляко след като ядем сирене, кисело мляко и масло? Та според вас имат ли нещо общо коластрата с алергията ни и ако не смятате ли, че мога да давам допълнително от нея след като все още се кърмим и дали кърмата не предлага достатъчна защита в случая?

Благодаря ви
Силвия
stakova

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 13 Ное 2014, 23:32

exilensse написа:Здравейте,

извинявам се, знам, че въпроса не е по темата, но не открих такава тема. Искам да помоля за съвет. Малката се роди юли месец, при което още в Майчин дом и сложиха две ваксини (задължителните). На първия месец трябваше да и сложат втората за хепатит Б, но понеже и беше висок билирубина и жълтеницата не беше отминала това стана чак през втория месец. По това време педито каза, че 4-валентната ваксина не е за толкова малко бебе, а за 6 годишни деца. А сега като бяхме на консултация (вече е на 3 месеца) искаше да и я сложи, тази 4-валентната. Не било хубаво да чакаме 6-валентините , защото имало коклюш и имало опасност за нея. Въпросът ми е кой е по-добрият вариант за ваксина, да чакаме ли или да сложим 4-валентната? И другото , което ме притеснява, в 6-валентната има за хепатит Б, а на нея и биха хепатит Б втория месец със закъснение.....да не би да е проблем, че интервалът между двете ваксини е малък? Благодаря предварително!

Здравейте,
Може да и сложат 4-ри валентната ваксина, тъй като на този етап няма да има други ваксини, а детето не може да се остави без да се ваксинира.
Д-р Галина Кисьова
Dr Galina Kisyovа

ПредишнаСледваща

Назад към Архив