21 Фев 2016, 22:19
easy87 написа:Здравейте.Имам няколко въпроса,ще се радвам ако ми обясните как стоят нещата.
От известно време имам нередовен цикъл,който регулирахме с прием на противозачатъчни.Пих ги около две години.След това ги спрях защото и със тях спря да ми идва.
Мина около година от както не ги пия,менструацията миналия месец ми дойде на 23-тия ден от последната,а след като ми вървя 3-4 дни ми свърли с малко зацапване още един два дни.Но след 20 дни отново ми дойде,този път оскъдна беше.
Отидох на гинеколог,той видя малки кисти на левия яйчник и ме прати на ендокринолог с диагноза съмнение за поликистоза на левия яйчник.
Ендокринолога ми пусна изследване на инсулина и хормона Tsh на щитовидната Жлеза.
Прегледа ми щитовидната жлеза на ехограф и каза че е малко възпалена и потъмняла.
На следващия ден отидох при него с резултатите от изследването и резултатите бяха - Перорален глюкозотолерантен тест - време -
0' - 5.11 mmol/l
60' - 10.06 mmol/l
120' - 5.65 mmol/l
Серумни нива на инсулин
0' - 10.48 mIU/ml
60' - 72.56
120' - 39.02
След първото Вземане на кръв пих Глюкоза разтворена във вода.
А резултата на щитовидната Жлеза е
Tsh - 3.84 (референтни стойности - 0.30-4.10)
На амбулатория лист е писано - щитовидна Жлеза - неувеличена,мекоеластична, Неболезнена, възли не се палпитат.ПЛВ не се палпитат.
Кожа - нормален тургор и оцветка.
Език суховат,сърце ясни сърдечни тонове - СЧ - 76 /мин.
Долни крайници Без отоци.
На изискванията още пише - ехография на щитовидна жлеза - Жлезата е с намалени размери,с Едрозърниста,без оформени възли; 10.09
Изписа ми метфодиаб 500 по схема - 5 дни по едно вечер,5 дни по едно обед и вечер,след това по едно сутрин, обед и вечер за 6 месеца,по време на хранене.
Въпросите са ми,какво мислите за щитовидната жлеза? Възможно ли е да е възпалена от това че преди месец бях болна от вирус с кашлица,болки в гърлото и пресипнал глас.
Също миналия месец бях на профилактичен преглед при Мамолог,който също ми гледа щитовидната жлеза и каза че Всичко й е наред.
И другия ми въпрос е,тези лекарства които ми е изписал не са ли доста като мл, когато ще ги пия по три пъти на ден?
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост.
21 Фев 2016, 22:32
TzvetaKoleva написа:Здравейте д-р Йорданова задължително ли е оперативното отстраняване на възел, 0.9мм при добри хормонални показатели?
22 Фев 2016, 22:59
23 Фев 2016, 16:57
25 Фев 2016, 00:20
easy87 написа:Здравейте,Д-р Йорданова.
Нямам други изследвания,по това което Ви преписах,са ми изписали хапчетата.
Те са за въпросния повишен инсулин,нали?
Тогава какво имате в предвид?
Не е трябвало да пия нищо ли?
Имам и още един въпрос.Ден след като бях при ендокринолога,взех да усещам тъпа болка и дискомфорт в областта щитовидната жлеза,по точно под самия гръклян,там където има една дупка,незнам как се води точни над гръдната кост ли е,незнам.усещам постоянна тъпа болка,като стоя,като лежа.Когато се храня усещам как минава храната,не ме боли но я усещам все едно е възпалено или отекло.Така го определям.
Усещам все едно имам храна заседнала там,и ми се иска да се Оригна а не мога,по точно много трудно става.
А когато успея да се Оригна, усещам парене Най-горе,в устата...
Преди един месец,като бях болна, кашлях и ме боля гърло,тогава имах подобно усещане,но това по скоро беше усещане на цялата трахея, вероятно от кашлицата.
Но сега без нищо взех да го усещам...
Какво мога да пия за да се оправя,много в неприятно.
Благодаря Ви.
25 Фев 2016, 00:30
Иванова 89 написа:Здравейте на 27г миналата година през февруари родих сина ми, към края на бременността започнах да ме обливат горещи вълни които продължават и до днес чувството е много неприятно изведнъж ми става много горещо чак ми прилошава моля за съвет
25 Фев 2016, 21:23
26 Фев 2016, 12:01
28 Фев 2016, 23:15
easy87 написа:Здравейте,Д-р Йорданова. Според ендокринолога метфодиаб 500 ще ми помогне със менструацията,като я направи редовна и ще спомогне за изчезването на кистите на левия яйчник.
28 Фев 2016, 23:39
lili.markova написа:Здравейте,
В кой ден спрямо месечния ми цикъл е най-добре да направя изследване на TSH, FT4 i FT3?