bet написа:Здравейте д-р. Йорданова. От както Ви намерих тук във форума някак си ми олекна...
Преди пет години гледах майка ми на легло и след година почина. Тя страдаше от Хашимото и пиеше л-тироксин.
В последните и месеци стана неподвижна първо от долните крайници след това, горните и в цялото тяло.. Отичаха и при неподвижност.
След като се бях изтощила и доста ослабнах от стреса, месец преди да почине започнах да пълнея прогресивно. Споменах на ваш колега при профилактични изследвания от службата и ме посъветва да посетя ендокринолог. Оказа се, че и аз имам Хашимото. Тогава TSH беше 0.0025
Пих Метизол 3 по 1 и след половин година бях на 1 по 1. Хормона влезе в норма. След една година преустанових приема на Метизол.
Поддържам високи стойности на кръвно 140/90 но на моменти е стигало до 160/100 . Висок холестерол 7.5
Преди година при направата на коронарография месец след прием на медикаменти ми поставиха стент.
От тогава не съм спряла да си мисля какво ли не. Не бях спешно подлежаща за такъв стент. Само високо кръвно и холестерол.
По принцип съм с много суха кожа, косопад, 20 кг. наднормено тегло особено сега след стента качих още 5 кг. Сдървяване на ставите, не схващане.
Започнаха да ми се бъркат мислите с тъга и упрек. Започнах да си мисля постоянно за най лошото.
От 10 дни започнах приема метизол 1 по 1 и се чувствам по добре. Смятам да посетя ендокринолог. Какви изследвания да си направя освен TSH предварително, за да не отида не подготвена?
Благодаря Ви предварително и желая здраве, и радост!
Уважаема bet,
Как решихте, че имате нужда да приемате Метизол. Това е медикамент, който се назначава само от лекар и то при доказана диагноза. Изписва се при повишено производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза. Вашите симптоми насочват повече към намалена функция на щитовидната жлеза. Приемът на медикамента е кратък и занапред ще се усети ефекта от приема му. Метизолът има и нежелани ефекти, които макар и редки може да са сериозни. Спрете медикамента, изследвайте си ПКК, ТСХ и задължително посетете ендокринолог. Ендокринологът ще прецени какви допълнителни изследвания да се пуснат и дали се нуждаете от някакво лечение и какво.