Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

12 Юли 2015, 11:38

Vincent написа:Здравейте д-р Йорданова
Преди около година си правих изследване на хормоните на щитовидната жлеза и стойностите бяха нисък TSH и висок T3 и T4. Но бяха в разрешената норма. Ехография не съм правил. Проблема ми е че имам поднормено тегло и не мога да напълнея. Храня се много но не мога да кача нищо. И това вече започва да се превръща в проблем. Имам един документ от личния лекар от преди години на който пише, че имам увеличена щитовидна жлеза.

Интересува ме какви са възможностите да се повлияе медикаментозно на ниватата на T3 и T4. Не мога да живея повече с този хиперметаболизъм.

Уважаеми Vincent,
Вие имате симптоми на тиреотоксикоза, а и преди година Ви са установени хормонални данни за такава. Това е сериозно заболяване. Необходимо е тези изследвания да се повторят ( TSH, FT3 и FT4) и да се стартира лечение. Една година е твърде много време за уточняване и стартиране на лечение за такова заболяване. Посещението при ендокринолог не търпи отлагане. Редно е специалист да проследява лечението на пациентите с тиреотоксикоза. Ако наистина имате такава ще се стартира лечение с хапчета, което изисква стриктно и постоянно наблюдение на показатели и общо състояние на пациента.

12 Юли 2015, 18:21

Здравейте отново. Може би малко съм се престарал като казах, че TSH е нисък а T3 и T4 са високи
Това са стойностите от изследването
FT3 4.2 (2.6-5.7)
FT4 15.3 (9-19.1)
TSH 1.04 (0.35-4.94)
Оплаквания нямам освен това че не мога да напълненея. Случвало се е може би чат пат за няколко години да имам някаква тахикардия, но това може би е нармално и в следствие на някакъв стрес.

Имам един документ от 2006 от личния лекар, когато съм бил на 14 и там пише че имам увеличена щитовидна жлеза. Предполагам на базата на някакви изследвания, които не си спомням. също така пише, че съм бил висок 184 см при тегло 49 кг. Можете да си представите. Сега поне пропорцията ръст тегло по я догонвам, но пак слабея

13 Юли 2015, 21:49

Vincent написа:Здравейте отново. Може би малко съм се престарал като казах, че TSH е нисък а T3 и T4 са високи
Това са стойностите от изследването
FT3 4.2 (2.6-5.7)
FT4 15.3 (9-19.1)
TSH 1.04 (0.35-4.94)
Оплаквания нямам освен това че не мога да напълненея. Случвало се е може би чат пат за няколко години да имам някаква тахикардия, но това може би е нармално и в следствие на някакъв стрес.

Имам един документ от 2006 от личния лекар, когато съм бил на 14 и там пише че имам увеличена щитовидна жлеза. Предполагам на базата на някакви изследвания, които не си спомням. също така пише, че съм бил висок 184 см при тегло 49 кг. Можете да си представите. Сега поне пропорцията ръст тегло по я догонвам, но пак слабея

Уважаеми Vincent,
Всичките Ви хормони са в норма. Ако това са изследвания преди 1год можем да сме сигурни, че тогава сте нямали тиреотоксикоза. Тези изследвания, както и сведенията от 2006 г са исторически факт. Винаги трябва да се сравнява разхода на енергия с приетата храна преди да се правят изводи за теглото.

14 Юли 2015, 14:04

Здравейте! Аз съм на 55 г. Наскоро си правих изследвания и резултатите са следните. Има ли нужда от лечение?
Изображение

15 Юли 2015, 07:31

nstat написа:Здравейте! Аз съм на 55 г. Наскоро си правих изследвания и резултатите са следните. Има ли нужда от лечение?

Уважаеми nstat,
Не случайно повечето лаборатории изписват в бланките си - лабораторните резултати не са диагноза. Няма как да се отговори само като се видят 2 резултата дали се налага лечение. Трябва да се знаят какви са оплакванията, каква е причината за изследванията.
Това което Ви препоръчвам е посещение при специалист. Тези резултати налагат допълнителни изследвания назначени от ендокринолог.

15 Юли 2015, 11:31

biliko написа:
Здравейте,
Направих си изследване - без конкретен повод в момента, отдавна се гласях да го направя и все не отделях време.
Резултата е притеснителен - ТСХ - 23,87 :)
Жена на 42 г!

Уважаема biliko,
Този резултат означава, че вашата щитовидна жлеза не функционира добре и ще трябва да приемате недостигащите Ви хормони като хапчета. Трябва да се направят допълнително изследвания за да се разбере причината за намалената функция и да се стартира лечение. Обърнете се към ендокринолог за да Ви назначи заместително лечение и да ръководи по-нататъшните изследвания за диагностично уточняване и проследяването Ви.

Направих изследване на Т4 - 6,68 и Т3 . 2,66

При тези нива има ли проблем за бременност?

16 Юли 2015, 00:06

biliko написа:biliko написа:
Направих изследване на Т4 - 6,68 и Т3 . 2,66

При тези нива има ли проблем за бременност?

Уважаема biliko,
Не ми я ясно какви точно изследвания сте си пуснали - това FT3 и FT4 ли са и в какви мерни единици са.
ТSH- 23.9 със сигурност е проблем за настъпване и за износване на бременност. Хипотиреоидизмът при майката е свързан и с проблеми при плода, особено с развитието на нервната е система и интелекта. Тиреоидните заболявания трябва да бъдат добре компенсирани преди да се планира бремрнност. Пациентки с хипотиреодизъм трябва да се следят стриктно и непрекъснато по време на бременност.

16 Юли 2015, 16:46

Здравейте,току що се регистрирах и искам да попитам за мнение на моите изследвания ...
преди около 3 месеца пак ходих на изследвания и тогава лекуващата ме докторка ми изписа Метфогама по схема,след 3 месеца каза пак да отида на преглед с новите показатели,ето ги към момента ? ! !
Прикачени файлове
11733861_1171497799534224_1114469839_o.jpg
11733861_1171497799534224_1114469839_o.jpg (437.02 KiB) Прегледано 363 пъти

16 Юли 2015, 23:59

Здравейте,преди 17 дни ми оперираха 2 възела на щит .жлеза и ми е отстранен левия лоб.След операцията имам оток в областта на разреза,и някакво усещане за постоянно стръпване в цялата област .Нормален ли е този оток и след колко време трябва да изчезне?Благодаря предварително

17 Юли 2015, 06:49

ЕлицаА написа:Здравейте,преди 17 дни ми оперираха 2 възела на щит .жлеза и ми е отстранен левия лоб.След операцията имам оток в областта на разреза,и някакво усещане за постоянно стръпване в цялата област .Нормален ли е този оток и след колко време трябва да изчезне?Благодаря предварително

Уважаема ЕлицаА,
Заздравяването на раните протича с различна скорост при всеки пациент. Отокът би трябвало да го няма вече. Посетете лекар за да се увери, че няма възпаление, което да трябва да се третира.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 93