stakova написа:Здравейте, благодаря за отговора!
Бих желала да обсъдя с вас и още един въпрос. Преди два дни започна хрема при детето, но не много съвсем леко, диша си свободно и само от време на време й потича носа. Говорих с нашата педиатърка и тя каза да вземаме коластра и да промивам носа. Купихме коластра и на съдържанието видях, че съдържа имуноглобулин Е и съответно се сетих, че съм чела, че това са антителата, които се образуват при алергична реакция. Та въпроса ми е, възможно ли е след като давам допълнително такива антитела да се провокира реакция към вече захранени храни. Втория ми въпрос е, преди първата реакция към ябълката преди повече от 6 месеца, една седмица преди това бях давала пак коластра (това е единствения път когато съм давала) и след седмица направи уртикарията, която сметнахме, че е от ябълката, възможно ли е да се е натрупал въпросния имуноглобулин Е в организма и поради тази причина да е дала реакция към въпросната храна? Също от всичко прочетено и обяснено от различни алерголози доколкото разбирам имуноглобулин Е се отделя, когато съответния алерген попадне в организма, от там когато имуноглобулина Е влезе в реакция с мастоцитите се отделя хистамин, така ли е? Извинявам се ако горното изречение не е правилно от медицинска гледна точка, но просто се опитвам да си обясня състоянието на дъщеря ми след като никой не може да ми даде конкретен отговор защо се получи уртикарията? Като човек, който никога не се е занимавал с медицина, но от простата логика си правя изводите, че може коластрата да е спомогнала за алергията ни, въпреки че очевидно нямаме алергия към белтъка на кравето мляко след като ядем сирене, кисело мляко и масло? Та според вас имат ли нещо общо коластрата с алергията ни и ако не смятате ли, че мога да давам допълнително от нея след като все още се кърмим и дали кърмата не предлага достатъчна защита в случая?
Благодаря ви
Силвия
Здравейте,
моя съвет е да не давате коластра, тя не е подходяща за вашето дете. Най-доброто за вашето дете е кърменето и се опитайте колкото се може по-дълго време да кърмите вашето дете, с кърмата то получава достатъчно защитни субстанции.