Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
09 Май 2015, 22:54
marko_todorov написа:Здравейте доктор Йорданова!
Миналата година юни месец TSH 4,90 сега ми е 5,460. Много ли е над нормата и може ли да се свали без традиционните лекарства, а чрез хомеопатични,диета или нещо друго?
Уважаеми marko_todorov,
Сам можете да прецените дали е над нормата като видите референтните граници които лабораторията посочва. Дали Ви се налага лечение или не няма как да се отговори само с резултата от едно изследване. Има много други факти, които трябва да се имат в предвид. Няма как по друг начин да се замести понижената функция на щитовидната Ви жлеза освен да се приема чрез прием на левотироксин. Необходимо е да посетите ендокринолог за да прецени необходимостта от лечение.
15 Май 2015, 14:52
Здравейте,
Напоследък се чувствах доста особенно и реших да си направя изследване на
TSH/ 0,55-4,78
FT4/0,89-1,76
FT32,3-4,2
Разбирам,че тези показатели не са добри,но какво означават?
16 Май 2015, 17:56
Милла написа:Здравейте,
Напоследък се чувствах доста особенно и реших да си направя изследване на
TSH/ 0,55-4,78
FT4/0,89-1,76
FT32,3-4,2
Разбирам,че тези показатели не са добри,но какво означават?
Уважаема Милла,
Не сте цитирали резултатите от Вашите изследвания, а референтните граници на лабораторията в която сте провели изследванията.
24 Май 2015, 15:33
през 2012 година отстраниха 1/3 от двата лоба на щитовидната ми жлеза, поради наличие на възли. Биоопсиите не бяха показали наличие на туморни клетки, но хистологията показа наличие на 6мм папиларен карцином - капсулиран. Не е прилагана друга терапия. Започнаха лечение с елтирокс - супресивна терапия. TSH започна да варира от 0.008 до 2.88 и все още не могат да ми определят дозата, ту я увеличават, ту я свалят. ТАТ първоначолно беше изключително висок 363 ( рф. ст.0-115), започна да спада постепенно и през декември 2014г спадна до 48. Tg винаги е бил в норма 3.68 - 16.2 ( рф. ст.1,4-78). На 22.05.2015г си направих поредните изследвания ( винаги ги правя в една и съща лаборатория) и техните стойности са TSH 1,04; ТАТ 187,8; Tg 27,17 . По великденските празници направих силен гранулом, и бях на антибиотици, аугментин и фажил, както и поставяне на йоден прах в каналите на зъба. Възможно ли е ТАТ и Tg да са се повишили в следствие на тази силна инфекция и след колко време да повторя изследванията и какви мерки да предприема?
24 Май 2015, 23:38
nellykap написа:през 2012 година отстраниха 1/3 от двата лоба на щитовидната ми жлеза, поради наличие на възли. Биоопсиите не бяха показали наличие на туморни клетки, но хистологията показа наличие на 6мм папиларен карцином - капсулиран. Не е прилагана друга терапия. Започнаха лечение с елтирокс - супресивна терапия. TSH започна да варира от 0.008 до 2.88 и все още не могат да ми определят дозата, ту я увеличават, ту я свалят. ТАТ първоначолно беше изключително висок 363 ( рф. ст.0-115), започна да спада постепенно и през декември 2014г спадна до 48. Tg винаги е бил в норма 3.68 - 16.2 ( рф. ст.1,4-78). На 22.05.2015г си направих поредните изследвания ( винаги ги правя в една и съща лаборатория) и техните стойности са TSH 1,04; ТАТ 187,8; Tg 27,17 . По великденските празници направих силен гранулом, и бях на антибиотици, аугментин и фажил, както и поставяне на йоден прах в каналите на зъба. Възможно ли е ТАТ и Tg да са се повишили в следствие на тази силна инфекция и след колко време да повторя изследванията и какви мерки да предприема?
Уважаема nellykap,
Информацията, която сте написали е противоречива и Ви моля да изясните някои факти. Пишете, че са Ви направили парциална резекция на десния лоб, т.е. имате оставени цял ляв лоб, както и истмус и част от левия. След това правена ли е друга операция? Ако не е правена такава не ми е ясно защо Ви се пускат набор от изследвания като за пациент без щитовидна жлеза.
25 Май 2015, 11:21
и от двата лоба е отстранена по една трета. А вида на изследванията са назначени от онколога проф. Т. Хаджиева. Не е прилагана друга терапия освен - супресивна терапия., операцията е една.
26 Май 2015, 00:07
nellykap написа:и от двата лоба е отстранена по една трета. А вида на изследванията са назначени от онколога проф. Т. Хаджиева. Не е прилагана друга терапия освен - супресивна терапия., операцията е една.
Уважаема nellykap,
Не ми е ясно защо Ви следят Tg. Tg се секретира от нормалните и от раковите клетки на щитовидна жлеза. При пациенти, които не са претърпели тотална тиреоидектомия и радиойод аблация, тълкуването на резултата от серумния Tg е ограничено от неспособност да се разбере произхода му - тумор или тиреоидни остатъци.
Подходът при всеки пациент лекуван за тиреоиден карцином трябва да се преоценява периодично. Прицелните стойности на ТСХ се определят от рискът за рецидив на заболяването. Наблюдаващият Ви онколог трябва да прецени какви да са прицелните стойности на ТСХ, както и необходимостта от други изследвания - образни и лабораторни.
26 Май 2015, 08:31
Наблюдаващият онколог e задал прицелни стойности на ТСХ 0.1-0.5, както и да се следят Tg и TAT.
Поради тази причина търся и второ мнение, защото имам чувството, че нещо не е както трябва.
Ще задам пак пътвоначалния си въпрос, на който не получих отговор -Възможно ли е ТАТ и Tg да са се повишили в следствие на силната инфекция(гранулом на зъб) и след колко време да повторя изследванията и какви мерки да предприема?-
26 Май 2015, 22:23
nellykap написа:Наблюдаващият онколог e задал прицелни стойности на ТСХ 0.1-0.5, както и да се следят Tg и TAT.
Поради тази причина търся и второ мнение, защото имам чувството, че нещо не е както трябва.
Ще задам пак пътвоначалния си въпрос, на който не получих отговор -Възможно ли е ТАТ и Tg да са се повишили в следствие на силната инфекция(гранулом на зъб) и след колко време да повторя изследванията и какви мерки да предприема?-
Уважаема nellykap,
Изследванията се тълкуват от лекаря, който Ви ги е пуснал. Във форуми можете да получите насоки, но не и второ мнение. За такова е необходим преглед.
Доколкото разбирам инфекцията не е засегнала щитовидната Ви жлеза (въпреки, че не ми е ясно какво визирате с термина силна). Възможно е приложеното Ви лечение да е повлияло (пишете за някакъв йод). Това обаче са само теория.
Ако бяхте се опитали да асимилирате какво съм Ви отговорила щяхте да разберете, че не ми е ясно защо Ви проследяват по този начин ако информацията, която сте споделили е вярна. Задайте си въпросите на лекар, който е запознат със състоянието Ви.
27 Май 2015, 13:25
Ако бяхте се опитали да асимилирате какво съм Ви отговорила щяхте да разберете, че не ми е ясно защо Ви проследяват по този начин ако
информацията, която сте споделили е вярна. Задайте си въпросите на лекар, който е запознат със състоянието Ви.[/quote]
Аз повече от добре Ви разбрах, но не ми е ясно защо смятате, че ще губя нечие време с лъжи!!! Това е състоянието, това е назначено за следене, а ако аз разбирах от медицина със сигурност нямаше да се допитвам до който и да е форум!!