Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
05 Юни 2016, 12:14
Добър ден...искам да попитам дали кортизола...влияе на бързото стареене...кожата ми стана суха и набръчкана,а косата ми побеля,изсуши се и нацъвтя.Освен това съм под непрестанен стрес дори в обикновенни ситуаций.Около корема ми се образуват излишни мазнини,който не се премахват и със спортуване..Преди време изпаднах в депресия и доктора ми препоръча Солиан.За три месеца се състарих със 5-6 години.Моля дайте ми съвет за да знам дали имам нужда от еднокринологичен преглед за кортизола:)Освен това либидото ми се понижи и не изпитвам никакви положителни емоций...възможно ли е това състояние да се дължи на завишено количество на кортизола и той да подтисне серотонина,допамина и тестостерона в организма ми .Благодаря предварително!!!
06 Юни 2016, 15:53
Здравейте Д-р Йорднова, на 12.05.2016 ми махнаха голям нодул в левия лоб на щитовидната жлеза.След излизане на хистологията резултата е:неинвазивна фоликуларна неоплазма на щитовидната жлеза /максимален размер - 3 см/с ядрени характеристики на папиларен карцином.Какво е вашето мнение трябва ли да се маха цялата жлеза или може да се приложат алтернативни методи с билки или нещо друго. Към края на седмицата ще си направя изследване на TSH показателя.
07 Юни 2016, 14:09
Здравейте д-р Йорданова, от 2013 г. проследявам щитовидните си хормони във връзка със силно главоболие, което от началото на тази година се проявява доста по-рядко. Направен ми е ямр 2015 г. септември месец, който не показва нищо притеснително, според доц. Герасимов-републикански консултант по неврология.
Стойностите на хорманите са ми както следва: 1. 04.07.2013 г. лаборатория Кандиларов- FT3-4.82 при реф.стойности 3.1-6.8; FT4-13.81 при реф.стойности 12-22; ТСХ-2.4 при реф.стойности 0.27-4.2
2. 02.04.2014 г. същата лаборатория ТСХ 3.06
3.20.04.2015 г. лаборатория Цибалаб ТСХ-5.730 при реф.стойности 0.27-4.2
4.21.04.2015 г. ехография на жлезата със следните показатели: истимус-неувеличен; ляв лоб-размери 41/14/14.5 мм; десен лоб-размери 44/14.5/17.3 мм. "Двустранно нормални размери, лекостепенна нехомогенност на паренхима, нормален вътрепаренхимен кръвоток". Заключение-."Дифузни и сруктурни промени в паренхима".
След този преглед не ми е назначено никакво лечение.
5.17.10.2015 г. лаборатория Цибалаб FT3-4.02 при реф.стойности 3.1-6.8; FT4-12.70 при реф.стойности 12-22; ТСХ-5.05 при реф.стойности 0.27-4.2. Отново без хормонални прапарати. Всъщност до момента съм приемала само 2 пъти на ден по 15 капки Lymphomiozot за два месеца 12.2015-02.2016 г.
6. 26.03.2016 г. лаборатория Цибалаб По самоинициатива си пуснах антитела. TAT<10.00 при реф.стойности < 115, MAT 6.32 при реф.стойности <34; TSH-4.93 при реф.стойности 0.27-4.2.
Много ще съм Ви благодарна за мнение, отностно клиничната картина, защото имам две мнения от ендакринолози, едното е 25 мг. еутирокс сутрин, на гладно, с диагноза "Тириоидит-неуточнен", а второто е, че жлезата е с нормална структура и не се налага лечение, а само проследяване на граничните стойности на хормоните. С половите хормони нямам проблем, на 36 г. навършени години съм и гинеколожката ми е предписвала Фемикур за ПМС (отново във връзка с главоболието), но при последната консултация ми каза да си намеря добър ендокринолог, който да ми постави диагноза, защото при проблем с функцията на щитовидната жлеза, тя трябва да е наясно и да се съобрази с лечението, предписано от ендокринолога.
Предварително Ви благодаря!
08 Юни 2016, 06:30
night_wolf1984 написа:Добър ден...искам да попитам дали кортизола...влияе на бързото стареене...кожата ми стана суха и набръчкана,а косата ми побеля,изсуши се и нацъвтя.Освен това съм под непрестанен стрес дори в обикновенни ситуаций.Около корема ми се образуват излишни мазнини,който не се премахват и със спортуване..Преди време изпаднах в депресия и доктора ми препоръча Солиан.За три месеца се състарих със 5-6 години.Моля дайте ми съвет за да знам дали имам нужда от еднокринологичен преглед за кортизола:)Освен това либидото ми се понижи и не изпитвам никакви положителни емоций...възможно ли е това състояние да се дължи на завишено количество на кортизола и той да подтисне серотонина,допамина и тестостерона в организма ми .Благодаря предварително!!!
Уавжаеми night_wolf1984,
Кожните промени, които описвате не са характерни и не могат да се свържат с повишени нива на кортизола. Намалено либидо и преразпределение на мастната тъкан към корема могат да се предизвикат от завишени нива на кортизол. Няма как да предположа дали имате ендокринен проблем или не. От описанието, което правите не мисля, че може да се касае за ендокринно заболяване свързано с повишени нива на кортизол. Хроничният стрес не се лекува от ендокринолог. Ако имате проблем с тестостерона определено трябва да се обърнете към ендокринолог. Той ще прецени дали и как може да Ви помогне.
08 Юни 2016, 07:10
angel74 написа:Здравейте Д-р Йорднова, на 12.05.2016 ми махнаха голям нодул в левия лоб на щитовидната жлеза.След излизане на хистологията резултата е:неинвазивна фоликуларна неоплазма на щитовидната жлеза /максимален размер - 3 см/с ядрени характеристики на папиларен карцином.Какво е вашето мнение трябва ли да се маха цялата жлеза или може да се приложат алтернативни методи с билки или нещо друго. Към края на седмицата ще си направя изследване на TSH показателя.
Уважаеми angel74,
Вие си вземайте билки, но щитовидната жлеза трябва да се махне. Знам, че е много трудно да се приеме мисълта за това, че имате рак. Ракът на щитовидната жлеза е заболяване с добра прогноза, когато се следва алгоритъма за лечението му. Не мисля, че е във ваш интерес да пренебрегнете препоръките. Решението е само във вашите ръце.
09 Юни 2016, 07:24
GerganaDimitrova написа:Здравейте д-р Йорданова, от 2013 г. проследявам щитовидните си хормони във връзка със силно главоболие, което от началото на тази година се проявява доста по-рядко. Направен ми е ямр 2015 г. септември месец, който не показва нищо притеснително, според доц. Герасимов-републикански консултант по неврология.
Стойностите на хорманите са ми както следва: 1. 04.07.2013 г. лаборатория Кандиларов- FT3-4.82 при реф.стойности 3.1-6.8; FT4-13.81 при реф.стойности 12-22; ТСХ-2.4 при реф.стойности 0.27-4.2
2. 02.04.2014 г. същата лаборатория ТСХ 3.06
3.20.04.2015 г. лаборатория Цибалаб ТСХ-5.730 при реф.стойности 0.27-4.2
4.21.04.2015 г. ехография на жлезата със следните показатели: истимус-неувеличен; ляв лоб-размери 41/14/14.5 мм; десен лоб-размери 44/14.5/17.3 мм. "Двустранно нормални размери, лекостепенна нехомогенност на паренхима, нормален вътрепаренхимен кръвоток". Заключение-."Дифузни и сруктурни промени в паренхима".
След този преглед не ми е назначено никакво лечение.
5.17.10.2015 г. лаборатория Цибалаб FT3-4.02 при реф.стойности 3.1-6.8; FT4-12.70 при реф.стойности 12-22; ТСХ-5.05 при реф.стойности 0.27-4.2. Отново без хормонални прапарати. Всъщност до момента съм приемала само 2 пъти на ден по 15 капки Lymphomiozot за два месеца 12.2015-02.2016 г.
6. 26.03.2016 г. лаборатория Цибалаб По самоинициатива си пуснах антитела. TAT<10.00 при реф.стойности < 115, MAT 6.32 при реф.стойности <34; TSH-4.93 при реф.стойности 0.27-4.2.
Много ще съм Ви благодарна за мнение, отностно клиничната картина, защото имам две мнения от ендакринолози, едното е 25 мг. еутирокс сутрин, на гладно, с диагноза "Тириоидит-неуточнен", а второто е, че жлезата е с нормална структура и не се налага лечение, а само проследяване на граничните стойности на хормоните. С половите хормони нямам проблем, на 36 г. навършени години съм и гинеколожката ми е предписвала Фемикур за ПМС (отново във връзка с главоболието), но при последната консултация ми каза да си намеря добър ендокринолог, който да ми постави диагноза, защото при проблем с функцията на щитовидната жлеза, тя трябва да е наясно и да се съобрази с лечението, предписано от ендокринолога.
Предварително Ви благодаря!
Уважаема GerganaDimitrova,
От 1 година има данни за намалена функция на щитовидната жлеза при променена структура на жлезата. Предвид възрастта и ако липсват придружаващи заболявания най-вероятно трябва да се старира лечение.
18 Юни 2016, 15:25
Здравейте. В момента приемам Еутирокс 100mg по предписание за хипофункция на щитовидната жлеза. Казано ми беше да пия по едно хапче всяка сутрин на гладно, тъй като сутрин активността на жлезата е най-висока. От 4 месеца работя нощни смени и продължавам с приема. Въпросът ми е дали промяната в дневния режим и физическата умора непосредствено преди приема влият на активността на хапчето и дали това може да доведе до рязко покачване/спадане на активността на жлезата. Благодаря!
20 Юни 2016, 07:20
mtankova написа:Здравейте. В момента приемам Еутирокс 100mg по предписание за хипофункция на щитовидната жлеза. Казано ми беше да пия по едно хапче всяка сутрин на гладно, тъй като сутрин активността на жлезата е най-висока. От 4 месеца работя нощни смени и продължавам с приема. Въпросът ми е дали промяната в дневния режим и физическата умора непосредствено преди приема влият на активността на хапчето и дали това може да доведе до рязко покачване/спадане на активността на жлезата. Благодаря!
Уважаема mtankova,
След вземането на Еутирокса медикамента остава дълго в кръвта - полуживота му е около 7 дни. Причината за вземане сутрин преди храна е за да може да се абсорбира по-добре. Левотироксинът /основната съставна на Еутирокса/ се свързва с много йони от храни, лекарства и напитки и остава в стомаха. Така до организма не достига необходимият му хормон. Нощните смени биха пречели ако ядете по време на тях. Трябва да има минимум 4 часа между вземането на медикамента и предходното хранене.
01 Юли 2016, 19:44
Здравейте, д-р Йорданова
Имам следния въпрос: имам бебенце на три месеца, храни се само с кърма. Тъй като имам проблем със загнояване на един палец ( панарициум), след консултация с хирург ми назначи терапия 3 дена обработване на мястото с браунол - няколко капки по три, четири пъти на ден.
Доколкото четох, йодът се абсорбира изключително силно през кожата, а в кърмата се излъчва вв пъти повече отколкото в майчиния организъм.
Мога ли да проведа курса на лечение или е по-добре да спра за да не навредя на бебенцето?
Днес раната ми беше обработена обилно с този препарат и се притеснявам да не навредя чрез кърмата на бебчето ми, успокоявам се, че все пак става въпрос за 2-3 дена лечение.
03 Юли 2016, 17:08
Eva Ell написа:Здравейте, д-р Йорданова
Имам следния въпрос: имам бебенце на три месеца, храни се само с кърма. Тъй като имам проблем със загнояване на един палец ( панарициум), след консултация с хирург ми назначи терапия 3 дена обработване на мястото с браунол - няколко капки по три, четири пъти на ден.
Доколкото четох, йодът се абсорбира изключително силно през кожата, а в кърмата се излъчва вв пъти повече отколкото в майчиния организъм.
Мога ли да проведа курса на лечение или е по-добре да спра за да не навредя на бебенцето?
Днес раната ми беше обработена обилно с този препарат и се притеснявам да не навредя чрез кърмата на бебчето ми, успокоявам се, че все пак става въпрос за 2-3 дена лечение.
Уважаема Eva Ell,
Възможно е да се резорбира йод през кожата при локално приложение на браунол. Предполагам, че зоната е малка и рискът за повлияване на щитовидната жлеза на детето е малък. Не трябва да има допир между третираната зона и кожата на детето. Всяко лечение трябва да се съобразят рискове и ползи. Редно е да обсъдите с лекаря назначил лечението опасенията си и алтернативни възможности за лечение.