Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Юни 2018, 17:29

Poli7979 написа:Здравейте доктор Йорданова, искам да се консултирам с вас относно приема на л-тирокс от 50 мг , преди две години лекуващия ми ендокринолог ми назначи л тирокс 50 мг и ми каза че трябва да го пия цял живот, никога хормоните ми не са били под нормата а по скоро на границата .бях го спряла за известно време но получих силно сърцебиене ,умора и трудно зарастващи рани . отново почнах да го пия но сега имам още по силно сърцебиене в момента хормоните са ми:ft4-12,44, tsh0,60, ft3-3,15, магнезий-0,81, холестерол, триглицеридите са ни в много завишени нива.Преди 10 години съм оперирана от синдром на Кушинг _ макронуделна хиперплазия в ендокринология Акад Иван Пенчев гр София, имам и диабет тип 2 , метаболитен и хипертония доста съм надала на тегло моля за вашия професионален съвет да продължа ли с л-тирокс 50мг и съвет за сърцебиенето.Предварително ви благодаря

Уважаеми Poli7979,
посетете ендокринолог за да се уточни подходящата дозировка на хормона за Вас. Предвид оплакванията, намалете дозировката на Л-тироксина на 1/2 през ден (т.е. 25 мкг), а в останалите дни 50 мкг, докато успеете да посетите лекар. Не съм убедена каква трябва да Ви е дозата, т.к. не казвате на колко сте години и от колко време сте възобновили приема на медикамента.
Сърцебиенето най-вероятно е с друга причина. Преди всичко, трябва да се обиктивизира каква е честотата на сърцето, ритмично ли бие и т.н. Необходимо е да се направи ЕКГ. Необходимо е да се провери и контролът на другите заболявания.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 876
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот emiliahristova65 » 07 Юли 2018, 16:45

Zdraveite , doktorke!parvo se izvinqvam za latinicata! Diagnozata mi e struma nodoza.TSH e 2.225. na zadna stena na desen lob-izoehogenen nehomogenen nodul s razmeri -9,9, 13 mm-smesena vaskularizaciq. V sasedstvo hipoehogenen nodul-4mm.v dolniq polius,hipoehogenen nodul-5 mm.Lqv lob,kaudalno hipoehogenen,nehomogenen nodul -8,6,9mm, s periferna vaskularizaciq.Doktorkata , ne mi nazna4i hormonalno le4enie.na 53 godini sam.polu4avam po visok puls i nespokoisvie, mravu4kane po krakata.Tq kaza, ako iskam az da se podloja na biopsiq vav Varna,tai kato sam ot Ruse.Ne kaza nisto za operaciq.Molq kajete trqbva li da izsledvam i drugi hormoni i trqbva li da hodq na biopsiq?Ima li tazi vazmojnost da sprat da rastat vazli po jlezata i mravu4kaneto dali e ot neq, zahar nqmam. Blagodarq za otdelenoto vreme.
emiliahristova65
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Сеп 2017, 17:03

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 09 Юли 2018, 07:25

emiliahristova65 написа:Zdraveite , doktorke!parvo se izvinqvam za latinicata! Diagnozata mi e struma nodoza.TSH e 2.225. na zadna stena na desen lob-izoehogenen nehomogenen nodul s razmeri -9,9, 13 mm-smesena vaskularizaciq. V sasedstvo hipoehogenen nodul-4mm.v dolniq polius,hipoehogenen nodul-5 mm.Lqv lob,kaudalno hipoehogenen,nehomogenen nodul -8,6,9mm, s periferna vaskularizaciq.Doktorkata , ne mi nazna4i hormonalno le4enie.na 53 godini sam.polu4avam po visok puls i nespokoisvie, mravu4kane po krakata.Tq kaza, ako iskam az da se podloja na biopsiq vav Varna,tai kato sam ot Ruse.Ne kaza nisto za operaciq.Molq kajete trqbva li da izsledvam i drugi hormoni i trqbva li da hodq na biopsiq?Ima li tazi vazmojnost da sprat da rastat vazli po jlezata i mravu4kaneto dali e ot neq, zahar nqmam. Blagodarq za otdelenoto vreme.

Уважаеми emiliahristova65,
Щом ТСХ е в референтни граници, жлезата Ви функционира нормално. Ако се налагаха допълнителни изследвания, ендокринолога, щеше да Ви насочи. Към момента не е необходимо да изследвате други хормони. При наличие на промени в структурата на щитовидната жлеза, е необходимо проследяване и на функцията на жлезата, т.е. проследяване на хормони с времето.
От споделеното от Вас, не виждам да са споменато описание, което да включва високо рискови характеристики, насочващи за злокачественост. Биопсия при такъв размер на възлите се препоръчва, при наличие на рискови харектеристики или при желание на пациента. Обсъдете с лекаря, осъществил ехографията, какви са характеристиките на вълзите и налага ли се биопсия.
Мравучкането по краката не е свързано с наличието на възлите в жлезата.
Няма как да се постигне спиране на растежа на възлите с лекарства. За момента не мисля, че има индикации за операция. Изисква се проследяване, за да се види дали ще нараснат или не и какво трябва да е поведението.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 876
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот tonihink » 09 Юли 2018, 18:41

Уважаема Др. Йорданова. Бих искал предварително да Ви благодаря за отговорът Ви и за това това че отнемам от времето Ви. Профилактично си пускам изследвания за щит. жлеза тъй като майка ми Бод да я прости имаше гуша и брат ми пие също от няколко години Л Тироксин 50. Аз правих няколко години изследвания в София и имам следните резултати.
Тсх 2015 г. 0.571

ТСХ 2016 г. 0.484

ТСХ 2017 г. 0.504
със хормони 2017
Мат - анти типо - 28.5
ТАТ - анти тг. - 27.5
фт 4 - 1.25
фт 3 - 4.72

ТСХ 2018 г. 0.354
хормоните ще бъдат готови утре.

Бихте ли ми дали въз основа на тези резултати ваше мнение относно моето състояние.
Благодаря Ви много.
Антон
tonihink
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Юли 2018, 17:55

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Юли 2018, 07:33

tonihink написа:Уважаема Др. Йорданова. Бих искал предварително да Ви благодаря за отговорът Ви и за това това че отнемам от времето Ви. Профилактично си пускам изследвания за щит. жлеза тъй като майка ми Бод да я прости имаше гуша и брат ми пие също от няколко години Л Тироксин 50. Аз правих няколко години изследвания в София и имам следните резултати.
Тсх 2015 г. 0.571
ТСХ 2016 г. 0.484
ТСХ 2017 г. 0.504
със хормони 2017
Мат - анти типо - 28.5
ТАТ - анти тг. - 27.5
фт 4 - 1.25
фт 3 - 4.72
ТСХ 2018 г. 0.354
хормоните ще бъдат готови утре.
Бихте ли ми дали въз основа на тези резултати ваше мнение относно моето състояние.
Благодаря Ви много.
Антон

Уважаеми tonihink,
не виждам причина за притеснение. За момента изследванията, които цитирате са в референтни граници /поне за методиките, които използват повечето лаборатории/. За да се каже дали имате риск от развитие на проблем с щитовидната жлеза в близко бъдеще, трябва да се знаят нивата и на антителата, но и да се осъществи ехографско изследване на щитовидната жлеза. Без да се има цялата информация няма как да се направи заключение, дали имате или не проблем с щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 876
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот tonihink » 10 Юли 2018, 13:26

Уважаема Др. Йорданова,
много Ви благодаря за навременният отговор. Днеска ми излязоха и хормоните.
Стойностите на цялото изследване са следните:

TSH 0.354 uIU/ml при норма 0.27-4.2

fT4 1.38 ng/dl

TSH 0.354 uIU/ml

fT3 5.02 pmol/l

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
MAT/anti -Tpo/ 36.5 IU/ml при норма <34

притеснен сам от стойността на МАТ - не че разбирам,

Ще ме посъветвате ли да пусна и ТАТ - анти ? или няма нужда.

От изледването се вижда че имам и рисков холестерол

HDL-холестерол/HDL-cholesterol 1.21 mmol/l при норма >1.0

Холестерол/T Cholеsterol -
6.16 mmol/l при норма<5.2; риск: 5,2-6,2; висок: >6.2

LDL-холестерол/LDL-cholesterol
4.52 mmol/l при норма < 3.7

VLDL-холестерол/VLDL-cholesterol
0.19 mmol/l при норма < 0.90


Триглицериди/Triglycerides 0.96 mmol/l при норма 0.4-1.7
Глюкоза/Glucose 5.29 mmol/l при норма 3.3-6.0

Какво бихте ме посъветвали.

В какъв хранителен режим трябва да се стремя ?

Благодаря Ви предварително

Антон
tonihink
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Юли 2018, 17:55

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Hristina6 » 11 Юли 2018, 15:37

С хиперактивна щитовидна жлеза съм, мога ли да пия допелхерц актив мено? Какви други таблетки мога да ползвам без йод и соя? Благодаря!
Hristina6
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Юли 2018, 15:32

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Юли 2018, 07:20

tonihink написа:Уважаема Др. Йорданова,
много Ви благодаря за навременният отговор. Днеска ми излязоха и хормоните.
Стойностите на цялото изследване са следните:
TSH 0.354 uIU/ml при норма 0.27-4.2
fT4 1.38 ng/dl
TSH 0.354 uIU/ml
fT3 5.02 pmol/l
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
MAT/anti -Tpo/ 36.5 IU/ml при норма <34
притеснен сам от стойността на МАТ - не че разбирам,
Ще ме посъветвате ли да пусна и ТАТ - анти ? или няма нужда.
От изледването се вижда че имам и рисков холестерол
HDL-холестерол/HDL-cholesterol 1.21 mmol/l при норма >1.0
Холестерол/T Cholеsterol - 6.16 mmol/l при норма<5.2; риск: 5,2-6,2; висок: >6.2
LDL-холестерол/LDL-cholesterol 4.52 mmol/l при норма < 3.7
VLDL-холестерол/VLDL-cholesterol 0.19 mmol/l при норма < 0.90
Триглицериди/Triglycerides 0.96 mmol/l при норма 0.4-1.7
Глюкоза/Glucose 5.29 mmol/l при норма 3.3-6.0
Какво бихте ме посъветвали.
В какъв хранителен режим трябва да се стремя ?
Благодаря Ви предварително
Антон

Уважаеми tonihink,
не мисля, че има причина за притеснение. Леко повишената стойност на МАТ може да се дължи на различни причини. За да сме категорични, че причината за повишаването на показателя е наличие на заболяване, стойността трябва да е пъти над нормата. За да се постави диагноза е необходимо информацията от лабораторните изследвания да се допълни и от резултата от ехографското изследване.
От другите показатели, са Ви открили повишен общ и лош холестерол. За да се прецени дали трябва да приемате медикаменти и какви, трябва да се знае какъв е сърдечно-съдовия Ви риск. Докато посетите лекар за да прецени необходимостта от лечение се мъчете да се храните здравословно.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 876
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Юли 2018, 07:26

Hristina6 написа:С хиперактивна щитовидна жлеза съм, мога ли да пия допелхерц актив мено? Какви други таблетки мога да ползвам без йод и соя? Благодаря!

Уважаема Hristina6,
производителят на хранителната добавка не е посочил да има противопоказание за прием на продукта, следователно можете да го приемате. Ако Ви се налага да приемате други продукти, преди да го направите, проверете листовката за противопоказания. В сайта на Фрамар може да намерите необходимата информация.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 876
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Eristoff » 17 Юли 2018, 08:56

Здравейте, искам да попитам дали е необходимо да се изследвам и какво по точно.. Мъж на 31, понякога изпитвам постоянен глад също и за сладко. Иначе съм слаб. Чувствам слабост в костите а при физ.дейност и болка. Раздразнителност и депресия понякога. Казаха да си напр. TSH ? Достатъчен ли е този тест за подобни симптоми? Благодаря
Eristoff
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Юни 2017, 12:56

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта