Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

18 Яну 2015, 23:44

Имам ли основание за притеснение при стойност на TSH- 4,42 при референтни с-ти 0,49-4,20. Ендокринолога, който ми назначи изследването нищо не конкретизира, но препоръча повторно изследване след шест месеца. Има ли отношение завишения показател на TSH с възможността за настъпване на бременност?
Благодаря Ви предварително!

19 Яну 2015, 01:03

Благодаря Ви за отговора!Бихте ли ме насочили какви други изследвания трябва да си направя и евентуално към какъв специалист да се обърна,тъй като нямам доверие на личния си лекар.Възможно ли е да се касае за дефицит на някои вещества?Симптомите ми ме навеждат къммисълта за анемия?Очаквам компетентното Ви мнение!

21 Яну 2015, 18:58

Привет, д-р Йорданова, от няколко дни изпитвам остра прерязваща болка в гръкляна за 1-2 сек. Посетих УНГ, няма нещо особено, предписа ми Милгама и таблети за смучене Фариностим. Направих си TSH: 3.03, може ли да се касае за проблем в щитовидната жлеза, за което да потърся помощ от специалист? Предстои ми да правя скенер.

21 Яну 2015, 20:10

tina написа:Имам ли основание за притеснение при стойност на TSH- 4,42 при референтни с-ти 0,49-4,20. Ендокринолога, който ми назначи изследването нищо не конкретизира, но препоръча повторно изследване след шест месеца. Има ли отношение завишения показател на TSH с възможността за настъпване на бременност?
Благодаря Ви предварително!

Уважаема tina,
При условие, че планирате бременност трябва да се изясни имате ли заболяване на щитовидната жлеза и да се стартира лечение. Необходимо е да се осъществи ехографско изследване на щитовидната жлеза, както и антитиреоидни антитела. Бих Ви препоръчала да не чакате 6 месеца за осъществяване на контролното изследване на ТСХ, а да го направите след 1-3 м. Преди да забременеете трябва да се знае имате ли проблем с щитовидната жлеза и да се коригира проблема. Това не само ще подобри шансовете за забременяване и износване на плода.

21 Яну 2015, 20:52

Lunenluch2 написа:Благодаря Ви за отговора!Бихте ли ме насочили какви други изследвания трябва да си направя и евентуално към какъв специалист да се обърна,тъй като нямам доверие на личния си лекар.Възможно ли е да се касае за дефицит на някои вещества?Симптомите ми ме навеждат къммисълта за анемия?Очаквам компетентното Ви мнение!

Уважаеми Lunenluch2,
Със сигурност нямате анемия. Проведените от Вас изследвания изключват тази диагноза. Оплакванията са неспецифични и е необходим преглед за да се назначат изследвания. Насоченото пускане на изследвания ще улесни тълкуването им и ще спести финансови средства. Препоръчително е да си намерите лекар, на когото имате доверие за да Ви прегледа. Ако не сте си правили отдавна по-обширни изследвания може да си пуснете кръвна захар, изследвания за бъбречна и чернодробна функция.

21 Яну 2015, 21:47

bemy написа:Привет, д-р Йорданова, от няколко дни изпитвам остра прерязваща болка в гръкляна за 1-2 сек. Посетих УНГ, няма нещо особено, предписа ми Милгама и таблети за смучене Фариностим. Направих си TSH: 3.03, може ли да се касае за проблем в щитовидната жлеза, за което да потърся помощ от специалист? Предстои ми да правя скенер.

Уважаеми bemy,
Описаните от Вас оплаквания не са типични за заболяване на щитовидната жлеза. Без преглед няма как да се изключи заболяване на щитовидната жлеза. Назначаването на компютърно томографско изследване означава, че колега има съмнение за причината за оплакванията Ви.

21 Яну 2015, 23:21

Съжалявам, че не бях достатъчно конкретен, томографското изследване е на корем, но понеже прочетох, че трябва да се подхожда с внимание, когато има проблеми с щитовидната жлеза си позволих да споделя за болежките си. Надявам се оплакванията ми не са пречка за провеждане на томографското изследване.

23 Яну 2015, 21:01

bemy написа:Съжалявам, че не бях достатъчно конкретен, томографското изследване е на корем, но понеже прочетох, че трябва да се подхожда с внимание, когато има проблеми с щитовидната жлеза си позволих да споделя за болежките си. Надявам се оплакванията ми не са пречка за провеждане на томографското изследване.

Уважаема bemy,
Съжалявам, но не споменавате, че имате друг здравословен проблем. Оплакваният Ви може да са свързани по между си. Няма проблем да проведете компютър томографското изследване.

30 Яну 2015, 02:21

Здравейте д-р. Йорданова. От както Ви намерих тук във форума някак си ми олекна...

Преди пет години гледах майка ми на легло и след година почина. Тя страдаше от Хашимото и пиеше л-тироксин.
В последните и месеци стана неподвижна първо от долните крайници след това, горните и в цялото тяло.. Отичаха и при неподвижност.
След като се бях изтощила и доста ослабнах от стреса, месец преди да почине започнах да пълнея прогресивно. Споменах на ваш колега при профилактични изследвания от службата и ме посъветва да посетя ендокринолог. Оказа се, че и аз имам Хашимото. Тогава TSH беше 0.0025
Пих Метизол 3 по 1 и след половин година бях на 1 по 1. Хормона влезе в норма. След една година преустанових приема на Метизол.
Поддържам високи стойности на кръвно 140/90 но на моменти е стигало до 160/100 . Висок холестерол 7.5
Преди година при направата на коронарография месец след прием на медикаменти ми поставиха стент.
От тогава не съм спряла да си мисля какво ли не. Не бях спешно подлежаща за такъв стент. Само високо кръвно и холестерол.
По принцип съм с много суха кожа, косопад, 20 кг. наднормено тегло особено сега след стента качих още 5 кг. Сдървяване на ставите, не схващане.
Започнаха да ми се бъркат мислите с тъга и упрек. Започнах да си мисля постоянно за най лошото.
От 10 дни започнах приема метизол 1 по 1 и се чувствам по добре. Смятам да посетя ендокринолог. Какви изследвания да си направя освен TSH предварително, за да не отида не подготвена?
Благодаря Ви предварително и желая здраве, и радост!

30 Яну 2015, 21:32

Zdraveite DR. Iordanova.Izviniavam se che pisha na latinica.Sled mnojestvo priloshavania biah posavetvana da napravia izsledvania na hormonite na shtitovidnata jleza.Rezultatite sa TSH-6.340 fT4-17.14.Imam li povod za pritesnenie i kakvo shte me posavetvate.Blagodaria.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 93