Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Авг 2019, 07:13

Христина.Христова написа:Здарвейте! От 2001г ми оперирана щитовидната жлеза ( от тогава досега не съм пила никакви лекарства) 2007г. мастектомия на лява гърда.( лекувана само с хормонална терапия 5г. след която си останах с менструацията) От 3г. съм в климактериум( презкача ме за два месеца лятото и това е), досега не съм имала никакви проблеми. От април започна вариране на кръвно увеличен пулс ( пия Бизогама) и ходене по мъките и по лекари. Вече съм и с паник атаки. Април и май имам пуснати от личната лекарка кръвни картини ( тук всичко е ок) и хормони:
03.04.2019 TSH 1,24 ( 0.35 - 4,94)
16.05.2019 TSH 1,24 ( 0.35 - 4,94)
FT4 1,61 ( 0,89 - 1,76)
FT3 3,43 ( 2,30 - 4,20)
Записах си час за ендокринолог заради паник атаките. Наново пускане на хормони без ехография
29.07.2019 TSH 0.65 ( 0.35 - 4,94)
FT4 1,37 ( 0,89 - 1,76)
Лекарката каза, че всичко е наред и ми изписа РЕЛАМАКС В6 и Магнерот( който аз пиех от няколко седмици) и ме посаветва да отида на психолог.
Трябва ли да си направя и други изследвания за щитовидната жлеза да търся причини за паник атаките? Вашето мнение за хормоните и най - вече за TSH което за 2 месеца е паднало наполовина?
Благодаря предварително!

Уважаема Христина.Христова,
при нормални стойности на хормоните, които сте изследвали, няма как да се свържат оплакванията Ви с проблем на щитовидната жлеза. Тези резултати са категорични, че щитовидната Ви жлеза функционира нормално. Само промяна в хормоните може да доведе до оплакванията, които описвате. Това, че стойността на ТСХ е по-ниска при настоящото изследване, не е причина за притеснение. Ехографията на щитовидната жлеза би намерила или отхвърлила дефекти в структурата на жлезата, но наличието на такива не може да предизвика паник атаки. Търсете причините за проблема другаде.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1000
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот megi123 » 13 Авг 2019, 17:42

Здравейте Д-р Йорданова, много искам да ми дадете професионалното си мнение по моя случай, а той е следния:
След едномесечно ходене по лекари, защото проявявах един по един всички симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, на 09.07.2019 г. ми направиха изследване на жлезата и се установи, че имам увеличена функция и диагнозата ми беше тиреотоксикоза. Показателите ми бяха следните: СУЕ 6 mm/h <25;
MAT /anti - Тро/ 1,85 IU/ml <5,61 ;
TSH 0,001 uIU/ml 0,350 - 4,940
fT4 2,020 ng/dl 0,700 - 1,480
Назначиха ми терапия с тирозол 3х2 10 дни,3х1 20 дни и пропранолол 2х1.
През това същевременно приемах и Алора 2х1 и по 1/2 табл. Атаракс вечер.
На 12.08 имах контролен преглед и пуснахме изследване на хормоните и резултатите са следните :
fT4 0,980 ng/dl 0,700 - 1,480
TSH 0,001 uIU/ml 0,350 - 4,940
Бих искала да знам дали състоянието ми се подобрява и дали това, че TSH няма никаква промяна е проблем? Благодаря Ви предварително.
megi123
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Авг 2019, 16:51

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Авг 2019, 07:21

megi123 написа:Здравейте Д-р Йорданова, много искам да ми дадете професионалното си мнение по моя случай, а той е следния:
След едномесечно ходене по лекари, защото проявявах един по един всички симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, на 09.07.2019 г. ми направиха изследване на жлезата и се установи, че имам увеличена функция и диагнозата ми беше тиреотоксикоза. Показателите ми бяха следните: СУЕ 6 mm/h <25;
MAT /anti - Тро/ 1,85 IU/ml <5,61 ;
TSH 0,001 uIU/ml 0,350 - 4,940
fT4 2,020 ng/dl 0,700 - 1,480
Назначиха ми терапия с тирозол 3х2 10 дни,3х1 20 дни и пропранолол 2х1.
През това същевременно приемах и Алора 2х1 и по 1/2 табл. Атаракс вечер.
На 12.08 имах контролен преглед и пуснахме изследване на хормоните и резултатите са следните :
fT4 0,980 ng/dl 0,700 - 1,480
TSH 0,001 uIU/ml 0,350 - 4,940
Бих искала да знам дали състоянието ми се подобрява и дали това, че TSH няма никаква промяна е проблем? Благодаря Ви предварително.

Уважаема megi123,
отговорът на лечението е много добър. Очаквано е да се видя тези резултати. Стойностите на TSH могат да се задържат дълго време потиснати. Уместно е при следващи хормонални изследвания да си пуснете и TSH-R-Аb, за да се знае какво е заболяването и когато наближи времето за спиране да може да се прецени по-правилно риска от рецидив.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1000
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот megi123 » 14 Авг 2019, 11:39

Благодаря Ви д-р Йорданова за бързия отговор.
Дано има повече доктори като Вас.
megi123
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Авг 2019, 16:51

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта