Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

17 Юли 2015, 07:37

dyfi написа:Здравейте,току що се регистрирах и искам да попитам за мнение на моите изследвания ...
преди около 3 месеца пак ходих на изследвания и тогава лекуващата ме докторка ми изписа Метфогама по схема,след 3 месеца каза пак да отида на преглед с новите показатели,ето ги към момента ? ! !

Уважаема dyfi,
Съжалявак, но нямам представа каква е причината за изследванията, защо Ви е назначена Метфогама и т.н. Резултатите трябва да се интерпретират спрямо клиничната картина. Изследван ли Ви е 17 ОН - Progesteron?

28 Юли 2015, 16:56

Здравейте,дъщеря ми е бременна в14 рег.седмица при изследване на хормоните на щитовидната жлеза,установени следните стойности FT3-4.37 ; FT4-19.85 ;TSH-0.03.Преди бремеността близо 10-15 години е имала проблеми с щитовидната жлеза.Лекувана е с Тирозол в различни дози в зависимост от стойностите на хормоните,имало е периоди в които даже е оставена без лекарства.Последно е приемала Тирозол-2х1 и L-Tirox-х1 табл.Около месец преди да забременее стойностите са били нормални.Казано ни беше,че бремеността ще я "пази"При сега направените изследвания има ли опасност за майката и за плода при тези стойности на TSH,при условие,че останалите изследвания са в норма.Благодаря ви предварително!

30 Юли 2015, 13:56

iulia_kostova написа:Здравейте,дъщеря ми е бременна в14 рег.седмица при изследване на хормоните на щитовидната жлеза,установени следните стойности FT3-4.37 ; FT4-19.85 ;TSH-0.03.Преди бремеността близо 10-15 години е имала проблеми с щитовидната жлеза.Лекувана е с Тирозол в различни дози в зависимост от стойностите на хормоните,имало е периоди в които даже е оставена без лекарства.Последно е приемала Тирозол-2х1 и L-Tirox-х1 табл.Около месец преди да забременее стойностите са били нормални.Казано ни беше,че бремеността ще я "пази"При сега направените изследвания има ли опасност за майката и за плода при тези стойности на TSH,при условие,че останалите изследвания са в норма.Благодаря ви предварително!

Уважаема iulia_kostova,
Човек, който е лекуван толкова продължитено с тиреостатик е трябвало да бъде опериран. Бременността е състояние на имунен толеранс и голяма част от автоимунните заболявания могат да стигат до ремисия. След бременноста обаче нещата отиват в коренно противоположна посока. Никой не може да гарантира как ще протекат нещата при конкретен пациент. Ролята на лекаря е да запознава пациентът с рисковете за здравето му, но само болният трябва да взема решения и да носи отговорност за това.
информацията, която споделяте и много ограничена и ми е трудно да преценя дали се касае за потискане на ТСХ в резултат на бременносттта или за проблем в контролирането на заболяването - Вие не посочвате какво е заболяването на щитовидната жлза, има ли симптоматика, приема ли лечение. Редно е дъщеря Ви да бъде наблюдавана системно от ендокринолог по време на цялата бременност.

09 Авг 2015, 20:36

Здравейте!От 10 години пия еутирокс50-една таблетка през лятото ,а през зимата увеличавам с половинка.Случайно след измерване на крьвната захар 2 часа след хранене разбрах ,че имам и диабет.Направиха ми обременяване с глькоза и резултата на втория час беше 11.Изписаха ми сиофор по една таблетка сутрин.Едната лекарка ми каза да го пия радовно,а другата само когато хапна повече.Аз самата усещам горчилка в устата когато сьм прекалила с вьглехидрати,но понякога воля не достига.Според вас да пия ли сиофор или гликофаж,сутрин захарта ми е около 6.7,а гликирания хемоглобин 6.2

Ще Ви бьда благодарна,ако ми отговорите.Хубаво лято!

09 Авг 2015, 23:06

petinka69 написа:Здравейте!От 10 години пия еутирокс50-една таблетка през лятото ,а през зимата увеличавам с половинка.Случайно след измерване на крьвната захар 2 часа след хранене разбрах ,че имам и диабет.Направиха ми обременяване с глькоза и резултата на втория час беше 11.Изписаха ми сиофор по една таблетка сутрин.Едната лекарка ми каза да го пия радовно,а другата само когато хапна повече.Аз самата усещам горчилка в устата когато сьм прекалила с вьглехидрати,но понякога воля не достига.Според вас да пия ли сиофор или гликофаж,сутрин захарта ми е около 6.7,а гликирания хемоглобин 6.2

Ще Ви бьда благодарна,ако ми отговорите.Хубаво лято!

Уважаеми petinka69,
От информацията, която споделяте не съм убедена, че имате диабет. За поставяне на диагноза е необходимо кръвната захар на 120 мин при ОГТТ да е ≥ 11,1 ммол/л. Стойности между 7,8 и 11,1 ммол/л са в рамките на предиабетните състояния.
При предиабет също се предписва Метформин (Сиофор и Глюкофаж) за намаляване на риска от развитие на диабет. Подходът към всеки пациент е индивидуален и трябва да включва промяна в начина на хранене и повишаване на физическата активност. Метформинът не е медикамент за "лакомия" - не се приема при по-обилно хранене. Необходимо е да се приема постоянно и периодично да се проследява ефекта от лечението.

14 Авг 2015, 19:05

Здравейте,моят случай е следният - от доста време имам лесно възбуждащо се сърцебиене (пулс до небесата),тахикардия,понякога сърцето ми прескача,понякога получавам състояния на тревожност,достигащи почти до паник атаки,лесно плача(и от най-малка причина).За да изключим всяка друга вероятност и да се насочим единствено към нервите като причина за всичко,решихме да обърнем внимание и на щитовидната жлеза(с моя доктор).Пуснах си изследване за FT3+FT4+TSH+A-TPO и резултатът е: FT3 - 4,38 (3.95 - 6.8),FT4 - 20,71 (10 - 25),TSH - 0,95 (0.27 - 4.20),A-TPO - 33,89 (0.00 - 34.00).В скобите са референтните стойности.Това,което ми направи впечтление,е стойността на A-TPO,почти доближаваща се до горната граница.Според кардиоложката,към която се обърнах заради сърдечните проблеми,това е причина да посетя и ендокринолог за преглед и ехограф.За съжаление специалистът,когото исках да посетя,е в отпуск.Въпросът ми е - да търся ли друг веднага за тълкуване на резултатите ми и има ли причина да се тревожа,че нещо около щитовидната ми жлеза не е наред.Ще добавя,макар да не знам дали наследствената обремененост играе роля при заболяванията на щитовидната жлеза,че майка ми имаше проблеми с нея,първата ми братовчедка също,а на леля ми(сестра на майка ми) е правена операция,но не знам подробности за техните заболявания.Благодаря предварително за отговора Ви!

14 Авг 2015, 20:04

Здравейте проблема ми е следния след раждането което беше на 19.02.2015 започнаха да ме обливат топли вълни непоносими,, бях си върнала килограмите от преди раждането но изведнъж започнах да пълнея на 26 години съм,,, нужно ли е да се направят някакви изследвания

16 Авг 2015, 19:26

Здравейте, не съм сигурна, че въпросът ми е свързан с тази тема, но не знам към коя да го класифицирам.
От няколко дни усещам мирис на амоняк в носа си и специфичен вкус в устата си, свързан с този мирис и нищо друго необичайно. Симптом на какво може да е това и с какъв лекар трябва да се консултирам? На 43 г. съм, 166 см., 48 кг., около 50% от храната ми е плодове и зеленчуци, предимно сезонни. Малко преди да се появи усещането, преживях силен стрес( почти депресивно състояние), свързан със семейни отношения.

16 Авг 2015, 21:35

carrolina написа:Здравейте,моят случай е следният - от доста време имам лесно възбуждащо се сърцебиене (пулс до небесата),тахикардия,понякога сърцето ми прескача,понякога получавам състояния на тревожност,достигащи почти до паник атаки,лесно плача(и от най-малка причина).За да изключим всяка друга вероятност и да се насочим единствено към нервите като причина за всичко,решихме да обърнем внимание и на щитовидната жлеза(с моя доктор).Пуснах си изследване за FT3+FT4+TSH+A-TPO и резултатът е: FT3 - 4,38 (3.95 - 6.8),FT4 - 20,71 (10 - 25),TSH - 0,95 (0.27 - 4.20),A-TPO - 33,89 (0.00 - 34.00).В скобите са референтните стойности.Това,което ми направи впечтление,е стойността на A-TPO,почти доближаваща се до горната граница.Според кардиоложката,към която се обърнах заради сърдечните проблеми,това е причина да посетя и ендокринолог за преглед и ехограф.За съжаление специалистът,когото исках да посетя,е в отпуск.Въпросът ми е - да търся ли друг веднага за тълкуване на резултатите ми и има ли причина да се тревожа,че нещо около щитовидната ми жлеза не е наред.Ще добавя,макар да не знам дали наследствената обремененост играе роля при заболяванията на щитовидната жлеза,че майка ми имаше проблеми с нея,първата ми братовчедка също,а на леля ми(сестра на майка ми) е правена операция,но не знам подробности за техните заболявания.Благодаря предварително за отговора Ви!

Уважаеми carrolina,
Важното е било да се отхвърли наличието на тиреоидна дисфункция. С провеждането на изследванията е отхвърлено наличието на заболяване на щитовидната жлеза, което да е причина за оплакванията. Антителата са в норма и не са причина за притеснение. Ехографията ще покаже дали няма промяна в структурата на жлезата. От написаното от вас не споменавате за причина такава да се изисква да се прави в неотложен порядък.

16 Авг 2015, 21:40

Иванова 89 написа:Здравейте проблема ми е следния след раждането което беше на 19.02.2015 започнаха да ме обливат топли вълни непоносими,, бях си върнала килограмите от преди раждането но изведнъж започнах да пълнея на 26 години съм,,, нужно ли е да се направят някакви изследвания

Уважаема Иванова 89,
От написаното от Вас не мога да се ориентирам за естеството на оплакванията Ви. Необходими са много уточняващи въпроси за да мога да получа някаква по-подробна представа. Възможно е да се налагат допълнителни изследвани, но за първо време мисля, че е добре да си изследвате ТСХ.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 93