Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Яну 2015, 12:42

bet написа:Здравейте д-р. Йорданова. От както Ви намерих тук във форума някак си ми олекна...

Преди пет години гледах майка ми на легло и след година почина. Тя страдаше от Хашимото и пиеше л-тироксин.
В последните и месеци стана неподвижна първо от долните крайници след това, горните и в цялото тяло.. Отичаха и при неподвижност.
След като се бях изтощила и доста ослабнах от стреса, месец преди да почине започнах да пълнея прогресивно. Споменах на ваш колега при профилактични изследвания от службата и ме посъветва да посетя ендокринолог. Оказа се, че и аз имам Хашимото. Тогава TSH беше 0.0025
Пих Метизол 3 по 1 и след половин година бях на 1 по 1. Хормона влезе в норма. След една година преустанових приема на Метизол.
Поддържам високи стойности на кръвно 140/90 но на моменти е стигало до 160/100 . Висок холестерол 7.5
Преди година при направата на коронарография месец след прием на медикаменти ми поставиха стент.
От тогава не съм спряла да си мисля какво ли не. Не бях спешно подлежаща за такъв стент. Само високо кръвно и холестерол.
По принцип съм с много суха кожа, косопад, 20 кг. наднормено тегло особено сега след стента качих още 5 кг. Сдървяване на ставите, не схващане.
Започнаха да ми се бъркат мислите с тъга и упрек. Започнах да си мисля постоянно за най лошото.
От 10 дни започнах приема метизол 1 по 1 и се чувствам по добре. Смятам да посетя ендокринолог. Какви изследвания да си направя освен TSH предварително, за да не отида не подготвена?
Благодаря Ви предварително и желая здраве, и радост!

Уважаема bet,
Как решихте, че имате нужда да приемате Метизол. Това е медикамент, който се назначава само от лекар и то при доказана диагноза. Изписва се при повишено производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза. Вашите симптоми насочват повече към намалена функция на щитовидната жлеза. Приемът на медикамента е кратък и занапред ще се усети ефекта от приема му. Метизолът има и нежелани ефекти, които макар и редки може да са сериозни. Спрете медикамента, изследвайте си ПКК, ТСХ и задължително посетете ендокринолог. Ендокринологът ще прецени какви допълнителни изследвания да се пуснат и дали се нуждаете от някакво лечение и какво.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Яну 2015, 13:12

Veni Cheresharova написа:Zdraveite DR. Iordanova.Izviniavam se che pisha na latinica.Sled mnojestvo priloshavania biah posavetvana da napravia izsledvania na hormonite na shtitovidnata jleza.Rezultatite sa TSH-6.340 fT4-17.14.Imam li povod za pritesnenie i kakvo shte me posavetvate.Blagodaria.

Уважаема Veni Cheresharova,
Повишената стойност на ТСХ показва, че щитовидната Ви жлеза произвежда по-малко хормони. Това най-вероятно не е свързано с оплакванията Ви, но въпреки това трябва да му обърнете внимание. Посетете ендокринолог за да прецени, каква е причината за субклиничния хипотиреоидизъм и да включи лечение.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот JuliaMD » 31 Яну 2015, 16:00

Здравейте, Д-р Йорданова!
За мен е важно Вашето мнение затова искам да споделя. Имам син на 6 г, но искам и второ дете. Скоро правих изследване на ТСХ хормон, с резултат 4,698 при допустими стойности 0,55-4,78. Питам се дали ще мога да забременея или се налага прием на медикаменти и лечение. След раждането на сина ми имах проблем - на 7 ден получих гърч и бях около 5 мин в безсъзнание, след което 4г лечение с ривотрил, тегретол и золофт.Гърчът е се повтори. Случилото се дали има връзка? И дали може да се повтори при друза бременност? Ще очаквам отговор. Благодаря предварително.
JuliaMD

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 01 Фев 2015, 12:28

JuliaMD написа:Здравейте, Д-р Йорданова!
За мен е важно Вашето мнение затова искам да споделя. Имам син на 6 г, но искам и второ дете. Скоро правих изследване на ТСХ хормон, с резултат 4,698 при допустими стойности 0,55-4,78. Питам се дали ще мога да забременея или се налага прием на медикаменти и лечение. След раждането на сина ми имах проблем - на 7 ден получих гърч и бях около 5 мин в безсъзнание, след което 4г лечение с ривотрил, тегретол и золофт.Гърчът е се повтори. Случилото се дали има връзка? И дали може да се повтори при друза бременност? Ще очаквам отговор. Благодаря предварително.

Уважаема JuliaMD,
Необходимо е да се консултирате с ендокринолог за да назначи допълнителни изследвания и лечение. Щом планирате бременност е необходима такава консултация.
Гърчът, който сте получили след раждането най-вероятно е признак на друго заболяване. Няма как да се разбере, какви са били нивата на хормоните тогава. Клиничната картина и лечението, което Ви е било назначено предполагат съвсем друга насока на търсене. Бременността и раждането могат да предизвикат нов епизод на болестта. Консултирайте се с лекарят, които Ви е наблюдавал за да обсъдите рисковете и възможностите.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Sandra63 » 02 Фев 2015, 12:54

Здравейте, д-р Йорданова,

От 18 годишна имам Хашимото, на което тогава никой не обърна внимание. Преди две-три години започнах да не мога да спя, да плача и да се събуждам без причина, страхотно виене на свят. Първата реакция на лекаря беше да ме прати на психиатър, за да определи дали не е депресия - тя ми назначи Стимулотон, който пих 6 месеца, защото не можел да се спира отведнъж (правеше ме като дърво, никакви емоции и гледаш тъпо), но, за щастие, самата психиатърка на следващия преглед се сети да ме прати на ендокринолог за щитовидната жлеза - оказа се, че ТСХ е 8 при горна граница 4, веднага ми назначиха Еутирокс, който пия и до момента. Дозата сега е 100 мг, а ТСХ хормонът е 2.3, т.е. в нормите. За съжаление вдигнах доста килограми, които ми пречат, а след 50 трудно се отслабва. Някакъв съвет за килограмите? Двата възела, които имам - не растат засега. И са малки - 3 и 2 мм.
Sandra63

Мнениеот ivelita » 02 Фев 2015, 14:16

Здравейте, бременна съм в осми месец. Имам киста на щитовидната жлеза 4 мм, която не променя размера си. Може тази киста да повлияе на развитието на плода? Има ли опастност за бебето? Благодаря.
ivelita

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Фев 2015, 20:20

Sandra63 написа:Здравейте, д-р Йорданова,

От 18 годишна имам Хашимото, на което тогава никой не обърна внимание. Преди две-три години започнах да не мога да спя, да плача и да се събуждам без причина, страхотно виене на свят. Първата реакция на лекаря беше да ме прати на психиатър, за да определи дали не е депресия - тя ми назначи Стимулотон, който пих 6 месеца, защото не можел да се спира отведнъж (правеше ме като дърво, никакви емоции и гледаш тъпо), но, за щастие, самата психиатърка на следващия преглед се сети да ме прати на ендокринолог за щитовидната жлеза - оказа се, че ТСХ е 8 при горна граница 4, веднага ми назначиха Еутирокс, който пия и до момента. Дозата сега е 100 мг, а ТСХ хормонът е 2.3, т.е. в нормите. За съжаление вдигнах доста килограми, които ми пречат, а след 50 трудно се отслабва. Някакъв съвет за килограмите? Двата възела, които имам - не растат засега. И са малки - 3 и 2 мм.

Уважаема Sandra63,
Трудно е да Ви дам конкретен съвет без да съм Ви преглеждала. Затлъстяването е не просто козметичен проблем, но е свързан с много здравословни проблеми. Без здравословно хранене осигуряващо умерен енергиен дефицит и оптимална физическа активност не може да има сваляне на килограми. За да се състави хранителен и двигателен режим е необходимо да се знае повече за Вас. Необходими са изследвания за да се знае дали повишеното тегло не е довело до здравословни проблеми. Режимът трябва да се съобрази с наличните придружаващи заболявания. Добре компенсираният хипотиреоидизъм не е причина да не можете да редуцирате тегло.
Обърнете се към ендокринолог за да прецени от какви допълнителни изследвания имате нужда. Препоръчително е да посетите и диетолог.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Фев 2015, 20:42

ivelita написа:Здравейте, бременна съм в осми месец. Имам киста на щитовидната жлеза 4 мм, която не променя размера си. Може тази киста да повлияе на развитието на плода? Има ли опастност за бебето? Благодаря.

Уважаема ivelita,
Кистата на щитовидната жлеза е доброкачествено образувание. Няма как една киста с размер 4 мм да представлява някаква заплаха за плода. Естествено, няма как да знам дали находката установена при ехографското Ви изследване е наистина киста и какъв е функционалния статус на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот polie » 24 Фев 2015, 17:08

Здравейте, д-р Йорданова.
От осем месеца ходя по лекари, за жалост без резултат. На 24 години съм, не раздала. За по малко от година наддадох с 15 кг, без да променям по никакъв начин живота си. Посетих ендокринолог и се започна голямото ходене по мъките. Щитовидната ми жлеза е наред има лека хипофункция, за която пия Еутирокс по 37,5 на ден. Пролактина ми е 1300 при норма до 496 (приемам бромокриптин, защото от метфогамата продължих да качвам и не се чувствах добре). Минах и през ЯМР - нямам аденоми или някакви усложнения по хипофиза. Кортизола също ми е висок, дължа го на стрес и преумора. TSH нивата ми са на горната граница, изключваме и диабет - глюкозата ми е в норма, минах обременяването. Преди 10 дни се реши че съм здрава, но аз не се чувствам така и помолих да продължим с изследванията. Продължихме с хормони : оказа се че 4 андростендион, DHEA-S, прогестерон ( на 20 ден от цикъла са над нормата - диагноза от ендокринолога ми - 100 % поликистозни яйчници..... но минах и през гинеколог - всичко е нормално няма място за притеснение, няма кисти или поликистоза. На 3 ден от цикъла ми изследвах още хормони - тук единствено естрадиол-а ми е под нормата 15.09 ( 18 - 147) и вчеа бе последния ден в който ходих на ендокринолога ми. По нейни думи всичко е наред с мен, само си бушували хормони, но как да се радвам като черно на бяло аз виждам че нещата не са в норма, аз съм с 15 кг повече от колкото трябва, имам главоболие, напрегната съм, не се чувствам добре, имам треперени и студени ръце и крака и още...
Моля за съвет.... Приятен ден !
polie

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Фев 2015, 19:30

polie написа:Здравейте, д-р Йорданова.
От осем месеца ходя по лекари, за жалост без резултат. На 24 години съм, не раздала. За по малко от година наддадох с 15 кг, без да променям по никакъв начин живота си. Посетих ендокринолог и се започна голямото ходене по мъките. Щитовидната ми жлеза е наред има лека хипофункция, за която пия Еутирокс по 37,5 на ден. Пролактина ми е 1300 при норма до 496 (приемам бромокриптин, защото от метфогамата продължих да качвам и не се чувствах добре). Минах и през ЯМР - нямам аденоми или някакви усложнения по хипофиза. Кортизола също ми е висок, дължа го на стрес и преумора. TSH нивата ми са на горната граница, изключваме и диабет - глюкозата ми е в норма, минах обременяването. Преди 10 дни се реши че съм здрава, но аз не се чувствам така и помолих да продължим с изследванията. Продължихме с хормони : оказа се че 4 андростендион, DHEA-S, прогестерон ( на 20 ден от цикъла са над нормата - диагноза от ендокринолога ми - 100 % поликистозни яйчници..... но минах и през гинеколог - всичко е нормално няма място за притеснение, няма кисти или поликистоза. На 3 ден от цикъла ми изследвах още хормони - тук единствено естрадиол-а ми е под нормата 15.09 ( 18 - 147) и вчеа бе последния ден в който ходих на ендокринолога ми. По нейни думи всичко е наред с мен, само си бушували хормони, но как да се радвам като черно на бяло аз виждам че нещата не са в норма, аз съм с 15 кг повече от колкото трябва, имам главоболие, напрегната съм, не се чувствам добре, имам треперени и студени ръце и крака и още...
Моля за съвет.... Приятен ден !

Уважаема polie,
Започнете да си водите подробен дневник на всичко, което ядете. Така ще оцените къде са грешките в начина на живот. Не е възможно да наддавате на тегло ако не приемате повече калории отколкото изразходвате. Наличието на някои заболяване може да доведе до по-трудно отслабване. На вашата възраст при добре изграден хранителен и двигателен режим би трябвало да има добър резултат.
Трябва да се уточни има ли синдром поликистозните яйчници. За да се постави такава диагноза е необходимо да се съберат критерии. Щом има противоречие между мненията се ходи на трети специалист, които се занимава по-насочено с тази патология.
Другите промени в хормоните също изискват уточняване. Трябва да се направят уточняващи изследвания.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната