Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Помощ! Щитовидната ми жлеза обърква живота ми!

Мнениеот Pipilota » 11 Мар 2016, 15:54

pavleta написа:Мой приятел е с Хашимото и пие хапчета, ще ги пие цял живот, друг начин няма. Но като се поддържа добра диета - той почти не яде месо, набляга на постните манджи и плодовете, много спортува - и нещата се нормализират.

Това си е направо мъчение. :mrgreen: Особено ако не си готов на такава промяна. Според мен не е много трудно да се контрлират действията на щитовида, стига да се намери кадърен ендокринолог, който да предпише правилното лечение.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Kaya » 11 Мар 2016, 18:14

Надявам да нямаш усложнения! Трябва да се довериш на ендокринолога си и да намерите решение, но нали знаеш, че паниката е най-лошия съветник :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот aleksandra.marinova » 11 Мар 2016, 19:51

И аз съм страшно зле с щитовидната жлеза от около година и половина.Преди това бях горе-долу добре/с Хашимото съм от 10 години/,не знам какво стана.Пияогромни дози Еутирокс и TSH ми е мноооого ниско.Ендокринолозите ми казват,че съм в лекарствена тиреотоксикоза,но с изклчение на страшното сърцебиене,симптоите ми са на хипотиреоидизъм,а и ако намаля дозата,става още по-зле.Ужасно е,нещо ми е оъркан организма,имам чувството,че хормоните по неясна причина не ми действат,въпреки,че ги има.Ако научиш нещо,пиши!
aleksandra.marinova

Мнениеот rabotnata pchela » 12 Мар 2016, 10:48

Ужас направо, с толкова проблеми с щитовидните жлези на толкова млади хора, хормоните ни вярно са сбъркани. Но аз си мисля, Еутироксът не е ли за понижаване на нивата на TSH?
Аватар
rabotnata pchela

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Рали.Куманова » 12 Мар 2016, 18:53

Здравейте,
Бременна съм в 35г.с. и съм на 23 години.
От известно време ми прилошава много. Пулсът ми (докато съм в легнало, спокойно положение) изведнъж се вдига и е 140.
Сега го измерих и е 130.
Пуснах си изследване за ТСХ, антитела и желязо.
При желязото излезе, че имам дефицит, много ниски стойности.

ТСХ - 2.95 (0.27 - 4.2)
МАТ - 11.55 (0.00 - 37.00)

Виждам, че са в граници. Въпросът е, че исках да се съветвам с ендокринолог, но личната лекарка ми отказа направление, защото нямала основание.
Не съм изследвала ФТ3, ФТ4, пак по преценка на личната лекарка.
Тези стойности на ТСХ нормални ли са при бременност? Възможно ли е да ми става толкова лошо заради проблем в хормоните, които не съм изследвала? Или да обвиня желязо дефицитната анемия за прилошаването и сърцебиенето?

Благодаря за отделеното време!
Рали.Куманова

Мнениеот steliveni » 13 Мар 2016, 02:09

Здравейте!!Аз имам проблеми с щитов жлез.При мен е хиперфункция или базедова болест.Слава богу не се появиха никакви външни признаци.Това при мен е от декември миналата година.В началото пих силни дози пропицил,като съответно всеки месец лекарката ми ги намаляше след правене на необходимите изследвания.Бях много зле и бях отслабнала много .Сега вече се чувствам много по - добре ,само Т4 ми падна малко под нормата,но лекарката ми каза че това било нормално.Не знам дали е нормално ,но се чувствам наистина много добре.Вече пия по 1 хапче на ден пропицил и 1 пропранолол за сърцето.Моят съвет е да се обърнете към добър ендокринолог.Ако лечението ви не е правилно е нормално да се получава така и шега с хормоните не бива.
steliveni

Мнениеот mixanko » 13 Мар 2016, 13:47

Здравейте, бих искал да попитам какво ме съветвате при tsh 4.19. Случаят е следния. От доста години в определени периоди най вече началото на годината имам едно неприятно усещане за ускорен пулс. Никога не съм пил някакви лекарства в тези моменти отшумявало е от самосебеси. Преди 4 години по този повод ми правиха тсх беше 3.14. Сега е 4.19 при референтни стойности до 4.20 фт4 14.96. Останалото в кръвната ми картина е перфектно по думите на личния лекар. Прати ме и на кардиолог, всичко идеално, все пак съм и спортист. Не знам има ли причина да се тревожа за това тсх, възможно ли е по принцип да съм си с по високи стойности, или факта че в случаите като е изследвано все е било в такъв период е повлияло на резултата. Казаха ми от нерви е, което за мен е възможно малко по притеснителен съм но все пак исках да попитам и тук.
mixanko

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Мар 2016, 00:20

Рали.Куманова написа:Здравейте,
Бременна съм в 35г.с. и съм на 23 години.
От известно време ми прилошава много. Пулсът ми (докато съм в легнало, спокойно положение) изведнъж се вдига и е 140.
Сега го измерих и е 130.
Пуснах си изследване за ТСХ, антитела и желязо.
При желязото излезе, че имам дефицит, много ниски стойности.

ТСХ - 2.95 (0.27 - 4.2)
МАТ - 11.55 (0.00 - 37.00)

Виждам, че са в граници. Въпросът е, че исках да се съветвам с ендокринолог, но личната лекарка ми отказа направление, защото нямала основание.
Не съм изследвала ФТ3, ФТ4, пак по преценка на личната лекарка.
Тези стойности на ТСХ нормални ли са при бременност? Възможно ли е да ми става толкова лошо заради проблем в хормоните, които не съм изследвала? Или да обвиня желязо дефицитната анемия за прилошаването и сърцебиенето?

Благодаря за отделеното време!

Уважаема Рали.Куманова,
няма основание да се мисли, че щитовидната жлеза е виновна за оплакванията Ви. Преценката на личната Ви лекарка е правилна. Резултатът от ТСХ е в прицелните стойности за този етап на бременността. Не е необходимо изследване на ФТ3 и ФТ4.
При всяка бременност се увеличава сърдечната честота. Наличието на анемия също е причина за ускоряване на пулса. Честота 140 е притеснителна въпреки това и е необходимо да се изключат и други причини, включително и от сърца на смото сърце.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Мар 2016, 00:30

mixanko написа:Здравейте, бих искал да попитам какво ме съветвате при tsh 4.19. Случаят е следния. От доста години в определени периоди най вече началото на годината имам едно неприятно усещане за ускорен пулс. Никога не съм пил някакви лекарства в тези моменти отшумявало е от самосебеси. Преди 4 години по този повод ми правиха тсх беше 3.14. Сега е 4.19 при референтни стойности до 4.20 фт4 14.96. Останалото в кръвната ми картина е перфектно по думите на личния лекар. Прати ме и на кардиолог, всичко идеално, все пак съм и спортист. Не знам има ли причина да се тревожа за това тсх, възможно ли е по принцип да съм си с по високи стойности, или факта че в случаите като е изследвано все е било в такъв период е повлияло на резултата. Казаха ми от нерви е, което за мен е възможно малко по притеснителен съм но все пак исках да попитам и тук.

Уважаеми mixanko,
ТСХ-то Ви е в референтни граници и не виждам основание за включване на лечение. Предвид че е на горна граница на нормата е препоръчително да повторите изследването след 3м. Дали имате патология на щитовидната жлеза няма как да се каже без допълнителни изследвания. Ако желаете да се изчисти този въпрос отидете да Ви направят ехограф на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Мар 2016, 00:40

Alexandra24 написа:Здравейте, имам завишени нива само на хормон Т4, всички други хормони са в норма. Въпреки това имам множество възелчета и леко уголемена щитовидна жлеза. Цикълът ми идва през 60 дена, въпреки нормалните нива на половите хормони. Лекарите умишлено не са ми изписали никакво лечение,тъй като няма никакво установено заболяване. Мога ли да приемам ''Тирамин'' профилактично и витамини,които съдържат йод?

Уважаема Alexandra24,
Не мисля, че ако приемате желаните от Вас хранителни добавки ще се подобри състоянието на щитовидната Ви жлеза. Витамини съдържащи йод е твърде общо понятие. По принцип йодирането на готварската сол в България е довела до ликвидиране на йодния дефицит и не се препоръчва допълнителен прием на йод. Повишеният прием на йод може да е опасен и да отключи проблем с щитовидната жлеза. Предвид, че и имало отклонение в хормон е неодходимо стриктно да бъдете проследявани.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната