Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот diana-andreeva » 14 Юни 2019, 21:24

Лекар ми разясни това, за което пиша.
diana-andreeva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:15

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот ivelina.atanasova » 25 Юни 2019, 17:01

Здравейте, в началото на май след оплаквания от повишаване на теглото, умора, сънливост, косопад, отичане на крайниците, обилен цикъл и сърцебиене и в предвид, че майка ми има заболяване на щ. Жлеза си направих изследвания FT, TSH и МАТ. TSH беше 6.500, а МАТ 96. Лекаря ми предписва л тироксин 50, който пих месец, но оплакванията продължава ха. Вторите изследвания бяха в норма, но ми увеличиха дозата на 75. Вече месец го пия и единствено в цикъла видях подобрение. Пропуснах само веднъж да пия хапчето и после 3 дни буквално бях парцал. Заспива където седна, бях изключително разсеяна и доста отпаднала. Това нормално ли е? Кога ще се нормализират симптомите?
ivelina.atanasova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Юни 2019, 16:49

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 26 Юни 2019, 07:13

ivelina.atanasova написа:Здравейте, в началото на май след оплаквания от повишаване на теглото, умора, сънливост, косопад, отичане на крайниците, обилен цикъл и сърцебиене и в предвид, че майка ми има заболяване на щ. Жлеза си направих изследвания FT, TSH и МАТ. TSH беше 6.500, а МАТ 96. Лекаря ми предписва л тироксин 50, който пих месец, но оплакванията продължава ха. Вторите изследвания бяха в норма, но ми увеличиха дозата на 75. Вече месец го пия и единствено в цикъла видях подобрение. Пропуснах само веднъж да пия хапчето и после 3 дни буквално бях парцал. Заспива където седна, бях изключително разсеяна и доста отпаднала. Това нормално ли е? Кога ще се нормализират симптомите?

Уважаеми ivelina.atanasova,
при наличие на оплаквания е уместно да се направи изследване на хормоните - FT4 и TSH, за да се установи дали е възможно тези проблеми да са свързани с щитовидната жлеза или не. При условие, че е имало нормална стойност на TSH и въпреки това оплакванията Ви са още налични има голяма вероятност да не са свързани със заболяването на щитовидната жлеза. Проведете изследването и се обърнете към наблюдаващият Ви ендокринолог за да прецени адекватността на дозата.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1129
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот geri2424 » 19 Юли 2019, 13:15

Здравейте искам да попитам може ли с някакви билки да се премахнат 2възелчета на щитовидната жлеза. Едното е о.65см а другото е 0.50см.според вас големи ли са. За първи път се сблъсквм с тоз проблем. Благодаря ви предварително
geri2424
 
Мнения: 3
Регистриран на: 17 Юли 2019, 20:46

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Юли 2019, 19:46

geri2424 написа:Здравейте искам да попитам може ли с някакви билки да се премахнат 2възелчета на щитовидната жлеза. Едното е о.65см а другото е 0.50см.според вас големи ли са. За първи път се сблъсквм с тоз проблем. Благодаря ви предварително

Уважаеми geri2424,
възлите са малки като размери. Размерът е една от характеристиките, които се следи. При ехография се гледат много други признаци на възлите, които също са важни. Ехографистът, който е провел изследването трябва да Ви е казал срок за проследяване и дали са притеснителни или не.
Съжалявам, но няма как с билки да изчезнат възли в щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1129
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Евелина Кръстева » 01 Авг 2019, 09:33

Здравейте, правя опити за зачеване и гинеколога ми каза, че ТСХ трабва да ми е максимум 2,5.При мен ТСХ е 3,740;МАТ е в норма, но витамин Д е много нисък, при норма от 50 д0 120, резултата ми е 50,45.Въпроса ми е дали трябва да приемам допълнително витамин Д и дали ТСХ е много завишени и за това не забременява. Прегледах ми щитовидната жлеза и тя няма изменения и всички други хормони са ми в норма. Много ще се радвам да науча и вашето мнение
Евелина Кръстева
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Мар 2019, 19:53

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 01 Авг 2019, 21:23

Евелина Кръстева написа:Здравейте, правя опити за зачеване и гинеколога ми каза, че ТСХ трабва да ми е максимум 2,5.При мен ТСХ е 3,740;МАТ е в норма, но витамин Д е много нисък, при норма от 50 д0 120, резултата ми е 50,45.Въпроса ми е дали трябва да приемам допълнително витамин Д и дали ТСХ е много завишени и за това не забременява. Прегледах ми щитовидната жлеза и тя няма изменения и всички други хормони са ми в норма. Много ще се радвам да науча и вашето мнение

Здравейте Евелина Кръстева,
нивото на витамин Д, което цитирате е в норма. При тази стойност не се налага да вземате медикамент или хранителна добавка, а да наблегнете на храненето и на оптимално слънчево огряване, т.е. поне 15 мин. дневно. Това ще е достатъчно за да продължите да имате достатъчни нива на витамин Д. Ако Ви предстои ин витро оплождане тогава трябва да се включи лечение с левотироссин, т.к. повечето центрове изискват ТСХ под 2.5 при такава процедура. В противен случай не се налага лечение. При наличие на нормални нива на МАТ, тази стойност на ТСХ, не е доказано че е причина за репродуктивни проблеми.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1129
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Евелина Кръстева » 01 Авг 2019, 21:41

Благодаря за отговора, да трябва тсх да ми спадне до 2,5.Как мога да си запиша час при вас?
Евелина Кръстева
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Мар 2019, 19:53

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Авг 2019, 21:24

Евелина Кръстева написа:Благодаря за отговора, да трябва тсх да ми спадне до 2,5.Как мога да си запиша час при вас?

Здравейте Евелина Кръстева,
в сайта на фрамар има богата информация, в часта Здравен справочник има информация за координати на специалисти.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1129
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Христина.Христова » 06 Авг 2019, 20:15

Здарвейте! От 2001г ми оперирана щитовидната жлеза ( от тогава досега не съм пила никакви лекарства) 2007г. мастектомия на лява гърда.( лекувана само с хормонална терапия 5г. след която си останах с менструацията) От 3г. съм в климактериум( презкача ме за два месеца лятото и това е), досега не съм имала никакви проблеми. От април започна вариране на кръвно увеличен пулс ( пия Бизогама) и ходене по мъките и по лекари. Вече съм и с паник атаки. Април и май имам пуснати от личната лекарка кръвни картини ( тук всичко е ок) и хормони:
03.04.2019 TSH 1,24 ( 0.35 - 4,94)
16.05.2019 TSH 1,24 ( 0.35 - 4,94)
FT4 1,61 ( 0,89 - 1,76)
FT3 3,43 ( 2,30 - 4,20)
Записах си час за ендокринолог заради паник атаките. Наново пускане на хормони без ехография
29.07.2019 TSH 0.65 ( 0.35 - 4,94)
FT4 1,37 ( 0,89 - 1,76)
Лекарката каза, че всичко е наред и ми изписа РЕЛАМАКС В6 и Магнерот( който аз пиех от няколко седмици) и ме посаветва да отида на психолог.
Трябва ли да си направя и други изследвания за щитовидната жлеза да търся причини за паник атаките? Вашето мнение за хормоните и най - вече за TSH което за 2 месеца е паднало наполовина?
Благодаря предварително!
Христина.Христова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Юли 2019, 17:37

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта