Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Авг 2015, 22:19

yotovik написа:Здравейте, не съм сигурна, че въпросът ми е свързан с тази тема, но не знам към коя да го класифицирам.
От няколко дни усещам мирис на амоняк в носа си и специфичен вкус в устата си, свързан с този мирис и нищо друго необичайно. Симптом на какво може да е това и с какъв лекар трябва да се консултирам? На 43 г. съм, 166 см., 48 кг., около 50% от храната ми е плодове и зеленчуци, предимно сезонни. Малко преди да се появи усещането, преживях силен стрес( почти депресивно състояние), свързан със семейни отношения.

Уважаеми yotovik,
Обърнете се към вашия личен лекар за да Ви пусне кръвни изследвания за да се потърси причина за оплакванията.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Пепа Василева » 19 Авг 2015, 19:14

Здравейте, за една година качих 7кг. освен това имам сърцебиене, но не е постоянно. Направих си TSH което е с показател 4,12. Достатъчно ли е това изследване да ме успокои, че нищо ми няма.
Пепа Василева

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 19 Авг 2015, 22:31

Пепа Василева написа:Здравейте, за една година качих 7кг. освен това имам сърцебиене, но не е постоянно. Направих си TSH което е с показател 4,12. Достатъчно ли е това изследване да ме успокои, че нищо ми няма.

Уважаема Пепа Василева,
Няма изследване, което да отговори на въпроса. За да се каже, че най-вероятно сте здрава е необходимо се прави след преглед, резултати от изследвания и др.
Лекарят назначил Ви изследването на ТСХ трябва да прецени дали стойността на резултата е в прицелните граници за Вас или не (а не просто в референтни за лабораторията граници). Ако търси нарушение във функцията на щитовидната жлеза този резултат дава ориентация. Ако целта е да се изключат и други заболявания на щитовидната жлеза са необходими и други изследвания.
При условие, че изследването е заради качването на килограми - не е достатъчно. При наднормено тегло и затлъстяване се търси причина за трудна редукция на килограми, но също е много важно да се знае има ли последици върху организма.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Miranda » 22 Авг 2015, 17:50

Здравейте!Реших преди да забременея да направя профилактичен преглед при ендокринолог.Установи се TSH 5,95 ,останалите хормони са в норма.Изписан ми е Еутирокс 0,25 по 1 тб дневно.Днес ми е четвърти ден на приема ,а съм с често уриниране/ без да съм приемала течности и сърцебиене.Възможно ли е да е от еутирокса?И още един въпрос- имам шийна остеохондроза,мога ли да пия назначен от невролог Бетасерк,дали приемът му ще повлияе на еутирокса или на лабор.изследвания- след 5 дни трябва да изследвам прогестерон.
Miranda

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Авг 2015, 23:19

Miranda написа:Здравейте!Реших преди да забременея да направя профилактичен преглед при ендокринолог.Установи се TSH 5,95 ,останалите хормони са в норма.Изписан ми е Еутирокс 0,25 по 1 тб дневно.Днес ми е четвърти ден на приема ,а съм с често уриниране/ без да съм приемала течности и сърцебиене.Възможно ли е да е от еутирокса?И още един въпрос- имам шийна остеохондроза,мога ли да пия назначен от невролог Бетасерк,дали приемът му ще повлияе на еутирокса или на лабор.изследвания- след 5 дни трябва да изследвам прогестерон.

Уважаема Miranda,
Малко е вероятно приемът на Еутирокс да е причина за оплакванията. Честото уриниране не може да се свърже с приема на медикамента. Трябва да се търсе друга причина. Приемат на Еутирокс може да доведе до сърцебиене при предозиране. След 4- дневен в предписаната Ви дозировка тази вероятност е малко вероятна.
Щом се налага приемайте предписания Ви от невролога медикамент. Бетасерк няма да повлияе на нивата на хормоните, които предстои да Ви изследват. При условие, че отсрочите с поне 30 мин приема му след Еутирокса няма да има проблем.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Дамяна » 25 Авг 2015, 10:44

Здравейте!
Искам да попитам относно крем Муун рийз,дали е съвместим с L-tiroxyne-предписан ми поради висок TSH.Поради нередовен цикъл не можах да направя изследване на прогестерон, и не знам в какви граници ми е.Ще окаже ли някакво негативно влияние върху приемът с Еутирокс?Цикълът ми е оскъден,всички хормони са наред,с изкл на прогестерон,които трябваше да изследвам на 20 ден, а не успях.Понеже искаме бебе ми се иска да пробвам и сбилки.
Дамяна

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Авг 2015, 22:58

Дамяна написа:Здравейте!
Искам да попитам относно крем Муун рийз,дали е съвместим с L-tiroxyne-предписан ми поради висок TSH.Поради нередовен цикъл не можах да направя изследване на прогестерон, и не знам в какви граници ми е.Ще окаже ли някакво негативно влияние върху приемът с Еутирокс?Цикълът ми е оскъден,всички хормони са наред,с изкл на прогестерон,които трябваше да изследвам на 20 ден, а не успях.Понеже искаме бебе ми се иска да пробвам и сбилки.

Уважаема Дамяна,
Приложението на крема, който искате да ползвате не се очаква да повлияе абсорбцията на Еутирокса.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Petranka Stefanova » 28 Авг 2015, 14:33

Здравейте, имам проблеми с кръвното налягане и кардиолог ме изпрати на изследване на хормони на щитовидната жлеза. Стойностите на TSN са 4,16 като си правих изследването на обяд, а сутринта съм закусвала. Интересува ме имам ли повод за притеснение? Лаборантката ми каза, че съм на границата, но нямало нищо страшно.
Petranka Stefanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Авг 2015, 22:32

Petranka Stefanova написа:Здравейте, имам проблеми с кръвното налягане и кардиолог ме изпрати на изследване на хормони на щитовидната жлеза. Стойностите на TSN са 4,16 като си правих изследването на обяд, а сутринта съм закусвала. Интересува ме имам ли повод за притеснение? Лаборантката ми каза, че съм на границата, но нямало нищо страшно.

Уважаема Petranka Stefanova,
Няма как да дам категоричен отговор на въпроса Ви при толкова малко налична информация. Резултатът от изследването показва, че щитовидната жлеза функционира нормално. Какво следва от това заключение трябва да Ви каже кардиолога пуснал изследването.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Десислава Иванова » 10 Сеп 2015, 18:28

Здравейте! Дъщеря ми е на 21 г., при профилактичен преглед откриха чрез опипване увеличена щитовидна жлеза. Направихме кръвни изследвания, резултатите са следните - A TPO - 2.03 < 12,TSX - 1.599 mU/L, референтни стойности - 0.35 - 5.00. Тя няма оплаквания - сърцебиене, изпотяване, умора. искам да попитам може ли това увеличаване на щитовидната жлеза да се дължи на чести ангини и според Вас трябва ли да се прилага някакво медимакаментозно лечение? С Уважение Иванова
Десислава Иванова

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната