Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Мар 2019, 08:18

Lunenluch2 написа:Здравейте!TSH e 3.67.
При намалени гранулоцити и повишени MCV и MCH може ли да се говори за мегалобластна анемия?Стойностите на тези показатели от години намаляват и съответно покачват.Какви изследвания допълнително трябва да се направят или ще трябва консултация с хематолог?

Уважаеми Lunenluch2,
при хемоглобин 138 g/l и нормална стойност на еритроцити, може да се изключи наличието на анемия. Нито един от показалите, които цитирате не може да е причина за оплакванията Ви. Нормалната стойност на ТСХ изключват наличие на нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Предвид наличието на повишена сърдечна честота 130, която сте установили е уместно да се консултирате с кардиолог за да се потърси причината за нея.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Rules95 » 24 Мар 2019, 15:08

Здравейте , докторе!

По принцип през целия си живот съм бил слабо момче - буквално мършев.След преглед при ендокринолог е установено поднормено тегло (ИТМ 18) и следните изследвания :

TSH - 2.66 (Реф.с.т 0.38-5.33)
FT3 - 4.37 (Реф с.т 2.50-3.90)

ФТ 3 повишен.ФТ 4 също бе пуснат , но нямам излседването , спомням си , че беше на границата , тоест още малко и той да бъде повишен.Изписан е Тирозол 5мг.След 4 месеца приемане на тирозол , отново на преглед.Ендокринолога пуска само ФТ 3 - този път е 4.10 (Реф с.т 2.50-3.90).
Увеличава дозата на 10 мг.Отново след 4 месеца прием , отново на преглед и ФТ 3 е нормализиран.През цялото това време ендокринолога следеше само ФТ 3.Всички тези изследвания са проведени през 2018 г.Килограмите ми не мърдат.През Януари 2019 отивам на преглед при доктор по вътрешни болести , заради други оплаквания.Той ми пуска негови си изследвани (ПКК и д.р.) + ТСХ. ТСХ - то беше отишло на 20.46 (Реф.с.т 0.38-5.33). Имам оплаквания като слаба концентрация , липса на либидо , запек.Диагноза хипотиреоидизъм в следствие на предозиране. Спирам тирозола за 20 дена и ТСХ - то става 5.81 (Реф.с.т 0.38-5.33).След 1 месец ТСХ-то е още толкова , доктора ми каза , че трябва да чакам 2 месеца , за да се нормализира.Въпросът ми и проблемът ми е следният...докторе на фона на това , което описвам може ли да ми кажете вашите предположения , защото теглото ми изобщо не мърда ?Уж при хипотиреоидизъм се напълнява , а аз не съм мръднал.

На 24г. съм , момче , 173см. 53 кг.
Rules95
 
Мнения: 13
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:07

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Мар 2019, 10:37

Rules95 написа:Здравейте , докторе!
По принцип през целия си живот съм бил слабо момче - буквално мършев.След преглед при ендокринолог е установено поднормено тегло (ИТМ 18) и следните изследвания :
TSH - 2.66 (Реф.с.т 0.38-5.33)
FT3 - 4.37 (Реф с.т 2.50-3.90)
ФТ 3 повишен.ФТ 4 също бе пуснат , но нямам излседването , спомням си , че беше на границата , тоест още малко и той да бъде повишен.Изписан е Тирозол 5мг.След 4 месеца приемане на тирозол , отново на преглед.Ендокринолога пуска само ФТ 3 - този път е 4.10 (Реф с.т 2.50-3.90).
Увеличава дозата на 10 мг.Отново след 4 месеца прием , отново на преглед и ФТ 3 е нормализиран.През цялото това време ендокринолога следеше само ФТ 3.Всички тези изследвания са проведени през 2018 г.Килограмите ми не мърдат.През Януари 2019 отивам на преглед при доктор по вътрешни болести , заради други оплаквания.Той ми пуска негови си изследвани (ПКК и д.р.) + ТСХ. ТСХ - то беше отишло на 20.46 (Реф.с.т 0.38-5.33). Имам оплаквания като слаба концентрация , липса на либидо , запек.Диагноза хипотиреоидизъм в следствие на предозиране. Спирам тирозола за 20 дена и ТСХ - то става 5.81 (Реф.с.т 0.38-5.33).След 1 месец ТСХ-то е още толкова , доктора ми каза , че трябва да чакам 2 месеца , за да се нормализира.Въпросът ми и проблемът ми е следният...докторе на фона на това , което описвам може ли да ми кажете вашите предположения , защото теглото ми изобщо не мърда ?Уж при хипотиреоидизъм се напълнява , а аз не съм мръднал.
На 24г. съм , момче , 173см. 53 кг.

Уважаеми Rules95,
трудно е да Ви отговоря какви са причините за ниското Ви тегло. В болшинството от случаите има съчетание от фактори. Какво е съучастието на щитовидната жлеза в това, също не мисля че е достатъчно изяснено. При хормоналните изследвания, които цитирате не мисля, че е достатъчно ясно за какъв проблем се касае. Не съм убедена, че във вашия случай е редно да се обсъжда каква е тиреоидната функция само върху един хормон. Пуснете си изследване на TSH, FT4, FT3, след което посетете ендокринолог, тъй като е възможно да се касае за не за често срещано заболяване, а за някой от по-редките щитовидни проблеми.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот kamelia.petrovaa » 08 Апр 2019, 12:24

Здравейте! Приемам Метфогамма 850 може ли заедно с нея да приемам Деанксит?
kamelia.petrovaa
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Апр 2019, 12:19

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 09 Апр 2019, 07:15

kamelia.petrovaа написа:Здравейте! Приемам Метфогамма 850 може ли заедно с нея да приемам Деанксит?

Уважаема kamelia.petrovaа,
можете приемате успоредно двата медикамента.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот tony.andonova » 14 Апр 2019, 15:51

Здравейте.Преди доста години,може би 10 , започнаха да ми се потят ръцете и имах постоянно увеличен пулс денонощно.Тогава тръгнах по лекари.Първо бях при ендокринолог и след опипване на гушата се оказа,че е подута.Преди да продължа искам да отбележа,че съм от малък град и избора на лекар тогава,който направих беше да се доверя на най-добрия тогава (според мен) а именно завеждащата лекарка на ендокринологията.Докато чаках резултатите минах на ехограф.Според неините думи бях имала някакви образования,но не знаеше какви са,смисъл дали е кистички или възли и само изследванията щели да покажат.А те показаха завишени антитела.Разгледа ги и каза,че няма нищо страшно,били само възелчета и повечето хора си живеели така без да подозират дори за заболяването.Диагностицира ме с Хашимото.Сама по себе си тази диагноза не водела до оплакванията,които имах тогава.Каза да се следя веднъж на 6 месеца.Прати ме на кардиолог и той ме прегледа (само кардиограма) видя резултатите от жлезата и потвърди-проблем няма.И така се озовах в кабинета на психиятъра.Честно казано след лечение с АД се почувствах добре,спря сърцебиенето,не се изпотяваха дланите и си бях 6.Не ходих и да се изследвам за гуша.
Тук в Англия (все още пиеща АД) няколко пъти се разтрепервах и получавах главоболие.Съвсем случайно джипито забеляза,че имам увеличен възел,започна да го опипва (видимо е уголемено,но не чак натрапчиво) и ми взеха кръв- ft3 ft4 tsh anti tpo.Всички бяха наред.Нямаше и помен от Хашимото.
Та въпроса ми е може ли да имам някакви оплаквания от увеличена гуша,без да има промени в нейната функция?Само да отбележа,че два месеца след спирането на анридепресантите трудно изкачвам стълби,имам паник атаки по няколко на ден и силно сърцебиене след хранене понякога.Също така понякога само да седя права и имам ускорен пулс.
tony.andonova
 
Мнения: 8
Регистриран на: 11 Апр 2019, 13:13

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Апр 2019, 10:15

tony.andonova написа:Здравейте.Преди доста години,може би 10 , започнаха да ми се потят ръцете и имах постоянно увеличен пулс денонощно.Тогава тръгнах по лекари.Първо бях при ендокринолог и след опипване на гушата се оказа,че е подута.Преди да продължа искам да отбележа,че съм от малък град и избора на лекар тогава,който направих беше да се доверя на най-добрия тогава (според мен) а именно завеждащата лекарка на ендокринологията.Докато чаках резултатите минах на ехограф.Според неините думи бях имала някакви образования,но не знаеше какви са,смисъл дали е кистички или възли и само изследванията щели да покажат.А те показаха завишени антитела.Разгледа ги и каза,че няма нищо страшно,били само възелчета и повечето хора си живеели така без да подозират дори за заболяването.Диагностицира ме с Хашимото.Сама по себе си тази диагноза не водела до оплакванията,които имах тогава.Каза да се следя веднъж на 6 месеца.Прати ме на кардиолог и той ме прегледа (само кардиограма) видя резултатите от жлезата и потвърди-проблем няма.И така се озовах в кабинета на психиятъра.Честно казано след лечение с АД се почувствах добре,спря сърцебиенето,не се изпотяваха дланите и си бях 6.Не ходих и да се изследвам за гуша.
Тук в Англия (все още пиеща АД) няколко пъти се разтрепервах и получавах главоболие.Съвсем случайно джипито забеляза,че имам увеличен възел,започна да го опипва (видимо е уголемено,но не чак натрапчиво) и ми взеха кръв- ft3 ft4 tsh anti tpo.Всички бяха наред.Нямаше и помен от Хашимото.
Та въпроса ми е може ли да имам някакви оплаквания от увеличена гуша,без да има промени в нейната функция?Само да отбележа,че два месеца след спирането на анридепресантите трудно изкачвам стълби,имам паник атаки по няколко на ден и силно сърцебиене след хранене понякога.Също така понякога само да седя права и имам ускорен пулс.

Уважаема Уважаема tony.andonova,
няма как да Ви отговоря дали имате тиреоидит на Хашимото или не. За наличието на увеличена щитовидна жлеза (гуша) си има причина. Каква е причината, която е довела до уголемяването на жлезата, може да се гадае. От написаното от Вас не ми е ясно за възел в щитовидната жлеза става въпрос или за лимфен възел. Ако възела е в щитовидната жлеза, това може да е обяснява защо е увеличена. При всички случаи се изисква обективизиране с ехографско изследване.
Това, че един орган е увеличен по размери, няма как да ни подскаже как функционира. Няма пряка зависимост между функцията и размера на щитовидната жлеза.
Наличието на паник атаки изисква консултация с психиатър и преценка за възобновяване на лечение с антидепресант.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Май 2019, 12:18

diana-andreeva написа:Всичко започна в края на септември с едно постоянно прозяване на всеки 2-3 мин и така доста време не можех да спра да се прозявам. След няколко дни ми се появи и усещане за буца в гърлото. Посетих личния си лекар и той заключи, че е на нервна почва, депресия и ми изписа антидепресанта – Есобел (активното вещество есциталопрам) – ½ таблетка за първите няколко дни. Успях да пия само два дни по ½ таблетка, на втория ден ми стана много зле от тях – вдигнах кръвно, температура, треперене, сърцебиене, потене, затруднено дишане и всичко това се повтаряше през 30мин цял ден. Затова повече не пих от антидепресанта.
Искам да вмъкна тук, че през лятото бях намерила новородено улично коте, което прибрах вкъщи, грижих се за него в продължение на 4м, но то имаше някакви сериозни здравословни проблеми, защото с времето спря да се храни, имаше силни болки, в последствие почина със същите силни болки, затруднено дишане, накрая сърцето му спря и издъхна. Малко след това намерих друго коте, което беше във видимо добро здраве – хранеше се, растеже и нямаше никакви видими проблеми. Но след известно време реших да се разделя с него. В периода, в който имах второто коте реших да си направя и кръвен тест за алергия към котка, който беше отрицателен. Но тук искам да вмъкна предположението си, възможно ли е първото коте, което почина, да ме е заразило с някакви котешки бактерии или вируси?
След известно време започнах и да имам нужда да си поемам допълнително въздух, прозяването си продължаваше, започнах и да се прозявам в моментите, когато имах нужда да си поема допълнително въздух. Когато успеех да си поема дълбоко въздух или да се прозяна състоянието ми се облекчава, но за кратко. Личния ми лекар тогава ми назначи рентген на белия дроб, направих такъв, но там не видяха нищо.
След няколко месеца си направих още кръвни изследвания. Посетих УНГ (заради усещането за буца в гърлото, раздразнено гърло – което си имах от поне година) той каза, че имам лек фарингит, гласните ми струни са леко подути или възпалени, не съм сигурна, но не вижда нищо надолу по гърлото ми. Посетих и пулмолог, той ми направи отново рентгенова снимка и измерване на дишането (ФИД) и каза, че не вижда нещо притеснително в рентгеновата снимка, само следи от прекарано в детството белодробно заболяване, а измерването на дишането е нормално. Посетих и ендокринолог, който според кръвните изследвания – TSH, FT3, FT4, TAT, MAT ми постави диагнозата Хашимото, направи ми и ехограф на щит. жлеза, изписа ми само селен. Ехограф на щитовидна жлеза – правилно разположение и форма, неясен контур, нормални размери. Десен лоб – 1,6/1,6/3,7см. Ляв лоб – 1,5/1,2/3,6см. Истмус – 0,4см. Нормоехогенна , умерено нехомогенна структура с дребнопетниста хипоехогенност, без огнищни лезии, увеличена васкуларизация. Заключение: автоимунен тиреоидит.
Пих селен за почти 2 месеца, но не почувствах никакво подобрение от него. В кръвните изследвания се видя дефицит на вит. Д3 и Б12. Личния ми лекар ми изписа Вигантол по 5 капки всеки ден, които пих в продължение на два месеца и 5 инжекции Б12 – цианокобаламин 1000 гами. Но дори след това не почувствах подобрение в състоянието си.
През декември месец се появи друг здравословен проблем – постоянно оригване, дори на гладно и болки в гърба и усещане за присядане в края на хранопровода, раздразнение по хранопровода по време на хранене и след това. Направиха ми рентген на стомаха и хранопровода и там видяха само хроничен гастрит и лек рефлукс 1-2 степен. Изписаха ми лекарства за рефлукс и съмнение за езофагит – Алмагел, Алмагел А, Бусколизин, Ацилесол. Пих ги около месец, но не се подобри състоянието при хранене, нито дишането. Пих след време и Ланзул в продължение на 2 месеца. Посетих и гастроентеоролог, който ми направи ехограф на жлъчка и панкреас и каза, че са нормални. Гастроскопия не ми е правена. След нова година реших да помоля личния си лекар за изследване на гърлен секрет, тъй като продължавах да си чувствам гърлото не добре – сърбеж, щипане и дразнене и продължавах да имам проблема с дишането непрекъснато. В изследването се изолира бактерията хемофилус инфлуенце и личния ми лекар ми изписа антибиотика Азакс. Изпих го, но гърлото ми продължаваше да бъде все така зле, дишането също. След около месец повторих гърления секрет и тогава се изолира бактерията – стафилококи ауреус. Не съм пила антибиотик след това. Направих си и изследване за хеликобактер пилори (фецес) – отрицателно. В последствие установих, че и пулса ми е висок – в покой е достигал 110-115, а в движение - до 140. По предписание започнах да пия Атенолол от 25 мг и забелязах, че пулсът ми се нормализира. Посетих след това и кардиолог, който ми направих ЕКГ, ехограф на сърцето и каза, че нямам никакъв проблем и всичко е нормално. Той ми предписа Бисогама от 5мг, но след известно време реших да го спра и да продължа с Атенолол, тъй като много ми се намаляваше пулса. Все още продължавам да пия по една таблетка Атенолол на ден – сутрин.
Посетих и невролог, който ми направи ЕЕГ на главата и не установи някакъв проблем. Имам и постоянен световъртеж. Анамнеза от ЕЕГ: Основна активност – модулиран, средноаплитуден алфа ритъм с честота 9хц. Огнищна активност – не се установява. Пароксизмални промени – не се регистрират. Реактивност – алфа ритъм, реактивен на ОО. ХВ - дифузно забавяне на фоновата активност. ИФС – без изява на фото-пароксизмален отговор. Какво значи това от анамнезата? Изписвани са ми през всичкото това време и различни успокоителни – Деанксит, Симпатил, Невробекс, Стрезам, Валидол, но и от тях не се подобри състоянието ми. Преди около два месеца заради Хашимото започнах да пия Еутирокс от 25мг, но въпреки това състоянието ми не се подобрява.
Преди няколко дни след посещение при личния лекар за същите оплаквания с дишането най – вече, защото това ме измъчва постоянно, ми изписа Теотард и Есцитил (есциталопрам). От Теотард пих няколко дни, но го спрях, защото пулса ми се учести, не можех да спя и вечер имах по-затруднено дишане. Есцитил не съм пила, защото прочетох че съдържа същата активна съставка, като в антидепресанта Есобел, който както писах бях пила два пъти по ½ таблека, но ми стана изключително зле от него.
Бих искала пак да спомена, че това което най-силно ме тревожи е постоянната нужда от допълнително вдишване на въздух и прозяване – налага ми се да поемам допълнително въздух на всеки 10-15мин или се прозявам. Това е всеки ден, още щом се събудя сутрин, всичко започва отново и отново, нито един ден състоянието ми не се подобри или нуждата от допълнително вдишване на въздух да намалее.

Уважаема diana-andreeva,
описаните оплаквания е малко вероятно да са свързани със заболяването на щитовидната жлеза. От написаното от Вас не става ясно, какви са стойностите на изследваните показатели. Щитовидната Ви жлеза е малка по обем, без възли и не може да се обвинява за притискане на дихателни пътища. Симптомите са много нетипични за проблем с щитовидната жлеза и е малко вероятно да са свързани с нея. Лечението, което Ви е включено може да облекчи оплаквания, само ако те са предизвикани от проблема с щитовидната жлеза. Липсата на ефект от лечението също насочва, че проблемът е от друго естество.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот diana-andreeva » 30 Май 2019, 15:57

Последните ми изследвания на щит. жлеза от миналия месец са:
Прикачени файлове
10.jpg
10.jpg (207.27 KiB) Прегледано 188 пъти
diana-andreeva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:15

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Liliasenova94 » 30 Май 2019, 16:45

Здравейте
От месец страдам от прекомерно изпотяване ( хиперхидроза) на стъпалата, дланите и подмишниците. Започва от събуждането и продължава до 9ч вечерта, като се влоши. Преди беше от 12-5
Моля за съвет - кръвтата картина ми е в норма, приемах три пъти антибиотици през изминалите 3 месеца заради синузит.
Прекратих сесия от антидепресанти 5 месеца - октомври - февруари.
Възможно ли е да е вегетативно смущение?
Liliasenova94
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Май 2019, 16:40

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта