Рали написа:Здравейте, д-р Йорданова, имам топче под езика което след натиск изхвърля слюнка, също така имам топче под брадичката и около него още такива не ме боли но понякога стават по големи и затрудняват преглъщането ми, също имам силен косопад от 2 години и вече оставам без коса, появи ми се и акне и имам поднормено тегло 42 кг съм на 24 години.Въпросът ми е всички тези неща свързани ли са с щитовидната жлеза и какво трябва да направя за всеки един от проблемите. Благодаря за отговора предварително много ще съм Ви благодарна.
Уважаеми Рали,
Щитовидната жлеза е разположена в шията. За да се намери най-добър ориентир е адамовата ябълка. Много рядко е възможно да има малки частици от щитовидна тъкан извън тиреоидеята. Под езика нормално има месесто израстъче, където се завършват отводящите канали на слюнчните жлези.
Не е нормално да има топче, което да затруднява преглъщането. Отидете на лекар за да прецени за какво става въпрос.
Поднорменото тегло може да има много причини, включително и патология на щитовидната жлеза. За да се разбере има или не връзка е необходимо да се проведе скрининг за заболяване на щитовидната жлеза - да се проведе изследване на ТСХ. Ако е извън нормата тогава ще се проведат по-нататъшни изследвания.