Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот tonina » 01 Мар 2019, 14:54

Здравейте, на дъщеря ми /на 15г./ й откриха кисти на щитовидната жлеза. Лекарят каза, че не са за операция и трябва да се следят. Проблемът е, че тя е страшно раздразнителна, на моменти направо агресивна. Непрекъснато си мени мненията и ако не си съгласен с нея, изпада в голяма раздразнителност. Възможно ли е това да е от проблемите с щитовидната жлеза ?
tonina
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Мар 2019, 14:44

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Мар 2019, 12:01

/tonina написа:Здравейте, на дъщеря ми /на 15г./ й откриха кисти на щитовидната жлеза. Лекарят каза, че не са за операция и трябва да се следят. Проблемът е, че тя е страшно раздразнителна, на моменти направо агресивна. Непрекъснато си мени мненията и ако не си съгласен с нея, изпада в голяма раздразнителност. Възможно ли е това да е от проблемите с щитовидната жлеза ?

Уважаема tonina,
при промяна във функцията на щитовидната жлеза е възможно да има и промяна в поведението на човек. Кистата не щитовидната жлеза сама по себе се не се очаква да доведе до някакво изменение във функцията. Без да се знаят данните от хормоналните резултати, няма как да се изключи наличие на изменение във функцията на жлезата. Описанието на поведението на дъщеря Ви, много повече прилича на пубертет, отколкото на някакъв друг проблем.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 961
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот walqgeorgiewa » 11 Мар 2019, 12:49

Здравейте.
Преди година съм оперирана с диагноза
С 73 Ca glandulae thyreoidea E04.2 Struma nodosa gr ll- lll и диагноза Е 89.0 постоперстивен хипотиреодизъм след деснострунна лобектомия и субторална резекция на ляв дял. Двустранна пареза на рекуретните нерви.
От преди месец съм с Трахеостомия и след това Ларингоскопия. Вече 20 дни са минали от втората операция. Предполагам че сте се с блъсквали с такива въпроси аз не можах да намеря отговори: много бързо се измарям, става въпрос от предвижване едната стая в другата. Кога ще започна да дишате през носа и устата? В момента дишам през канюлата. Щом и сложа тапата и спирам да дишам. Може би аз нещо неправилно правя. При гълтане на вода и храна до кога ще имам болка и за винаги ли ще остане задавянето? При най малкото неправилно преглъщане, или поза ... постоянно се задавам и кашлям докато не си сменя вътрешността на канюлата не мога да се успокоя. Може би на ден това става повече от 50 пъти и през ноща... много мръсотия излиза през нея. Дали това е нормално? След колко време ще ми махнат канюлата? При тези симптоми се страхувам че скоро няма да е. Гласът ми след колко време ще се появи? Чак този въпрос ме е страх да го задам.
Имам и още въпроси, но ще спра да тук. Благодаря предварително.
walqgeorgiewa
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Мар 2019, 12:09

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 13 Мар 2019, 08:11

walqgeorgiewa написа:Здравейте.
Преди година съм оперирана с диагноза
С 73 Ca glandulae thyreoidea E04.2 Struma nodosa gr ll- lll и диагноза Е 89.0 постоперстивен хипотиреодизъм след деснострунна лобектомия и субторална резекция на ляв дял. Двустранна пареза на рекуретните нерви.
От преди месец съм с Трахеостомия и след това Ларингоскопия. Вече 20 дни са минали от втората операция. Предполагам че сте се с блъсквали с такива въпроси аз не можах да намеря отговори: много бързо се измарям, става въпрос от предвижване едната стая в другата. Кога ще започна да дишате през носа и устата? В момента дишам през канюлата. Щом и сложа тапата и спирам да дишам. Може би аз нещо неправилно правя. При гълтане на вода и храна до кога ще имам болка и за винаги ли ще остане задавянето? При най малкото неправилно преглъщане, или поза ... постоянно се задавам и кашлям докато не си сменя вътрешността на канюлата не мога да се успокоя. Може би на ден това става повече от 50 пъти и през ноща... много мръсотия излиза през нея. Дали това е нормално? След колко време ще ми махнат канюлата? При тези симптоми се страхувам че скоро няма да е. Гласът ми след колко време ще се появи? Чак този въпрос ме е страх да го задам.
Имам и още въпроси, но ще спра да тук. Благодаря предварително.

Уважаеми walqgeorgiewa,
нямам никакъв опит с пациенти като Вас. При мен идват вече възстановени пациенти, които имат проблем с дозирането на хормоните. Щом операцията е била преди 20 дни, имате право на контролен преглед в клиниката, където е осъществена интервенцията. Там най-точно могат да Ви дадат отговори на въпросите. Отговори може да Ви даде и специалист УНГ.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 961
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот walqgeorgiewa » 13 Мар 2019, 10:28

Благодаря ви много за бързият отговор!
walqgeorgiewa
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Мар 2019, 12:09

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Lunenluch2 » 15 Мар 2019, 19:03

Здравейте,моля за мнение.
Симптомите са постоянна замаяност,сърцебиене(130),отпадналост,световъртеж,гадене,невъзможност за съсредоточаване,изпотяване,суфебрилна треска,постоянна жажда,тревожност,задух и припадък,гладък език и мазна кожа.Ще бъда много благодарна,ако разчетете резултатите.Касае се за момиче на 27 години
Левкоцити (Leu) 5.62 10^9/l 3.5 10.5
Гранулоцити(Gran) % 43.3 % 50 75 L
Моноцити (Mo) % 8.4 % 3 11
Лимфоцити (Lym) % 44.8 % 20 48
Еозинофили (Eo) % 2.3 % 0 5
Базофили (Ba) % 1.2 % 0 2
Гранулоцити (Gran) 2.43 10^9/l 2.0 6.5
Моноцити (Mo) 0.47 10^9/l 0.1 0.8
Лимфоцити (Lym) 2.52 10^9/l 1.1 3.8
Еозинофили (Eo) 0.13 10^9/l 0.0 0.5
Базофили (Ba) 0.07 10^9/l 0.0 0.1
Еритроцити (Er) 4.12 10^12/l 3.5 5.5
Хемоглобин (Hb) 138.0 g/l 120 165
Хематокрит (Ht) 0.422 l/l 0.35 0.49
MCV 102.4 fl 82 96 H
MCH 33.5 pg 27 32 H
MCHC 327.0 g/l 320 360
RDW 11.9 % 11 16
Тромбоцити (Tr) 253.0 10^9/l 140 490
MPV 9.8 fl 7.0 12.0
СУЕ 11.0 mm/h 0 20
КЛИНИЧНА ХИМИЯ
Глюкоза 5.52 mmol/l 3.5 6.1
Креатинин
Креатинин 69.4 µmol/l 50 98
eGFR - CKD EPI формула 104 мл/мин 60 120
ЕЛЕКТРОЛИТИ И МИКРОЕЛЕМЕНТИ
Натрий (Na) и Калий (K) комплексно
Калий 4.47 mmol/l 3.5 5.5
Натрий 139.0 mmol/l 135 155
Lunenluch2
 
Мнения: 11
Регистриран на: 31 Мар 2014, 14:24

Стойност на TSH при опити за забременяване

Мнениеот Евелина Кръстева » 15 Мар 2019, 20:01

Здравейте , от доста време се опитвам да забременея. Гинекологът ми ме изпрати на изследване на хормоните. Резултатът ми TSH - 4,170mIU/I , при референти стойности 0,300 - 4,200. Виждам ,че е в норма, но дали не е много висок и това да е причината за липса на бременност?Гинекологът ми ми каза ,само че бил много близо до горната граница.Другите хормони , които изследвах са в средната граница и лекарят ми не намира проблем.
Евелина Кръстева
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Мар 2019, 19:53

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Мар 2019, 17:33

Lunenluch2 написа:Здравейте,моля за мнение.
Симптомите са постоянна замаяност,сърцебиене(130),отпадналост,световъртеж,гадене,невъзможност за съсредоточаване,изпотяване,суфебрилна треска,постоянна жажда,тревожност,задух и припадък,гладък език и мазна кожа.Ще бъда много благодарна,ако разчетете резултатите.Касае се за момиче на 27 години
Левкоцити (Leu) 5.62 10^9/l 3.5 10.5
Гранулоцити(Gran) % 43.3 % 50 75 L
Моноцити (Mo) % 8.4 % 3 11
Лимфоцити (Lym) % 44.8 % 20 48
Еозинофили (Eo) % 2.3 % 0 5
Базофили (Ba) % 1.2 % 0 2
Гранулоцити (Gran) 2.43 10^9/l 2.0 6.5
Моноцити (Mo) 0.47 10^9/l 0.1 0.8
Лимфоцити (Lym) 2.52 10^9/l 1.1 3.8
Еозинофили (Eo) 0.13 10^9/l 0.0 0.5
Базофили (Ba) 0.07 10^9/l 0.0 0.1
Еритроцити (Er) 4.12 10^12/l 3.5 5.5
Хемоглобин (Hb) 138.0 g/l 120 165
Хематокрит (Ht) 0.422 l/l 0.35 0.49
MCV 102.4 fl 82 96 H
MCH 33.5 pg 27 32 H
MCHC 327.0 g/l 320 360
RDW 11.9 % 11 16
Тромбоцити (Tr) 253.0 10^9/l 140 490
MPV 9.8 fl 7.0 12.0
СУЕ 11.0 mm/h 0 20
КЛИНИЧНА ХИМИЯ
Глюкоза 5.52 mmol/l 3.5 6.1
Креатинин
Креатинин 69.4 µmol/l 50 98
eGFR - CKD EPI формула 104 мл/мин 60 120
ЕЛЕКТРОЛИТИ И МИКРОЕЛЕМЕНТИ
Натрий (Na) и Калий (K) комплексно
Калий 4.47 mmol/l 3.5 5.5
Натрий 139.0 mmol/l 135 155

Уважаеми Lunenluch2,
изследванията Ви са нормални и насочват към проблем. Оплакванията, които описвате са много разнородни и не насочват какъв проблем да се търси. Пуснете си изследване на ТСХ за да се потърси заболяване на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 961
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Стойност на TSH при опити за забременяване

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Мар 2019, 17:41

Евелина Кръстева написа:Здравейте , от доста време се опитвам да забременея. Гинекологът ми ме изпрати на изследване на хормоните. Резултатът ми TSH - 4,170mIU/I , при референти стойности 0,300 - 4,200. Виждам ,че е в норма, но дали не е много висок и това да е причината за липса на бременност?Гинекологът ми ми каза ,само че бил много близо до горната граница.Другите хормони , които изследвах са в средната граница и лекарят ми не намира проблем.

Уважаема Евелина Кръстева,
предвид неуспехите при опитите за забременяването е уместно да посетите ендокринолог с резултатите от изследванията, за да се прецени дали не може да се помогне. Предвид резултатът от ТSH, Ви препоръчвам да изследвате и аnti-TPO. Това ще е от полза при вземане на решение дали имате или не заболяване на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 961
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Lunenluch2 » 21 Мар 2019, 00:22

Dr Stella Yordanova написа:
Lunenluch2 написа:Здравейте,моля за мнение.
Симптомите са постоянна замаяност,сърцебиене(130),отпадналост,световъртеж,гадене,невъзможност за съсредоточаване,изпотяване,суфебрилна треска,постоянна жажда,тревожност,задух и припадък,гладък език и мазна кожа.Ще бъда много благодарна,ако разчетете резултатите.Касае се за момиче на 27 години
Левкоцити (Leu) 5.62 10^9/l 3.5 10.5
Гранулоцити(Gran) % 43.3 % 50 75 L
Моноцити (Mo) % 8.4 % 3 11
Лимфоцити (Lym) % 44.8 % 20 48
Еозинофили (Eo) % 2.3 % 0 5
Базофили (Ba) % 1.2 % 0 2
Гранулоцити (Gran) 2.43 10^9/l 2.0 6.5
Моноцити (Mo) 0.47 10^9/l 0.1 0.8
Лимфоцити (Lym) 2.52 10^9/l 1.1 3.8
Еозинофили (Eo) 0.13 10^9/l 0.0 0.5
Базофили (Ba) 0.07 10^9/l 0.0 0.1
Еритроцити (Er) 4.12 10^12/l 3.5 5.5
Хемоглобин (Hb) 138.0 g/l 120 165
Хематокрит (Ht) 0.422 l/l 0.35 0.49
MCV 102.4 fl 82 96 H
MCH 33.5 pg 27 32 H
MCHC 327.0 g/l 320 360
RDW 11.9 % 11 16
Тромбоцити (Tr) 253.0 10^9/l 140 490
MPV 9.8 fl 7.0 12.0
СУЕ 11.0 mm/h 0 20
КЛИНИЧНА ХИМИЯ
Глюкоза 5.52 mmol/l 3.5 6.1
Креатинин
Креатинин 69.4 µmol/l 50 98
eGFR - CKD EPI формула 104 мл/мин 60 120
ЕЛЕКТРОЛИТИ И МИКРОЕЛЕМЕНТИ
Натрий (Na) и Калий (K) комплексно
Калий 4.47 mmol/l 3.5 5.5
Натрий 139.0 mmol/l 135 155

Уважаеми Lunenluch2,
изследванията Ви са нормални и насочват към проблем. Оплакванията, които описвате са много разнородни и не насочват какъв проблем да се търси. Пуснете си изследване на ТСХ за да се потърси заболяване на щитовидната жлеза.

Здравейте!TSH e 3.67.
При намалени гранулоцити и повишени MCV и MCH може ли да се говори за мегалобластна анемия?Стойностите на тези показатели от години намаляват и съответно покачват.Какви изследвания допълнително трябва да се направят или ще трябва консултация с хематолог?
Lunenluch2
 
Мнения: 11
Регистриран на: 31 Мар 2014, 14:24

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта