chudqseisemaq написа:Здравейте отново, бях на преглед при проф. ендокринолог и получих диагноза ХАШИТОКСИКОЗА, започнах лечение с Тирозол и бетаблокер за сърцебиенето. Какво бихте казали за тази болест? Доколкото разбрах е близка до Базедова болест и често се бъркат. Казаха ми, че лечението продължава от 1,5-2 г най-малко. Смятате ли, че при овладяване на болестта на щитовидната жлеза, ще се скрие витилигото? И двете са автоимунни, доколкото ми е известно. Благодаря Ви за изчерпателния отговор!
Sevdit000 написа:Здравейте! Аз съм на 23 години и преди месец ми откриха хипотериодизъм. Имах тсх- 9.17, фт4 16.12, глюкоза- 3.67, пролактин-420.8 и анти тро- 115.20.Започнах с еутирокс 62.5, после намалихме на 50, но нещата станаха по-зле. Отидох на друг лекар и той ми назначи еутирокс 12,5, селен и инофолик прахчета. Пия ги вече месец, но усещам едно парене в тила и врата си, затруднено дишане,напрегнатост, отслабвам и имам диария. Въпросът ми е възможно ли е да съм хипотериодизъм, а да имам симптоми на хипер и какво следва са се направи в този случай. И това парене в главата възможно ли е да е от жлезата? С продължителен прием на тези лекарства ще отшумят ли симптомите? Благодаря ви предвариъелно
tulip_bs написа:Здравейте, на 39 години съм и съм с микропролактином, открит през 2014 г след направено ЯМР във ВМА- София. През пролетта на 2015 г. съм била за няколко дни в Александровска болница относно това заболяване и уточняване на точната доза за приемане на Dostinex, тъй като нивата на пролактина успяха да паднат трайно при 5 таблетки седмично, но с оглед на желанието за забременяване, ми беше препоръчано да заменя достинекса с бромокриптин със схема, но за 3, 4 месеца пролактинът скочи драстично, дори и при покачваща доза и отново го замених с достинекс, като този път се наложи да стигна до 6 таблетки седмично- понеделник, сряда и петък по 2 т. След това дозата ми беше намалена до 3 и 1/2 седмично и пролактинът е бил в норма до преди 1 месец.
Макар и рядко, си изследвам и функцията на щитовидната жлеза и до преди 6 месеца всичко е било наред. Но вчера реших да си направя профилактични изследвания и на пролактина, и на щитовидната жлеза отново. Пролактинът се е покачил, но смятам да направя повторно изследване. А въпросът ми е относно щитовидната ми жлеза. Преди да посетя ендокринолог в Бургас, моля за вашето мнение дали при тези резултати трябва да започна да приемам лекарства? Какви други изследвания ми препоръчвате да си направя?
TSH- 2.27 uIU/ml реф. ст- ст- 0,55- 4,78;
ТАТ- <20 IU/ml реф. ст- ст- <40
МАТ- 63.8 IU/ml реф. ст- ст -<35
FT4- 1.09 ng/dl реф. ст-ст- 0,89- 1,76
пролактин- 32,6 ng/dl р. ст- ст- 2,8- 29,2
Благодаря предварително!
Veni82 написа:Здравейте д-р Йорданова,
Наскоро правих изследвания на щитовидната жлеза заради разлипни симптоми - сърцебиене, световъртеж, умора , топли вълни и паник атаки. Тсх беше 1.7, Тат 220, Мат в норма. На ехография се видяха изменения на Хашимото, но не ми назначиха лечение, тъй като хормона ми е в норма. Все пак възможно ли е при тези резултати, наличие на Хашимото без нарушен хормон, да има такива симптоми свързани с болестта ? Също така относно прием на йод - казаха ми нищо с йод , но пък има един чай Ти лайф , който се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза, но се съдържат в него листа от орех, той би ли могъл да се приема ? Извинявайте, но информацията е противоречива и човек се чуди на кое да вярва...
Благодаря !
Назад към Ендокринология и болести на обмяната
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта